Slivkové gule s jahodovou posýpkou a malinovým coulis
šéfkuchár a spolumajiteľ bistra Bienvenue v Bratislave, 11. októbra 2021
Foto: archív Petra Vargu
porcie
príprava
Suroviny
900 g (uvarené v šupke) |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
1/2 KL |
|
|
|
Na posypanie: | |
100 g |
|
30 g |
|
5 g |
|
Malinové coulis: | |
250 g mrazené |
|
100 g |
|
Na poliatie: | |
|
Postup
-
1
V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, polohrubú a hrubú múku, acidofilné mlieko a vajce. Vypracujeme hladké cesto.
- 2
Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Z cesta vykrojíme koliesko, v pomúčenej dlani ho prstami roztiahneme na tenšiu placku a zabalíme doň slivku. Takto pripravíme slivkové gule z celého cesta. Gule varíme približne 6 minút v jemne osolenej vode. Keď sú hotové, vyplávajú na povrch. Z hrnca ich vyberáme priamo na tanier.
- 3
V panvici nasucho opražíme strúhanku, do ktorej pridáme práškový cukor a jahodový prášok. Jahodový prášok sa dá kúpiť hotový alebo ho možno pripraviť rozdrvením lyofilizovaných jahôd.
- 4
Malinové coulis: Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
- 5
Gule polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou s cukrom. Podávame s malinovým coulis, ktoré buď nalejeme na tanier a naň naservírujeme gule, alebo ho servírujeme osobitne v omáčniku.
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu