Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové gule s jahodovou posýpkou a malinovým coulis

Peter Varga
šéfkuchár a spolumajiteľ bistra Bienvenue v Bratislave, 11. októbra 2021
Slivkové gule s jahodovou posýpkou a malinovým coulis
Foto: archív Petra Vargu
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

900 g (uvarené v šupke)
200 g
100 g
1 ks
100 ml
1/2 KL
Na posypanie:
100 g
30 g
5 g
Malinové coulis:
250 g mrazené
100 g
Na poliatie:




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, polohrubú a hrubú múku, acidofilné mlieko a vajce. Vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Z cesta vykrojíme koliesko, v pomúčenej dlani ho prstami roztiahneme na tenšiu placku a zabalíme doň slivku. Takto pripravíme slivkové gule z celého cesta. Gule varíme približne 6 minút v jemne osolenej vode. Keď sú hotové, vyplávajú na povrch. Z hrnca ich vyberáme priamo na tanier.

  3. 3

    V panvici nasucho opražíme strúhanku, do ktorej pridáme práškový cukor a jahodový prášok. Jahodový prášok sa dá kúpiť hotový alebo ho možno pripraviť rozdrvením lyofilizovaných jahôd.

  4. 4

    Malinové coulis: Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.

  5. 5

    Gule polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou s cukrom. Podávame s malinovým coulis, ktoré buď nalejeme na tanier a naň naservírujeme gule, alebo ho servírujeme osobitne v omáčniku.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia