Slepačia polievka z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. novembra 2013
Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept)
Foto: pusta

Môj najlepší priateľ mi dal mladú domácu sliepku z vlastného chovu, aj vlastnoručne dopestovanú zeleninu, všetko v bio kvalite, tak som si ho uctila v nedeľu slepačou polievkou, ktorú som varila jeho technológiu, ako ma v minulosti on sám naučil a vývar bol nádherne čistý, číry, priezračný farbu mal ako zlato, voňavý, liečivý a úžasne chutný. Ako zavárku som si spravila už večer predtým domáce strúhanie zo semoliny, ako si želal :-) Podobný recept už tu mám, pridávam ho ako inšpiráciu.

15 minút
príprava
240 minút
na 60 °C

Suroviny

1200 g
300 g
100 g
50 g
50 g
100 g
100 g
1 ks
1 ks
2 strúčiky
15 guličiek
5 guličiek
3 ks
3 ks
1 ks
1 zväzok
4 - 5 vetvičiek
podľa chuti
podľa potreby
na strúhanie:
100 g
1 ks
1 PL
1/4 hlávky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistila som si všetku zeleninu do polievky.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vybrala som sliepku priamo z mrazničky a...

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vložila som ju do dostatočne veľkého hrnca. Na obrázkoch je dobre vidno aká je dokonale zmrznutá na kosť, droby som odložiila na iné chutné jedlo.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som všetku zeleninu, tie klinčeky som zapichla do cibule, ktorej som nechala spodnú šupku, dá polievke peknú farbu. Cibuľu zvyknem opiecť rozrezanú na polovicu skoro do hneda do hovädzej polievky, do slepačej to nerobím.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody, prihodila som ešte niekoľko ľadových kociek z mrazničky a pridala som ešte paradajku až po fotení, z nej je vývar krásne čistý.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som soľ a všetky koreniny.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som petržlenovú a zelerovú vňať/mala som sušenú/.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som dala hrniec s pripravenými surovinami na platňu, na najslabší plameň a varila som 4 hodiny sotva znateľným varom, len miernym čerením, po celý čas prikryté pokrievkou. Toto ma naučil pre rokmi môj najlepší priateľ, táto jeho technológia má hned viacero výhod, všetko sa dáva naraz, sliepka ešte zmznutá, netreba zbierať žiaden šum, sliepka a zelenina sú naraz uvarené, mäsíčko zo sliepky je mäkkučké ako masielko,zelenina nie je rozvarená, zostáva trochu al dente a vývar je neskutočne číry, priehľadný, voňavý, nádherne zlatej priehľadnej farby. Odvtedy slepačiu polievku inak nevarím. Som mu vďačná, že ma túto technológiu ako židovský šéfkuchár naučil a dovolil mi ju zverejniť.:-) Okrem toho môžem v kľude pripraviť v nedeľu kopu iných chutných vecí, nemusím sa v ničom naháňať alebo môžem zatiaľ pri kávičke spolu s ním relaxovať ako aj teraz :-).

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarenú sliepku som vybrala z vývaru a ked mierne vychladla, obrala som z nej to úžasné mäsíčko do polievky.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vybrala som z polievky uvarenú zeleninu.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vývar som scedila cez husté polievkové sito, časť vývaru odkladám zmraziť na neskoršie použitie.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Časť vývaru som odobrala na zavárku, nikdy nezaváram do vody, ale do horúceho vývaru, je potom zavárka ešte chutnejšia. Pridala som domáce strúhanie zo semoliny a nechala som ju variť po zovretí už len tiahnutím stále prikryté asi 10 - 12 minút, potom som vypla plameň a ešte 5-7 minút som nechala zavárku dôjsť. Semolina je na zavárku i cestoviny ako stvorená, priam ideálna, oveľa lepšia ako z inej múky.

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Toto je moja porcia úžasne chutnej, nádherne voňavej a čírej slepačej polievky :-)

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a toto priateľova, bola som spravodlivá a dala som obom rovnako, vlastne on si ešte 2x pridal tej polievky ako zlato a priezračnej, až tak mu chutila, veľmi ma za ňu pochválil, so slovami, že je ako keby ju varil on sám :-) Odporúčam vrelo skúsiť tento jeho spôsob varenia, garantujem rovnako fantastický výsledok aj vám - Dobrú chuť prajem!

    Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

57 komentárov k receptu
Polievka určite skvelá, mne osobne by vadili veľké kusy zeleniny a mäsa, mám rada nakrájané na menšie kúsky :-)
@pacik , ja si zeleninu väčšinou pokrájam uvarenú do polievky, môj priateľ zase rád v celku, bola som solidárna k nemu :-)
dakujem za pochvalu.
@jujoska , tvoja námaha bola úplne zbytočná :D vyšla nazmar:D :D :D
okrem toho nie je identická, má navyše kel a miesto macesových knedličiek je v nej domáce strúhanie zo semoliny :-)
neopísala som recept od nikoho iného, ale postupovala som len podľa vlastného receptu:-))))) nechválim sa cudzím perím!
a že tu podobný recept už mám, som poctivo napísala už hned v úvode, čo ti zrejme uniklo :-) dala som ho iba ako inšpiráciu.:-)















mna to teda nestalo ziadnu namahu, len co chuda ty, ked fotis a pises takmer navlas rovnaky recept, aky tu uz mas. Ten kel to uz teda fakt zmenil k nepoznaniu... Ak dovolis, mala rada: 1. napis recept na semolinovu zavarku, ked uz teda sa neda napisat k inej, ze sa da robit aj zo semoliny, 2. mozes poziadat redakciu o drobnu upravu predchadzajuceho receptu, on by sa po upravach dostal pekne ludom na oci, ako ty hovoris, pre inspiraciu. Ved ja nic, tebe som chcela dobre, myslela som si, ze ti uz pamat nesluzi, kto sa ma veru vyznat v tolkych takmer identickych receptoch. Vlastne je clovek sam sebe piratom! PS: argument, ze ja nemam este ziadny recept je ocakavany, takze tiez si mozes usetrit namahu
@pusta
chcela som napísať-akú radosť mám v nedeľu z takejto polievky...ale nemám slov..ty si tu sama opísala sliepku..vývar..polievku aj priateľa v takých superlatívoch -že len mlčky sedím-a... závidím...všetko..:-)
ale doprajem...
silne emočne detailne popísaný postup dám prečítať vnučke-začína sa učiť pripravovať nedeľný obed..bude vedieť ako..
želám pokojný svatomartinský deň...
... nedeľňajšia "koscelkova" polievka vždy bola a ostane pýchou každej slovenskej gazdinky! Keď sa to tak zoberie, nie je na jej podstate čo meniť, možno iba "vycíbriť" detaily! ... a to sa Ti @pusta milá podarilo; aj pre "jazyk" aj pre "oko"! Rád mám nedeľňajšie obedy a s úctou si sadám k slávnostnejšie prestretému stolu! => "Pokoj a mier ľuďom dobrej vôle"!
radost, rada by som ti napísala, že nemáš čo závidieť, ale opak je pravdou,skutočného dobrého a dlhoročného úprimného priateľa stretneš len zriedka v živote, teda budem neskromná, je čo závidieť! a o takom človeku sa dá vyjadrovať iba s láskou a v superlatívoch :-)
je to výnimočný, priamy a obdivuhodný človek so všetkými ľudskými i charakterovými kvalitami.
teší ma, že recept posúvaš svojej vnučke :-)
dakujem za uznanie.
pokojný pohodový svätomartinský deň prajem aj ja tebe!
milý@sracz - ferikém drágám, možno čo do základu podstaty slepačej polievky nie je čo meniť, ale na každom postupe sa vždy dá niečo zmeniť a vylepšiť ako tu v mojom recepte - a to varenie zmrznutej sliepky v studenej vode s kockami ľadu, ked sa všetko dá naraz spolu, varí sa dlhšie ako bežne a netreba zbierať žiaden šum - výsledok zlatý, voňavý, úžasne číry priehľadný a voňavý vývar. táto polievka je skvostom židovskej kuchyne a my ostatní sme ju od nich len prevzali , aj ja sama :-)))) ako som popísala vyššie v recepte.
máš pravdu, je to sviatočný a nedeľňajší obed k slávnostne prestretému stolu :-)
Dakujem za tvoje krásne uznanie.
Pokoj a mier ľuďom dobrej vôle prajem aj ja.
milá @pusta tvoja polievočka vyzerá užasne dobre dala by som si aj dupľu pýtala-si veľmi šikovná a myslím to úprimne pani Magalová sa ti nie vyrovná s svojimi tajomstvami kuchyne
@waocipa , varila som tejto úžasnej polievky dosť veľa, teba by som rada pohostila dupľou, i viac by som ti dala :-) koľko ti len bude chutiť...
no, svojou šikovnosťou som si vôbec nie istá...ale tajomstvá v mojej kuchyni celkom iste mám, a rada sa o ne podelím i s ostatnými.
vážim si tvoje úprimné slová, aj uznanie, ktorým si ma poctila.
dakujem ti.
po 4 hodinach varu zelenina al dente? vzdy polievku robim tak, ze len jemne hadze bublinky, ak vobec, ale teda cca hodina zelenine bohate staci. inak mi pripada trochu usmevne tvoje pouzivanie vyrazu "technologia", ten mas velmi oblubeny ;) tak ci tak, polievka z tychto surovin nemoze byt ina, ako chutna.
Polievočka je krásne číra, na pohľad voňavá a chutná... takúto jednoducho milujem, najlepšia na svete je samozrejme od maminky a táto Tvoja milá @pusta , vyzerá ako keby z maminkinho hrnca bola braná. Strúhanky zo semoliny sú pre mna novinka, isto vyskúšam, ďakujem za tip :) Takejto polievočke nemôžem inak ako 5* dať :) mňam
@dss , borievky v polievke milujem, aj v slepačej a paradajku dávam vždy, z akých dôvodov, to som napísala už.
ty si daj ingrediencie podľa seba, ako ty uznáš za vhodné :-)
dakujem.
@iwuska , hej je al dente zeleninka trocha., lebo som dala sliepku zmrznutú na kosť, lebo som dala sliepku zmrznutú úplne na kosť priami z mrazničky variť do ľadovej vody s prihodenými ľadovými kockami, tým sa var spomalí a predĺži.
áno, je to nová technológia spôsobu varenia proti bežne zaužívanej, ty varíš kratšiu dobu síce, predpokladám, že klasickým spôsobom a neprikryté,, pri ktorom dávaš zeleninku neskôr a zbieraš iste aj šum z polievky, avšak tu netreba.
či sa už varí tak, či tak, polievka je naozaj chutná.
dakujem.
@eviana milá, tiež ju milujeme, teraz sa skutočne vydarila až tak, ako ešte nikdy predtým /hoci aj tie predtým boli vždy super/ - aspoň mi to bolo tak povedané aj s pochvalou :-) krásna, číra, priezračná a ako zlato, voňavá a úžasne chutná....to iným spôsobom varenia sa tak stalo :-)
dakujem za uznanie a 5*****
Niekedy vo februari 2011 pridala Pusta recept na zlatu slepaciu alebo zidovsku polievku. Uz som ju robila niekolko krat s roznymi obmenami ci v zelenine alebo v koreninach. Je ozaj vyborna. A vyhoda je, ze mam 4 hodiny cas na nieco uplne ine. Je to v podstate novoobjaveny tzv. Slow cooking. Ja dakujem.
@zolik , áno, ten tebou spomínaný recept som pridala presne 25. februára 2011.
Pozerala som práve teraz tzv. Slow cooking - tak sa varí len od nedávna, kým toto je stará tradícia židovskej kuchyne.
som rada, že potvrdzuješ kvalitu tejto technológie varenia zmrznutej sliepky a teší ma, že si túto židovskú polievku už opakovane niekoľkokrát varila, teda môžeš potvrdiť podľa vlastnej skúsenosti jej výhody. polievka týmto spôsobom varená je skutočne výborná :-)
to ja dakujem tebe, a dakujem aj za rozšírenie môjho vedomostného obzoru. :-)
Srdečne Ťa zdravím do Zürichu!!!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Slepačia je vynikajúca. Ale s tým ľadom si ma dostala. To som ešte nepočula aj keď si toho už viac pamätám. Vyskúšam.
@esi , to som rada, že" s tým ľadom som ťa dostala", u nás je to síce ešte len málo známy spôsob varenia, ale ak raz vyskúšaš toto tajomstvo a tento princíp varenia a sama zistíš na vlastnej skúsenosti výhody, ktoré som tu podrobne popísala, a najmä ak výsledkom bude úžasne číra, priezračná, voňavá, chutná slepačia polievka, garantujem ti, že už inak viac variť nebudeš :-)
poteší ma, ak vyskúšaš a dáš vedieť, či je to naozaj tak.
dakujem.
Pusta nedaj sa , tvoje recepty sú tak kvalitné a nádherne spracované , že človek ani nemusí navariť a nasýti sa pohľadom.Táto polievočka je nádherná a keď si predstaví chuť tej domácej sliepočky máš to u mňa za sto bodov.
@boxik , to je pre mňa úžasná pocta od teba, že považuješ moje recepty za kvalitné a nádherne spracované, tá polievočka chuť tej domácej sliepočky je famózna.
neboj, ja som bojovník zo starej gardy, nezutekám :-) aj ked je to niekedy ťažké...
dakujem ti zo srdca za toľké uznanie, úprimné,milé a povzbudivé slová.
áno presne podľa receptu a je to výborné,predtým ma ani nenapadlo,že tá sliepka by mala byť zmrznutá,vždy som ju vybrala z mrazničky večer pred varením,ale nikdy nebola tá polievka taká dobrá ako teraz,dokonca aj moja svokra ma vychvaľovala,ako dobre som navarila,takže ešte raz ďakujem :-) a odteraz robím polievku už len týmto spôsobom :-)
@rebeka1985 , som rada, že si sa aj ty naučila túto technológiu židovského šéfkuchára, môjho najlepšieho priateľa, a chváliš, a dokonca aj tvoja pani svokra i manžel chvália. :-)))))
teším sa úprimne spolu s tebou, naozaj niet za čo mne dakovať.
to ja dakujem tebe za fantastickú a potešujúcu správu pre mňa.
mimochodom dnes spešne uvarila touto technológiou aj ďalšia varecháčka a bude variť už len takto :-)
Polievka dovarená, aj zdegustovaná... skvelá ako od maminky (a maminkina chutí najlepšie na svete :) Naozaj sa všetko pekne uvarilo - ja som síce varila o hodinu dlhšie, lebo bola staršia sliepka, ale zeleninka naozaj ostala jemne chrumkavá... takže vyskúšané jest a naďalej veľmi chválim a spolieham sa, že tento "židovský penicilín" mi vyženie chorobu z tela :) Ďakujem ešte raz za super recept, milá @pusta , isto ešte takto uvarím a nie raz :)


@eviana milá, záber je nádherný, priezračná číra a zlatá slepačia polievka, úžasne sa ti vydarila. aj ja niekedy varím dlhšie, podľ veku sliepky a je fantastická. verím, že tento "židovský pnc" bude pre teba liečivý :-)
presvedčila si sa sama, aká výhodná je technológia varenia môjho najlepšieho priateľa, všetko ide naraz do nej, nezbierala si žiaden šum, perfektná čistá a chutná polievka a mala si 5 hodín pre seba k dobru :-)
verím, že ju ešte budeš variť práve a rada. :-)))))
dakujem za uznanie a krásne foto, ktoré si pridala
@pusta recept je dobrá stará klasika, ale tie taniere s polievkou , pre a pre :-) si jednoducho stará škola a šikulka , že dokážeš tak servírovať ako cez kopirák :-) pobavila si :-) hneď ma prestala bolieť noha.
@jerica milá, som rovnaká stará škola ako ty, :-))) tak ma to naučili doma a tak to presne vždy muselo byť. :))))
tá škola je veru k nezaplateniu, to sama vieš...
áno, stará dobrá klasika, a ešte k tomu z mladej domácej sliepky, tak je to :-)
aj ja sa tu dobre bavím, čím sa sa zamestnávajú isté kucháročky...
a smejem sa na tom z chuti, čo všetko behá sliepkam po rozume :D
aspoň robia niečo užitočné :-)))
dakujem ti @jerica .
@mesiar50 - lacikám drágám, určite by ti chutila, viem, že aj ty preferuješ pravé domáce suroviny a táto slepačia polievočka z mladej sliepočky a plná bio zeleninky,, priam spieva, tá je fakt vynikajúca, hovorí sama za seba. - a ty ako odborník od fachu sa veru vyznáš :-)
dakujem ti za pochvalu i za uznanie - tvoj názor odborníka si veľmi vážim.
hmmm, ako by to povedal jeden nas sympa varechac...- onee, chcela by som sa len spytat, ci existuje nejaky specialny druh papriky , ktory nie je zelenina? (uvedene v recepte): paprika zelena (zeleninova)"
Keďže diskusia pod týmto receptom presiahla pravidlá slušnosti, všetky komentáre, ktoré nesúviseli s týmto receptom, boli vymazané.
@mia64 , preto je tam zaradený, lebo polievka samotná je bezlepková a bezlepkové diéty si môžu zvoliť predsa bezlepkovú zavárku.
dakujem ti za otázku.
polievku som dnes varila, je krasna, cira, na to nemozem protestovat nic, ale zeleninu som vybrala prinajmensom o hodinu a pol skor ako slepicu a aj tak je z polovice ako blato, vyraz al dente jej bol nahony vzdialeny :)
@iwuska , mne sa ešte nikdy nestalo so zeleninou, to čo tebe, zatiaľ ani nikomu inému. a to si ju vybrala až o hodinu a pol skôr ...potom si niekde musela urobiť chybu ty.
neviem ti poradiť,kým mi nenapíšeš podrobne postup prípravy a nerozoberieme krok za krokom spoločne.
som rada, že máš krásny číry vývar.
dakujem za správu.
samozrejme, že sa zelenina rozvarí na blato, ak sa bude variť 4 hodiny klasickým spôsobom a navyše, ak bude ešte aj pokrájaná a nie v celku daná do polievky :-)
to vie každá gazdiná :-)
@dellawar , v polievke nie je žiaden olej. to kde si čítal???
ukáž mi, prosím...
múka nie je latinská :-)
Semolina je prastarý druh pšenice, veľmi zdravý.
aký máš problém?
nepáči sa ti, tak nerob, nejdedz!!!

Pridaj komentár k receptu: