Zlatá slepačia polievka - Goldene joich - židovský penicilín
Foto: pusta
Táto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že Zobraziť celý popisTáto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že ide o skvost práve židovskej kuchyne. Je vynikajúca aj pre deti, zoslabnutých a chorých, pre jej ozdravujúci účinok je nazývaná tiež ako židovský penicilín. V jej príprave sú aj malé odlišnosti, ktoré sú podmienené regionom a komunitou, kde sa varí. Týmto dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ju naučil variť. Len on dokáže uvariť taký číry vývar.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1500 g, mladá |
|
|
|
3 ks, veľká |
|
2 ks |
|
1 ks, stredná aj so spodnou slupkou |
|
1 ks |
|
1 ks veĺký |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3-4 vetvičky |
|
1/2 zväzku |
|
3-4 vetvičky |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
15 guličiek |
|
4 guličky |
|
2 strúčiky |
|
Postup
-
1
Do veľkého hrnca vložím sliepku vybratú priamo z mrazničky. Zalejem dostatočným množstvom, podľa možnosti studenenej ľadovej vody, pridám všetku očistenú, na veľké kusy pokrájanú,. koreňovú zeleninu, koreniny, cibuľu, cesnak a vňate. Osolím. Ak mám, pridám ešte kus šmalccu - hydinový tuk.
- 2
Hrniec prikryjem pokrievkou a postavím variť na liatinovú platňu na najslabší plameň najmenšieho horáku. Varím pomalým varom, sotva znateľným čerením vývaru 5-6 hodín, nesmie sa tvoriť žiadna pena. Vyberiem sliepku, zeleninu a vývar scedím.
- 3
Sliepku naporcujem, vložím do tanierov alebo ju použijem k dalšej úprave. Do tanierov pridám pokrájanú koreňovú zeleninu, uvarené macesové knedličky, zalejem horúcim vývarom, posypem nasekanou prtžlenovou vňaťou a ihned podávam. Správne uvarený vývar mý byť číry, priehľadný a ako pravé zlato - odtiaľ názov polievky. Varievam tejto polievky vždy väčšie množstvo a časť vývaru zmrazím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za super recepty, ktoré sem pridávaš, si skutočný znalec. V chladničke mám cesto na maďarské zemiakové pagáče, tak dúfam, že sa vydaria.
radosť čítať komentáre k receptom :-) je to moja najnovšia zábava, som na Varecha.sk krátko, ale som rada, že som to objavila.
Nemám vo zvyku spochybňovať originalitu prispievateľov, no slepačiu polievku varievame doma odjakživa, koho je to originálny recept nepovažujem za podstatné, ani to, že voda na polievku aj sliepka majú byť chladné, no nedokážem si celkom predstaviť a to sa ospravedlňujem @pusta , ako je možné umývať zmrazené mäso ?
rajčinu dodávame do polievky k vôli čírosti, ale aj farbe, dokonca niekedy iba sušené šupky, ktoré stiahnem pri šúpaní v iných receptoch.
prepáč, že odpovedám až teraz, nebola som tu dlhšie.
Všetko najlepšie v tomto novom roku. Polievka bola vynikajúca, penu som poodoberala priebežne, nebolo jej zase tak veľa. Nemusela som ju potom cediť :) Vyskúšam nabudúce aj tie kocky. Uvidíme ...
dakujem za uloženie receptu, iste budeš spokojná, ak aj vyskúšaš - vrelo odporúčam, budeš mať vynikajúcu polievku.
to ja dakujem za úžasnú správu.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš, veľmi ma to poteší :-)))))
to ja dakujem tebe.
krásne ju popisuješ: "...je famoooozna. krásna žltá farba a absolútne vynikajúca chuť...klobúk dole..."
verím, že inak už slepačiu polievku variť nebudeš.
dakujem za tvoje odporúčanie ostatným.
nie je to však môj recept, ale recept židovského šéfkuchára, môjho najlepšieho priateľa :-)
tvoje podakovanie mu bude veľmi rada tlmočiť, poteší ho to.
dakujem ti za nás za oboch.
súhlasím.
návod som dala podrobný a presný, ja som mala mladú domácu sliepku.ô
varili tento recept už mnohí a s rovnakým úspechom sa im vydaril ako mne.
uvažuj o tom, či si nemal zeleninu pokrájať na menšie kusy a či tvoja sliepka nebola náhodou stará alebo z obchodu.
mala som už aj z obchodu a dopadla som ako ty, varila som asi o 2 - 3 hodiny dlhšie, odskúšala som mäkkosť mäsa kuchárskou vidličkou,zeleninu som skúsila ochutnať skôr,a bolo ok. len ti môžem poradiť, var dlhšie, kým ti kuchárskka vidlička nevbehne ľahučko do mäska a zeleninku skús ochutnať kúsok a zistíš sám.
ak recept dodržíš,vývar musí byť číry a tak číry, aký som pri inom spôsobe nikdy nemala.
iný dôvod nevidím.
dakujem za otázku a dúfam, že som pomohla, prajem ti, aby sa ti na budúce polievka vydarila, nevzdávaj to, je to úžasný recept.
ja už túto polievku nevarím ináč.
inak vitaj na Varecha.sk a nech sa ti darí a dobre ti to varí!
@Arnilka
Údaje o veku si užívatelia Varechy zadávajú v registračných údajoch vo svojom profile sami. A bohužiaľ, občas sme svedkami, že zadaný vek nezodpovedá skutočnosti.
No vidíš @pusts , keby si sa v minulosti správala na vareche slušne a bez invektív, dnes si sa nemusela skrýva za nick @Arnilka .
lichotíš si :-)
Pretože by sme privítali, aby údaje pri užívateľoch Varechy boli relevantné, zodpovedajúce skutočnosti.
Niekedy, ako napríklad v tomto prípade je zrejmé, že autorkou receptu nie je 11-ročné dievča. Vznikajú potom zbytočné diskusie... A predstavme si, že by bol vekový údaj pri receptoch správny, vieme z neho vydedukovať kuchárske skúsenosti autora a tak k jeho receptu aj pristupovať.
Praveze nas asi nebavia pseudovojny o vek, skor bavia niekoho kto nema uvedeny vek ani recept. Preto som i ja vyhovela redakcii, pretoze sa ma to tykalo. A nasledne sa zapojila do diskusie. Aj ked mi nepride vek podstatny. Mna skor bavilo vytvorit si fiktivnu postavu, ale to je jedno. Obdivujem ludi, ktori tu maju dokonca vlastnu fotku - pretoze niektori ludia sa potom navozia este aj do ich vyzoru. Len aby urazili cloveka.
ludia sa nemaju kde vyrecnit, FB, azet, pletu si jedno s druhym, mne sa pacil tvoj nick, netreba podliehat masam :)
A všetci vieme, že zbytočné diskusie nevznikajú kvôli veku či skutočnej fotografii v profile. Tu mi nedá inak, než citovať veľkú poetku a bardku 21.storočia Taylor Swift: "(...) And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate (...)"
Ďakujeme za Váš názor.
Moja neboha babka z Presporka (svojho casu robila sluzku vo Viedni a tam sa naucila velmi dobre varit) ma taketo nenaucila. Samozrejme skusam podla svojich obycajov (menej cierneho korenia a p.), ale verim ze to bude fajn. Tot pred 2 hodinami som to dal varit. Uz konecne zacina bublat. ;-)