Zlatá slepačia polievka - Goldene joich - židovský penicilín

pusta - fotkapusta, 25. februára 2011
Zlatá slepačia polievka - Goldene joich - židovský penicilín
Foto: pusta

Táto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že Zobraziť celý popisTáto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že ide o skvost práve židovskej kuchyne. Je vynikajúca aj pre deti, zoslabnutých a chorých, pre jej ozdravujúci účinok je nazývaná tiež ako židovský penicilín. V jej príprave sú aj malé odlišnosti, ktoré sú podmienené regionom a komunitou, kde sa varí. Týmto dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ju naučil variť. Len on dokáže uvariť taký číry vývar.

360 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g, mladá
3 ks, veľká
2 ks
1 ks, stredná aj so spodnou slupkou
1 ks
1 ks veĺký
1 ks
1 ks
1 ks
3-4 vetvičky
1/2 zväzku
3-4 vetvičky
podľa chuti
2 ks
1 ks
15 guličiek
4 guličky
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca vložím sliepku vybratú priamo z mrazničky. Zalejem dostatočným množstvom, podľa možnosti studenenej ľadovej vody, pridám všetku očistenú, na veľké kusy pokrájanú,. koreňovú zeleninu, koreniny, cibuľu, cesnak a vňate. Osolím. Ak mám, pridám ešte kus šmalccu - hydinový tuk.

  2. 2

    Hrniec prikryjem pokrievkou a postavím variť na liatinovú platňu na najslabší plameň najmenšieho horáku. Varím pomalým varom, sotva znateľným čerením vývaru 5-6 hodín, nesmie sa tvoriť žiadna pena. Vyberiem sliepku, zeleninu a vývar scedím.

  3. 3

    Sliepku naporcujem, vložím do tanierov alebo ju použijem k dalšej úprave. Do tanierov pridám pokrájanú koreňovú zeleninu, uvarené macesové knedličky, zalejem horúcim vývarom, posypem nasekanou prtžlenovou vňaťou a ihned podávam. Správne uvarený vývar mý byť číry, priehľadný a ako pravé zlato - odtiaľ názov polievky. Varievam tejto polievky vždy väčšie množstvo a časť vývaru zmrazím.

Diskusia k receptu

tonicka53
Presne takto varili slepačiu polievku aj moje babky, moja mama, manželova mama aj ja. A tiež som naučila takúto polievočku variť aj moje dve dcérky. A to sme ani nevedeli že je to živodvský recept. Miesto macesových knedličiek zavárame výborné domáce cestoviny-niťovky.
pusta
tonička, ja som ešte pred rokom ani len netušila, že po celé generácie sme varili túto úžasnú židovskú slepačiu polievku a tiežsme ju mali za svoju. K jej tajomstvu v úspechu varenia som sa prepracovala u židovského šéfkuchára len prednedávnom, až ked som mu porozprávala, ako ju varila moja mama. Tiež sme do nej dávali niťovky, ale tento pán ma naučil dávať do nej farvale - naše strúhanie, dalej pražienky, a prezradil mi recept na macesové knedličky, dokonca mi maces sám daroval. Ozaj a tušila si, že strúhanie je vlastne originál pôvodne židovský recept?
pusta
Bzuky, dakujem, tvoje ocenenie práve pri joich-u si cením osobitne.
pusta
ešte by som rada dodala, že bez zlatej slepačej polievky -joichu sa nezaobíde žiadna židovská svadba
evusik
polievka výborná, tak sa má variť slepačia polievka o tom nikto nepochybuje.... ale @pusta píšeš: "po celé generácie sme varili túto úžasnú židovskú slepačiu polievku", to mi chceš povedať, že tvoja praprababka vybrala sliepku z mrazáku???? sa divím lebo ani moja mama nepoznala mrazničku, tak ako to je?
marianne69
....jeden recept lepsi ako druhy,samymi skvelymi dobrotami zasobujes moju(KK)..ja varim kuraciu polievku ako som videla u mojich rodicov,akurat zeleninky davam viac,ale paradajku som nedavala nikdy... vyskusam..
pusta
evusik, nie, to ti nechcem povedať, ale fajn, že sa pýtaš. to mi poradil židovdský šéfkuchár, ked som sa ho pýtala na tajomstvo jeho číreho vývaru, priezračného a čistého z ktorého netreba zbierať žiadnu penu, naozaj som ešte taký krásny vývar nevidela - ako zlato, snád taký ako on varí, vedela iba moja mama, ale ona zbierala penu a varila ho poloprikrytý. Tento pán ho varí úplne prikrytý a žiadnu penu nezbiera - a to je tá finta - priamo z mrazáku a v ľadovej vode začínať variť. Vyskúšala som a žiadnu penu som nezbierala. a môj vývar bol presne ako jeho. A k tej druhej časti, vidím, že si nepochopila, že origiál recept, ktorý každý z nás považuje za svoj, v skutočnosti je receptom nie našim. ale je receptom židov. My sme to o nich len prevzali.
pusta
evusik, ešte dodávam, že mama pracovala za mlada u židov so zlatníckym obchodom a tieto superrecepty sa naučila práve od svojej šéfky, a oni mali už pred viac ako 60-timi rokmi akj chladničku aj mrazničku. Je mojim koníčkom dostávať sa receptom až na koreň a možno práve toto primälo židovského šéfkuchára zradiť mi svoje tajomstvo a dokonca mi ho dovolil uverejniť, nedokázala by som sa chváliť cudzím perím, len som mala v úmysle sa podeliť o dobrú skúsenosť, to je celé.
pusta
marianne, dakujem. tá paradajka pri varení vývaru funguje na čírenie vývaru, ona tam nie je pre chuť. Inak s týmto faktom som sa už stretla pri varení vývaru Consomé. Nuž a asi nemusím vysvetľovať, že každý šéfkuchár si svoje tajomstvo žiarlivo stráži.
frezia68
Ja do mrazáku nedávam umyté mäso,to ale znamená,že pred zmrazením poumývať?Ale musím Ťa naozaj pochváliť,že pridávaš výborné recepty :-)))
evusik
milá @pusta som veľmi rada, že si mi vysvetlila čo je to originál, veď ja hlúpa ani netuším či som sa doteraz s takým ťažkým slovom stretla :-)
baculata
S oblubou čítam všetky recepty od Pusty, ale z polievky som zaskočená.Masovy vyvar varím každu nedelu, z toho často je vývar slepačí. S rozdielom tým, že maso nie zamrznuté.Zmrznuté ma zaskočilo.Zeleninu pridáva až po 1 -1 1/2 hod od bodu varu masa.Samozrejme maso do studenej vody a velmi pomaly varit, to mi sedí.Chcem sa opýtat nie je zelenina rozvarená oi 6 hodinach? A pri zamrazení sliepky sa vytvrí vzdy troch ružovej zamrznutej vody to ako riešite?Prepačte že sa pýtam, ale som myslela, že varím správne,som zvedavá aj na Vás vývar.
pusta
baculata, tiež mäso pred vložením do mrazničky nezvyknem umývať, aspoň väčšinou nie. o tom zmrznutom mäsa som už písala, prečo to robím tak a kto mi to poradil, ale pred vložením do hrnca umyjem, a to málo ružovej šťavy neriešim, tá tam je aj pri vložení čerstvého mäsa. zeleninu vkladám pri tomto spôssobe varenia hned na začiatku, nie je rozvarená, dokonca máličko al dente, ked je už polievka hotová, lebo sa začína variť pri podstatne nižšej teplote a aj v priebehu celého varenia varenia je teplota podstatne nižšia ako pri tvojom spôsobe varenia, donedávna som varila ako ty. varíš správne, len inou technologiou. ten židovský šéfkuchár má špecializáciu zložitá obsluha a francúzska kuchyňa. Poslúchla som jeho techbologiu varenia a výsledok: nezbierala sim penu, čírejší vývar /hoci ani dotraz nebol skalený, ale podľa tohoto je ešte čistejší/, oveľa chutnejší vývar -dané dlhším varením, správne uvarená zelenina aj mäso sliepky.vieš čo, najlpšie posúdiš, ak vyskúšaš aj tento spôsob.
pusta
frezia, nemusíš umývať mäso pred vložením do mrazáku, len pred vložením do hrnca. Zmrznutá sliepka spôsobí oveľa nižšiu teplotu vody v priebehu celého varenia, ostatné som podrobne rozviedla v odpovedi pre baculátu. zhrnuté ide o dve odlišné technologie varenia, obe sú ok.
pusta
frezia, baculata, ešte chcem dodať, že ak použijem túto novú technologiu varenia, nevarím na priamom ohni, ale hrniec s polievkou postavím na najmenší horák pustený najslabším plameňom na liatinovú platňu.
mamatata2
Včera som varila takýto vývar a dala som zmrazenú sliepku, ale to som nevedela o tomto recepte, len som nemala čas ju rozmrazovať. Inak je pravda, že žiadnu penu som nechytala, hrniec bol na najmenšej platni a zakrytý , ale varila som len asi 3 hodiny, lebo ma už zmáhal spánok a dnes bolo treba skoro vstávať. Chutnať budem až dnes, ale vyzerá dobrá, číra a zlatá. A to, že slepačia polievka je liek, máš milá @Pusta pravdu. Hlavne v poslednej dobe, keď mám na starosti starých alebo chorých členov našej rodiny, s takouto polievkou sa im vždy veľmi zavďačím a pomôžem.
Ďakujem za super recepty, ktoré sem pridávaš, si skutočný znalec. V chladničke mám cesto na maďarské zemiakové pagáče, tak dúfam, že sa vydaria.
pusta
mamatata, dakujem, náhoda je blbec alebo šťastie, ty sa naučíš najnovšiu technologiu varenia joich-u z časovej núdze a ja sa k nej dostanem namáhavým prepracovaním sa k tajomstvu uznávaného židovského šéfkuchára. nuž ale teraz sme aspoň dve, ktoré to máme odskúšané a môžeme to vierohodne potvrdiť.
marianne69
.....dnes som vyskusala zidovsky penicilin:-)vyborna polievka,polovicka je nejaka nasmrkana,tak som si spomenula na Tvoj recept,nad tou paradajkou som uvazovala dat-nedat,ale dala som a vysledok vyborny...akurat zeleninku som dala trosku neskor ako pises,bala som sa,ze ju rozvarim,priznavam dobrovolne:-)ale nabuduce dam varit rovno so sliepkou,uvidim,ci bude nejaky rozdiel....aj tu organic sliepku sa mi podarilo kupit,ale nebola zmrazena...
risirisi
ahojte! recept je super. Skúste k sliepke-kurčatu-kure doložit krížovú kost z diviaka a pokličku zalepit surovým cestom a chut bude dokonalá-farba jantárová. Cibulu varte v šupke!
silvia68
týmto spôsobom sa polievka varí u nás celé generácie a dosť silne pochybujem že je to židovský recept, je to jednoducho spôsob ako získať čistý silný vývar, chceš vari povedať že jedine židovské gazdinky na to prišli?
1x ayia
45678
joj!
radosť čítať komentáre k receptom :-) je to moja najnovšia zábava, som na Varecha.sk krátko, ale som rada, že som to objavila.
Nemám vo zvyku spochybňovať originalitu prispievateľov, no slepačiu polievku varievame doma odjakživa, koho je to originálny recept nepovažujem za podstatné, ani to, že voda na polievku aj sliepka majú byť chladné, no nedokážem si celkom predstaviť a to sa ospravedlňujem @pusta , ako je možné umývať zmrazené mäso ?
rajčinu dodávame do polievky k vôli čírosti, ale aj farbe, dokonca niekedy iba sušené šupky, ktoré stiahnem pri šúpaní v iných receptoch.
vovodca
silvia68 chcel by som vidieť ťie "celé generácie na zad, ako si vyvárali slepačie polievky. V tej dobe "drotárov" sa jedli suché krumple, keď si židia,nemci,maďari,prešpuráci na území terajšieho Slovenska vyvárali také dobrotky a dobre píše pusta, že to slúžky obkukali u panstva. Nemám rád, keď pri varení smrdí z podpokrivky nacionalizmus. Aj ta 45678 asi hlupka sa píta ako sa umýva mrazené mäso, no opláchne sa tečúcu vodú, keď nevie a bod varu sa o ostatné postará. Asi vám treba pozrieť film Obchod na korze...komu vadila židovská kultúra.
pusta
@vovodca , máš pravdu, naciolizmus tu nemá čo hľadať, toto je o dobrom jedle. dakujem za tvoj názor. pozrela som sa do tvojho profilu, asi tušíš, čo si myslím podľa tvojej fotky. palec hore - veľmi ti fandím!
1x iwanna
besna
Práve varím túto polievočku po prvýkrát, presne podľa Vášho receptu, lebo manžel je nejaký nachcípaný, ale mne sa napriek tomu pomalému vareniu robí trochu peny. Polievka nebuble, len sa trochu čerí a aj tak sa po 4 hodinách začala tvoriť pena. Po troche ju odoberám lyžicou. U nás v rodine, penu vždy odoberieme po zovretí vody s mäsom, vývar mám vždy číry a nepotrebujem ho cediť. Teraz neviem robím niekde chybu, alebo je pri tomto spôsobe nevyhnutné vývar precediť?
pusta
...a zajtra varím Židovský penicilín - Goldene joich - Zlatú slepačiu polievku, už teraz sa nesmierne teším na túto vynikajúu polievku...je pravá nedeľná sviatočná a sliepku z polievky potom ešte upečiem.
pusta
@besna , ja ešte pred začatím arenia tejto polievky, pridávam do vody ľadové kocky, aby bola voda ľadovo studená. verím, že sa ti vydarí...
prepáč, že odpovedám až teraz, nebola som tu dlhšie.
besna
@pusta , ďakujem za odpoveď.
Všetko najlepšie v tomto novom roku. Polievka bola vynikajúca, penu som poodoberala priebežne, nebolo jej zase tak veľa. Nemusela som ju potom cediť :) Vyskúšam nabudúce aj tie kocky. Uvidíme ...
sportak
Teraz len pre pustu. Dnes som varil túto polievku 8 hodín. Je neuveriteľne vynikajúca. Pridal som tam aj kúsok zázvoru. Pre ostatných: buďme zhovievaví, sme predsa varecháči. A o to nám ide.
pusta
@besna , prepáč, že odpovedám až teraz. skús dať hrniec ešte na platňu nad horákom, horák nech ide úplne na minimum a tie ľadové kocky pridaj do vody a uvidíš, nebudeš zbierať nijakú penu, za to ti osobne ručím. dakujem za správu, potešila ma, tiež dakujem za krásne želanie, aj ja tebe želám veľa zdaru vo všetkom
pusta
@sportak , to je úžasná správa od teba, som veľmi rada, že sa ti tá polievka tak fantasticky vydarila. pridal si aj zázvor? a prečo nie? zázvor sa v židovskej kuchyni používa ako jedna z jej typických a charakteristických surovín. dakujem za krásnu pochvalu, vážim si to.
pusta
@modrykamen , prepáč, že odpovedám až dnes. máš pravdu, macesové knedličky nemajú chybu a predovšetkým v židovskom penicilíne. nedám na ne dopustiť. dakujem ti.
vibi
prave varim tuto polievku chcem sa opytat ked nemam liatinovu platnu staci ked to varim na najmensom horaku na plynaku?som velmi zvadava ako sa podarí
pusta
@vibi , ak dodržíš všetko ostatné, pridáš i ľadové kocky do ľadovej vody, dáš do nej zmrznutú sliepočku, tak hádam aj áno. ale bolo by veľmi dobré, ak by si mohla variť v hrnci, ktoré má sandwichové dno. držím palce, aby sa polievka vydarila a bola si s výsledkom veľmi spokojná.
vibi
tak polievočka bola uzasná trosku sa sice robila pena lebo som nedala tie ladove kocky nabuduce ich dám :-)
pusta
@vibi , som naozaj veľmi šťastná, že sa ti vydarila táto polievka. každý krok pri jej varení má svoj význam. nabudúce potom ešte skús aj s tými ľadovými kockami a s tým hrncom,pokiaľ máš tú možnosť alebo platňu pod hrniec. ja mám aj taký hrniec aj platňu. uvidíš, že to dovedieš k úplnej dokonalosti.
veronika353
Polévku ze slepice vařím pravidelně,ale nedávám ty ledové kostky.Vařím ji i dnes,prostřední syn je nachladnutý a tak mu to pomúže.Slepici i zeleninu máme domácí,kromě celeru.Ten náš jsem už spotřebovala.Někdy musím vyzkoušet i ty knedličky.
radox1
pochopim,ze ak kupim mrazenu sliepku,tak s nou rovno do hrnca.ale ak dostanem cerstvo zabitu sliepku,a najprv ju mam zamrazit a nasledne potom zacal varit je pekna hlupost.mrazenim sa maso zbytosne znehodnocuje a naburava jeho strukturu.roky varim polievku z cerstvej hydiny(ak je ta moznost)pomalym tiahnutim,ani penu nezbieram-su to zrazene bielkoviny ktore klesnu na dno,a polevka je ako krystal.
pusta
@radox1 , to už je výsostne len na tebe, čo spravíš a ktorý postup zvolíš, nikto predsa po tebe nechce, aby si svoju čerstvo zabitú sliepku zmrazovala.
1x lianka
pusta
@radox1 , ospravedlňujem sa ti za ženský rod, hádam si sa neurazil ved ty si predsa muž...prepáč.
radox1
@pusta v pohode,ja samozrejme na tvoj recept urcite neutocim,si vyborna kucharka.
pusta
@radox1 , ja som to tak ani nebrala :))), len som ponúkla novú technologiu židovského šéfkuchára, ktorý mi ju s láskavým dovolením dovolil aj zvejniť, ked ma to naučil. inak tiež preferujem čerstvé a domáce suroviny. tiež robí z domácich, dokonca "kosher", ale má veľa zmrazeného doma a ukázal mi to, ked ma k sebe domov pozval. som mu za to veľmi vdačná...a tebe dakujem za uznanie.
frenkie34
tiez sa chystam uvarit tuto polievku, len sa chcem opytat na tu paradajku. kedy ju tam mam dat? hned so vsetkou zeleninou, alebo neskor? plus ci do polievky mozem dat aj zemiaky a inu zeleninu nez tu co spominate. lebo niekde som cital ze cim viac zeleniny tym je polievka vonavejsia...
marchefka
recept ukladám, vyskúšam, len sa opýtam, ked dávaš z obchodu kúpenú mrazenú sliepku, umyješ ju a dáš do vody, kedy ju čistíš od chlpov,( mimochodom je to pre mna hrozná časť prípravy kuraciny, ked mám robiť nožky, tak sa toho desím,trvá to dlho)
pusta
@frankie34 , paradajku dávam hned so všetkou ostatnou zeleninou. zemiaky do tejto polievky nepatria, ani iná zelenina ako máš v rozpise, sa nedáva. je však len na tebe, čo si tam dáš ty. áno, čím viac zeleniny, tým je polievka voǎvejšia. tu je zeleniny dostatok, nie je nutné dávať viac :-)
pusta
@marchefka ,ja som mala domácu bio sliepku od môjho najlepšieho priateľa, on ju choval, zabil, vypitval, očistil,a takú mi ju doniesol aj s očistenými nôžkami. najlepšie je sliepku aj z obchodu najprv dočistiť, umyť a tak zmraziť - máš na použitie pripravenú.
dakujem za uloženie receptu, iste budeš spokojná, ak aj vyskúšaš - vrelo odporúčam, budeš mať vynikajúcu polievku.
zolik
@pusta Aj ked s poriadnym opozdenim, ale predsa - urobila som presne podla receptu. Polievka je vynikajuca. Uz som ju takto varila viac krat. Vdaka
pusta
@zolik , tak to ma nesmierne teší, dokonca už viackrát si robila presne podľa receptu, som rada, že polievka je vynikajúca :-)))
to ja dakujem za úžasnú správu.
dedika
nedavno som na jednej zidovskej stranke nasla medzi kosher receptami aj slepaciu polievievocku, no bolo to v anglictine. Nebola som si ista, ci tato polievka pochadza od nich, dakujem za recept, vyskusam :-)
pusta
@dedika , áno táto polievka je ich a zaručene je to židovská polievka, nech sa s ňou stretneš kdekoľvek :-)
budem veľmi rada, ak vyskúšaš, veľmi ma to poteší :-)))))
to ja dakujem tebe.
frenkie34
konecne som si spravil tuto polievocku. ked som ju robil drzal som sa do bodky receptu a musim uz zo skusenosti povedat ze bola absolutne famoooozna. krasna zlata farba a absolutne vynikajuca chut. jedol som ju sice sam asi 4 dni, ale aj na posledny den mala rovnaku chut a farbu ako na zaciatku. klobuk dole. som velmi rad ze som objavil tento recept, inu uz varit nebudem. dakujem. Samozrejme odporucam aj ostatnym.
pusta
@frenkie34 , to ma nesmierne teší, som rada, že si receptík dodržal do bodky a vidíš oplatilo sa tebe, ako aj mnohým iným :-)
krásne ju popisuješ: "...je famoooozna. krásna žltá farba a absolútne vynikajúca chuť...klobúk dole..."
verím, že inak už slepačiu polievku variť nebudeš.
dakujem za tvoje odporúčanie ostatným.
nie je to však môj recept, ale recept židovského šéfkuchára, môjho najlepšieho priateľa :-)
tvoje podakovanie mu bude veľmi rada tlmočiť, poteší ho to.
dakujem ti za nás za oboch.
norbertklubert
Tak odkaz pre imbecilov pise to zidovsky sefkuchar vacsina z vas nezila ked som to varil v 13 rokoch spolu z babkou. Sorry ale vase nazory citat je strach a hroza. Sorry ale nie som jediny co to cital este dalsi sefkuchari a nazory sa identicky stretli.
nekuchar
prosim ta...som absolutny zaciatocnik...varila som dnes "tvoju"polievku.po siestich hodinach mam stale tvrdu zeleninu a ciru ju teda nemam z daleka :( mala som asi 800g sliepky a stvorlitrovy hrniec.
pusta1
@nekuchar , naozaj netuším, prečo u teba to tk dopadlo.
návod som dala podrobný a presný, ja som mala mladú domácu sliepku.ô
varili tento recept už mnohí a s rovnakým úspechom sa im vydaril ako mne.
uvažuj o tom, či si nemal zeleninu pokrájať na menšie kusy a či tvoja sliepka nebola náhodou stará alebo z obchodu.
mala som už aj z obchodu a dopadla som ako ty, varila som asi o 2 - 3 hodiny dlhšie, odskúšala som mäkkosť mäsa kuchárskou vidličkou,zeleninu som skúsila ochutnať skôr,a bolo ok. len ti môžem poradiť, var dlhšie, kým ti kuchárskka vidlička nevbehne ľahučko do mäska a zeleninku skús ochutnať kúsok a zistíš sám.
ak recept dodržíš,vývar musí byť číry a tak číry, aký som pri inom spôsobe nikdy nemala.
iný dôvod nevidím.
dakujem za otázku a dúfam, že som pomohla, prajem ti, aby sa ti na budúce polievka vydarila, nevzdávaj to, je to úžasný recept.
ja už túto polievku nevarím ináč.
pusta1
@nekuchar , kedže si sa dnes zaregistroval, nič bližšie o sebe nenapísal, ani vek, zostáva mi len veriť, že to nie je iba otázka kvôli otázke.
inak vitaj na Varecha.sk a nech sa ti darí a dobre ti to varí!
diducko
Čo to je za kravinu! Že vraj Pusta 11-rocné dievča! A mama Ti pracovala dávno u židovských zlatníkov! No to je bomba, priznaj prosím vek. Neviem ako ostatní vnímajú Tvoje superrecepty, ale nemôžeš mať 11 rokov!!!
arnilka
@Diducko , skús slušne a bez ivektív kontaktovať @redakciu a iste i tvoje pochybnosti radi vysvetlia a slušne ti na tvoje otázky odpovedia.
redakcia
@Diducko (2.9.2017 08:37)

@Arnilka

Údaje o veku si užívatelia Varechy zadávajú v registračných údajoch vo svojom profile sami. A bohužiaľ, občas sme svedkami, že zadaný vek nezodpovedá skutočnosti.
redakcia
@Conscientia (2.9.2017 13:50)

Pretože by sme privítali, aby údaje pri užívateľoch Varechy boli relevantné, zodpovedajúce skutočnosti.
conscientia
@Redakcia Ibaže k tomu nedôjde nikdy, a nielen na Vareche. Veď ani údaje o meste resp. mieste pôsobenia málokedy zodpovedajú skutočnosti, a prečo by aj mali? Či už vekom alebo mestom/miestom pôsobenia? Záleží na tom z hľadiska receptu?
mitzy
Jasne ze ku tomu nedojde nikdy :) hlavne toto nie je zoznamka ale nevadi, zmenila som teda svoj vek aj ja na realny, aj ked u damy sa vek teda prezradzat nemusi, usposobila foto. Za starou pani Mitzy mi bude luto :) ked sa par jedincov buri, naco robit problemy.
redakcia
@Conscientia (2.9.2017 17:43)

Niekedy, ako napríklad v tomto prípade je zrejmé, že autorkou receptu nie je 11-ročné dievča. Vznikajú potom zbytočné diskusie... A predstavme si, že by bol vekový údaj pri receptoch správny, vieme z neho vydedukovať kuchárske skúsenosti autora a tak k jeho receptu aj pristupovať.
mariamka
smiesne tieto "pseudovojny",, damy, ze vas bavi sa takto zepletat, a musim obhajit aj @redakciu , niekedy softver zlyha, asi po hviezdickach zrusit aj vek.., je podstatny z hladiska receptu?
mitzy
@Mariamka (2.9.2017 18:24)

Praveze nas asi nebavia pseudovojny o vek, skor bavia niekoho kto nema uvedeny vek ani recept. Preto som i ja vyhovela redakcii, pretoze sa ma to tykalo. A nasledne sa zapojila do diskusie. Aj ked mi nepride vek podstatny. Mna skor bavilo vytvorit si fiktivnu postavu, ale to je jedno. Obdivujem ludi, ktori tu maju dokonca vlastnu fotku - pretoze niektori ludia sa potom navozia este aj do ich vyzoru. Len aby urazili cloveka.
1x haji
mariamka
@Mitzy (2.9.2017
ludia sa nemaju kde vyrecnit, FB, azet, pletu si jedno s druhym, mne sa pacil tvoj nick, netreba podliehat masam :)
conscientia
@Redakcia Pri všetkej úcte, nemyslím si, že vek je niečo, na základe čoho sa dajú vydedukovať kulinárske predpoklady. Vek 20+ nemusí znamenať, že navarí či upečie horšie než napríklad 40+ až 70+. Mnohokrát je to o prirodzenom talente a skúsenostiach. Poznám pár 20+ mačičiek i kocúrov, ktorí niektoré jedlá uvaria lepšie než moja mama. (Tá síce tiež chodí na Varechu, no dúfam, že nespozná moju ikonku, inak ma vydedí.)

A všetci vieme, že zbytočné diskusie nevznikajú kvôli veku či skutočnej fotografii v profile. Tu mi nedá inak, než citovať veľkú poetku a bardku 21.storočia Taylor Swift: "(...) And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate (...)"
kristof66
Zaregistorval som sa, len aby som napisal "Dakujem!"
Moja neboha babka z Presporka (svojho casu robila sluzku vo Viedni a tam sa naucila velmi dobre varit) ma taketo nenaucila. Samozrejme skusam podla svojich obycajov (menej cierneho korenia a p.), ale verim ze to bude fajn. Tot pred 2 hodinami som to dal varit. Uz konecne zacina bublat. ;-)
jurka
Milujem tento recept. Prvykrat som o pomalicky varenej polievke zo sliepky pocula od kamarata z Vychodneho Slovenska. Polievka je silna. Najviac sa mi paci, ze vecer nalozim vsetko do hrnca, dam varit na 1.stupen (najnizsi) a rano je polievka hotova a cely byt rozvoniava. Dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia