Makový koláč
Makový koláč

Slávnostný makový kvet

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 24. januára 2018
Slávnostný makový kvet
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1/2 bal
350 ml
100 g
50 ml
50 ml
1 ks
štipka
Plnka:
400 g
300 g
1 bal
štipka
200 ml
 (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, zmäknuté maslo, vajce, mlieko, olej, cukor a soľ, vymiesime a necháme vykysnúť. Plnku urobíme tak, že všetky ingrediencie zalejeme horúcim mliekom, zamiešame a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme plnkou. Zvinieme, odkrojíme konce, ktorými potom vyplníme stred.

  3. 3

    Závin potom spojíme koncami do kruhu a odrezkami vyplníme stred. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme 30 minút pri 180 °C.

Diskusia k receptu

radost
chlapča rúče-ty podávaš tu furt dobroty na jazyk aj do bruška súce...:-)
komunista
Vyzera to celkom dobre, ja by som ale nedal skoricu do plnky, nepasuje mi tam. Ale mozno je to tym, ze ja som nikdy nebol nejako extra skoricovy.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha