Slávky
Slávky na víne s koreňovou zeleninou
Autor receptu: redakcia
Postup- Slávky pred úpravou premyjeme niekoľkokrát v studenej vode, aby sa vyčistili od piesku. Môžeme si pomôcť aj malou kefkou, prípadne otrhať vyčnievajúce „byssové“ vlákna. Slávky, ktoré sú pred tepelnou úpravou otvorené vyhodíme.
- Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na rezančeky (julienne). Rozohrejeme hrniec na mušle, pridáme doň olej, najemno nakrájanú šalotku, cesnak a na jemné rezančeky
nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko spolu
restujeme asi 2–3 minúty.
- Teraz vsypeme dobre umyté a prebrané mušle a podlejeme bielym vínom. Zakryjeme pokrievkou, aby sa vytvoril dostatok horúcej
pary, a počkáme, až sa všetky mušle otvoria. To by malo trvať maximálne 2–3 minúty. Dochutíme soľou a čerstvo namletým korením.
- Nakoniec pridáme studené a na kocky nakrájané maslo a nasekanú
vňať. Odstavíme a obsah celého hrnca zakrytého pokrievkou pretrasieme (studené maslo šťavu krásne zahustí, ale musíme ho pridať až po vypnutí prívodu tepla). Slávky, ktoré sa po tepelnej úprave neotvorili vyhodíme. Môžeme ihneď servírovať
aj priamo v hrnci na mušle. Podávame s olivovým olejom a čerstvou bagetou.
|