Slaný závin
Slaný závin

Slaný závin s plnkou z medvedieho cesnaku

Michaela Smolová
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 13. apríla 2022
Slaný závin s plnkou z medvedieho cesnaku
Foto: Michaela Smolová
12
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 ml
30 g
1 ks
1/2 kocky čerstvé (alebo 1/2 bal. sušeného)
1 ČL
1 ČL
Plnka:
30 lístkov
80 g (alebo syr feta)
20 g
1 PL
1 ks (uvarený z predošlého dňa)
Na potretie:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak sušené, môžeme hneď pokračovať. Do múky pridáme masť, žĺtok, soľ a nakoniec aj mlieko s droždím a vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na ľahko pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnku. Všetky prísady okrem zemiaka dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujeme na kašu. Potom do nej nastrúhame uvarený vychladnutý zemiak (môžeme namiesto neho použiť aj 2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa) a dobre premiešame. Ak sú v plnke hrudky, môžeme ju ešte krátko premixovať ponorným mixérom.

  3. 3

    Keď sa cesto kysnutím nadvihne, dlaňami ho na doske roztlačíme na obdĺžnik veľký asi ako plech. Cesto potrieme pripravenou plnkou a zavinieme ho. Závin necháme na plechu s papierom na pečenie ešte aspoň pol hodiny podkysnúť.

  4. 4

    Pred pečením závin na povrchu popicháme špáradlom (aby mohla unikať para z plnky a neroztrhla závin), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny, pečieme do zlatohneda. Upečený závin necháme vychladnúť, až potom ho krájame.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík aj foto!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia