Slaný závin s plnkou z medvedieho cesnaku
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 13. apríla 2022
Foto: Michaela Smolová
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 ml |
|
30 g |
|
1 ks |
|
1/2 kocky čerstvé (alebo 1/2 bal. sušeného) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
30 lístkov |
|
80 g (alebo syr feta) |
|
20 g |
|
1 PL |
|
1 ks (uvarený z predošlého dňa) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak sušené, môžeme hneď pokračovať. Do múky pridáme masť, žĺtok, soľ a nakoniec aj mlieko s droždím a vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na ľahko pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.
- 2
Medzitým pripravíme plnku. Všetky prísady okrem zemiaka dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujeme na kašu. Potom do nej nastrúhame uvarený vychladnutý zemiak (môžeme namiesto neho použiť aj 2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa) a dobre premiešame. Ak sú v plnke hrudky, môžeme ju ešte krátko premixovať ponorným mixérom.
- 3
Keď sa cesto kysnutím nadvihne, dlaňami ho na doske roztlačíme na obdĺžnik veľký asi ako plech. Cesto potrieme pripravenou plnkou a zavinieme ho. Závin necháme na plechu s papierom na pečenie ešte aspoň pol hodiny podkysnúť.
- 4
Pred pečením závin na povrchu popicháme špáradlom (aby mohla unikať para z plnky a neroztrhla závin), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny, pečieme do zlatohneda. Upečený závin necháme vychladnúť, až potom ho krájame.
Tiež slaný závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu