Slaný závin
	        Slaný závin s plnkou z medvedieho cesnaku
	        Autor receptu: redakcia 	         
	        
	          | 		  
				  	  
				  	12 porcií  | 
				  	  
				  	45 (+ kysnutie) minút príprava  | 
				  	  
				  	30 minút  na 180 °C  | 
 
 Postup- Cesto: Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak
sušené, môžeme hneď pokračovať. Do múky pridáme masť,
žĺtok, soľ a nakoniec aj mlieko s droždím a vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje
od okrajov misy. Cesto na ľahko
pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník
a prikrytý fóliou ho necháme pri
izbovej teplote asi hodinu kysnúť.
 - Medzitým pripravíme plnku.
Všetky prísady okrem zemiaka
dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujeme na
kašu. Potom do nej nastrúhame
uvarený vychladnutý zemiak
(môžeme namiesto neho použiť aj
2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa) a dobre premiešame.
Ak sú v plnke hrudky, môžeme ju
ešte krátko premixovať ponorným
mixérom.
 - Keď sa cesto kysnutím
nadvihne, dlaňami ho na doske
roztlačíme na obdĺžnik veľký asi
ako plech. Cesto potrieme pripravenou plnkou
a zavinieme ho. Závin necháme na
plechu s papierom na pečenie
ešte aspoň pol hodiny podkysnúť.
 - Pred pečením závin na povrchu
popicháme špáradlom (aby mohla
unikať para z plnky a neroztrhla
závin), potrieme rozšľahaným
vajíčkom, posypeme sezamom
a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny, pečieme do zlatohneda. Upečený
závin necháme vychladnúť,
až potom ho krájame.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |