Slaný tvarohový koláč so špenátom na zemiakovom ceste
Foto: Janikbj
Recept na cesto som si požičala od @Kucharocka123. Určite vyskúšam i pôvodnú verziu na sladko, ale teraz mi padol vhod takto. Ďakujeme a naisto Zobraziť celý popisRecept na cesto som si požičala od @Kucharocka123. Určite vyskúšam i pôvodnú verziu na sladko, ale teraz mi padol vhod takto. Ďakujeme a naisto ho budem pri slaných koláčoch často používať namiesto klasického krehkého.
porcie
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g uvarené |
|
100 g |
|
1/2 ČL |
|
|
|
Náplň: | |
250 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
80-100 g uvarené |
|
listový (mrazený/čerstvý) |
|
prerastená (nemusí byť) |
|
|
Postup
-
1
Najprv si uvaríme zemiaky. Vychladnuté ich postrúhame najemno. Cesto vypracujeme z uvedených surovín a odložíme do chladničky. Ja som ho rovno natlačila do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej sklenenej koláčovej formy s priemerom asi 28 cm a takto ho dala chladiť. Cesto vytiahneme i na okraje formy.
- 2
Na plnku si na masle a cibuľke (tá nemusí byť) rýchlo podusíme špenát. Použila som asi 3 väčšie guličky mrazeného. Čerstvý špenát môžeme natrhať na menšie kúsky a nechať ho na masle len zvädnúť. Poriadne prerastenú slaninu nakrájame a dáme vyškvariť. Slanina nemusí byť, ja som urobila kúsok koláča bez nej, aby mohla jesť aj dcérka a bol dobrý aj takto diétnejší. V miske si vymiešame tvaroh (použila som tučný rozotierateľný z Lidlu), vajíčka, smotanu, uvarený nastrúhaný zemiak (1 stredne veľký stačí), podľa chuti osolíme. Vmiešame vychladnutý podusený/zvädnutý špenát.
- 3
Vychladené cesto vyvaľkáme a dáme do pripravenej formy, popicháme vidličkou a dáme predpiecť na 10-15 min pri 200 °C. Rúru potom stiahneme na 190 °C.
- 4
Na predpečené cesto dáme tvarohovú plnku, na vrch poukladáme vyškvarenú slaninu. Koláč pečieme pri 190 °C asi 45 min. Plnka musí byť úplne stuhnutá. Pred krájaním necháme trochu vychladnúť. Môj tip: Zvyšný koláč ohrievam pomaly na malom ohni na suchej grilovacej panvici, prikrytý väčšou pokrievkou, aby sa nezrážala para. Ohrievať treba pomaly, aby sa aj plnka trochu ohriala, i keď priam horúca nebude. Zdola je potom koláč pekne chrumkavý a možno i lepší ako čerstvý.
Tiež tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu