Foto: dorisa
Tento slaný koláč so špenátom robila moja dcera, keď pracovala v Grécku. Teraz ho vyskúšam aj ja,podľa jej receptu.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 ks, (500g) |
|
240 g, čerstvý listový |
|
150 g, slaný |
|
1 ks, (menší) |
|
3 ks, s vňaťou |
|
1 PL, (sušený) |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na slaný koláč so špenátom.
-
2
Lístkové cesto rozmrazíme a vyvaľkáme na velkosť dvojnásobku malého plechu. Na oleji speníme mladú cibuľku, pridáme pór na kolieska, umytý špenát(listový) a osmahneme, aby zmäkli. Keď zmes vychladne, nadrobíme do nej ovčí syr a 1PL sušeného kopru.(nesolíme)
- 3
Cesto položíme na vodou pokvapkaný plech a to tak, že jedna polovica bude v plechu a druhá bude trčať von. Na toto cesto s plechu si nanesieme plnku, ktorú sme pripravili zo zeleniny a ovčieho syra.
- 4
Potom zakryjeme druhou časťou cesta, popritláčame okraje koláča prstom, poprepichujeme vidličkou, potrieme rozšlahaným vajíčkom a dame do rury piecť.
- 5
Pečieme asi 45 minút pri 190 stupňoch. potom koláčik po miernom vychladnutí nakrájame na uhladné kúsky a podávame.
- 3
varecha.pravda.sk/recepty/slany-kolac-spanakopita/6991-po...
( moja suseda je grecka babka perfektna dedinska kucharka)..
varecha.pravda.sk/recepty/slany-kolac-kolokithopita/7108-...