Slaný koláč Spanakopita

2010 - bez fotky2010, 3. mája 2010
Slaný koláč Spanakopita
Foto: 2010

Tento recept je od mojej greckej susedy. Spanakopita je spenatovo syrovy kolac v listkovom ceste filo .

4-6
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

0.850 kg
1 ks
2 ks
2  struciky
2  lyzice
200  g
100  g
3  lyzice
3 ks
1/3  lyzicky
2  lyzice
80  g
10  ks




Postup

  1. 1

    Da vacsej rozohriatej panvice na par lyzic oleja dame spenit na drobno nakrajanu cibulu, cesnak a pridame este na drobno nakrajanu jarnu cibulku. Po cca. 2 minutach pridame nakrajany spenat s na drobno nakrajanym koprom. Mlady spenat nechame len "zavadnut "a pustit stavu cca. 2 minuty zlejeme stavu este lepsie je spenat postlacat ( vyzmykat).

  2. 2

    V druhej nadobe si nadrobime na kusky ovci syr feta pridame ricotta syr 3 lyzice tvrdeho struhaneho syru kefalotyri -ked nemame dame parmezan. Pridame 3 vajicka a nastruhame trosku muskatoveho oriesku, sol a korenie a syrovu zmes premiesame.

  3. 3

    "Vyzmykany" predvareny spenat pridame do syrovej zmesy a znovu premiesame.

  4. 4

    Ja som pouzil listkove cesto zo supermarketu ktore malo 10 platkov cca 350 g. Cesto nechame rozmrazit. Do hrnceka si dame roztopit maslo na potieranie. Plech potrieme maslom a dame prvu vrstvu tak aby prekrivala strany a este aj previsala von. Natierame maslom kazdu vrstvu celkovo 5 na spodok. Pridame syrovo spenatovu plnku a rovnomerne rozotrieme. Vrch opakujeme ako spodok tiez dame 5 tenkych vrstiev cesta. Spodne cesto ktore trci von pristrihneme noznicami a hornu vrstu zatlacime do vnutra. Ostrym nozom narezeme cesto na kosostvorce. Dame do rozohriatej rury cca. 180 C na cca. 45 minut peceme do zlatista.( zalezi od typu rury).

Diskusia k receptu

evusik
nóóóó tak to vyzerá úplne božsky, určite vyskúšam len čo budem mať na záhrade čerstvý špenát
hkbarbie
mam velmi rada tento spenatovy kolac! Diky za recept. Co sa tu clovek nenauci :-) A manzel sa velmi potesi!
hkbarbie
jaj a este som zabudla, jedla som to aj s piniovymi orieskami, je to vyborne!!!
egreska
ja som niečo podobne jedla v Chorvatsku,velmi mi to chutilo..skusim aj toto
honestka
robievam obmenu trojuholnickov v cesticku "phyllo pastry" na party to ide supom prec.Vyborne!
babav
@honestka , ja ho tiez poznam v trojuholnikovej forme vo filo ceste.Pecu sa nie v celku ,ale v kuskoch.Je vyborny!!@2010 , tvoj recept (od susedky)je bezvadny,urcite kolac podla neho prilezitostne upeciem.
sjuz
mňam, keď som ho zbadala, hneď sa mi zbehli slinky, dávam do KK, vďaka:)!
alexdidi
vyzerá to výborne...pripomína mi baklavu, ibaže tá je moc sladká..a keďže ja radšej slané určite vyskúšam...ukladám do KK
ejta
Ja iba taký malý komentárik: podľa mňa treba použiť buď jednu vrstvu lístkového cesta bez potierania maslom alebo štrúdľové cesto a to potierať. To sa najviac podobá cestu "Phyllo", ktoré Gréci používajú na tieto koláče.
2010
ejta,
ja som pouzil Phyllo ( a neni som dlho na slovensku tak som nevedel ci tam je )a bolo ho 5 a 5 a staromodne bolo kazda vrstva natreta maslom da sa aj kazda druha natierat.
honestka, babav toto je grecky recept z dediny ( rustic recipe )kde nemali moc casu balit separatne, len tak obycajne na plech a sup do truby ako mi suseda povedala,( inac tento je lepsi ma viac plnky...)
hannah22
výborne, dobrá inšpirácia, slaný koláčik so špenátom a kôprom vždy poteší moju lepšiu polovičku , ukladám , dík ... :))
barus87
podobnu dobrotku so v Grecku dokazala jest celych 5 mesiacov! Keby ste mi niekto napisali recept na nieco podobne, len plnka bola na styl leča, alebo co to bolo, znesiem vam aj modre z neba...
babidka
tak takemu "tiezkolacu" sa potesi aj moj muz nielen zat:-)
evanaaa
Koláč vypadá dobre ale by som chcela upresniť,to cesto je naše lístkové?Lebo neviem,ktoré má tých 10 vrstiev.O no sú síce tie vrstvy vcelku,ale aj sa spolu vaľkajú,toto má asi už 10 rozvaľkaných plátkov?
marlen
milý@2O1O , môj včerajší komentár sa stratil, tak už iba vďaka.... tam som písal aj o tom ceste, ale už sa to vysvetlilo... tento recept som hľadal....@barus . mleté mäso zarestovať, pretlak, restovaná paprika všetko bez vody - upiecť. už tu bol podobný koláčik, aspoň pred 5 dńami......
bozulka
Ja veru na nový špenát čakať nebudem ešte mám listový v mraziaku a ruličky cesta v chladničke a mňamka bude hneď,zajtra nie ale pozajtra.Ďakujem prima !!!
chorvatka
Tento recept poznam a robim, je to rychla priprava, hlavne na mensom pliesku 30cm x 20 cm co zodpoveda aj rozmerom listov phyllo cesta.Na lahku vecer je to vynikajuce.
Z tohto cesta sa da velmi rychlo urobit aj vyborna jablkova strudla. Napln sa vsak musi darozlozit len na dve tretiny cesta, ostatok cesta je na zabalenie; peciem ho v rure vyhriatej na 180 °C Dobru chut !
barus87
marlen - len ja som tu este pred 5 dnami nebola a postupne objavujem tuto uzasnu stranku :)
dorisa
Koláčik perfektny, len si ho upiect. Ďakujem za recept, ukladám si ho.
janicka1987
aj ja robievam tento fantasticky kolacik..ale ja pred podavanim ho polejem omackou tzatziky... je to suprove
slavka2012
@2010 ,dnes sme ho mali na obed, bol vynikajuci, zaprasilo sa po nom, ani som ho nestihla odfotit. Dakujem, tebe i tvojej greckej susede :-).



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia