Grecky slaný koláč z tekvice

2010 - bez fotky2010, 8. mája 2010
Grecky slaný koláč  z tekvice
Foto: 2010

Grecky slany kolac Kolokithopita v listkovom ceste -filo-phylio z tekvice a ovcieho syra feta.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
250  g
2 ks
1 ks
1  balik -10ks
1/2  lyzicky
80 g
3 lyzica
 podla chuti




Postup

  1. 1

    Tekvicu tvrdu nakrajame na kusky polejeme olivovym olejom a dame na plech upiect do makka , a po vybrati z truby roztlacime spravime z nej pyre.( mozeme aj uvarit vo vode). Ale da sa aj len nastruhat , pockat a zliat stavu. Cibulu nakrajame na drobne kusky a na oleji spenime. Do misky pridame tekvicove pyre oprazenu cibulku, vajicka ovci syr feta , nastruhany muskatovy oriesok a na drobno nakrajane salviove listky ( podla chuti). sol a cerstve korenie. Poriadne premiesame .

  2. 2

    Na vymasteny mensi plech dame tenku vrstvu phyllo 4-5 vrstiev -kazdu vrstvu natrieme roztopenym maslom a opakujeme kolko vrstviem chceme cca 4-5 natrieme tekvicovou plnkou a opakujeme phyllo a maslo cca 4-5 vrstiev. V rozohriatej rure pecieme do zlatista cca .45 minut podla druhu rury.

Diskusia k receptu

marlen
dalšie jedlo pre mňa!!!!! uvarím ho budúci týždeň, napíšem odozvu pre ďaľších milovníkov tekvice, maslového lístkového a receptov @2O1O.
babav
Dobry recept z phillo cesta , o to viac,ze cesto potrebuje vela masla ,tak sa to s tou tekvicou vykompenzuje a feta chuti v kazdej forme!
marlen
milá @babav , mám spôsob, ako maslo ušetriť- používam prepustené, roztopené a jednotlivé cestíčka o seba otieram, lepšie povedané, priložím a obrátim na druhú stranu, tak natieram iba každé druhé.... s cestíčkami sa celkom dobre racuje, sú také impregnované a nevadí, ak by sa aj potrhali - pokiaľ z nich berobíte tvarohový závin. trošku sa navlhčia vodou a zlepia.....
babav
@marlen , dobry sposob,ale phillo (aspon to co predavaju tu )sa velmi rychlo vysusa a lame ,treba ho mat stale prikryte,preto si vyzaduje
vela masla.Ja ho pouzivam aj na jablkovu strudlu .Osvedcilo sa mi.
slavka2012
@2010 , kedze moj muz je tento tyzden doma a povzbudeny skvelou chutou spenatoveho, podujal sa ho pripravit dnes na veceru. uz si nan chutim, dufam ze sa mu vydari ;-).
2010
@slavka2012 , no neviem ,to cesto phyllo kupujem zmrazene u grekov , neviem ci je na Slovensku , je to take daco ako velmi tenke strudlove cesto.
slavka2012
@2010 , mas pravdu phyllo cesto u nas zatial bezne nedostat, ale mne sa ako nahrada osvedcilo presne to nase tenke strudlove, robila som uz z neho spenatovy kolac a celkom sa vydaril, i baklavu podla receptu od @babav , a aj ta bola skvela. No uvidim ako si s tym poradi moj muz:-).
slavka2012
@2010 ,tak, tekvicovy slany kolac s jazykolomnym nazvom sa vydaril, naozaj bol az prekvapivo dobry, i ked bol trochu nizsi. Nabuduce zvolime bud mensi plech alebo viac plnky. Prave som hovorila so sestrou, vraj to cesto phyllo uz dostat aj v Bratislave, tak sa po nom obzriem, aby to bolo nabuduce naozaj originalne. Vdaka za inspiraciu:-).  www.blog.sk/images/albums/2e24edd9e4f7825e00d6dc89f...

2010
@slavka2012 , cim som dlhsie tym menej rozumiem slovenskej kuchyni. Lacna surovina ako tekvica ( nemam na mysli exoty ako Hokkaido) ale obycajnu domacu z ktorej tak akurat robia strasiakov , a podla mna neexistuje ani jeden slovensky recept, pritom pyre z nej je super alebo ju hodit spolu so zemiakmi a upiect ,a vcera boli jednoduche tekvicove gnocchi-halusky so sunkou a syrovou omackou.


slavka2012
@2010 ,joj, tie gnochci vyzeraju uzasne. Este mame jednu tekvicu, moj muz z nej chcel robit nejaku argentinsku specialitu, ale mu ju asi zrekvirujem na gnochhi. Inak, my doma tekvicu normalne pecieme so zmiakmi k masu, davame ju do tepleho salatu, robime polievky, aj kolace. To ze sa na Slovensku malo bude asi tym, ze tekvica sluzila na jadierka a ostatne casti sa pouzivali na krmenie domacich zvierat, i slovenskym stravovacim konzervativizmom a lpeni na stereotypoch typu v nedelu rezen...asi treba cas, aby sa to zmenilo.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia