Slané kvetinky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Je to kysnuté cesto plnené salámovým plátkom, narezané lupienky sa vykrúcajú a tým sa ukáže plnka. Je tu veľa takýchto veľkých kvetín s viacnásobným prevracaním lupeňov, takéto malé som tu nevidela a zdali sa mi veľmi podarené, také práve do ruky pre návštevy. Viac na mojom blogu.

24
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, soľ, cukor, sušené droždie a v mlieku roztopené maslo vymiesime na hladké cesto. Pomúčime a prikryté necháme na teple kysnúť asi hodinu. Vykysnuté preložíme na mierne pomúčenú podložku, na tenko vyvaľkáme a vykrajujeme párny počet koliesok veľkosti salámového kolieska. Použila som jemnú salámu. Každé koliesko potrieme horčicou a medzi dve kolieska vložíme salámu. Kolieska narežeme ostrým nástrojom najprv zo štyroch protiľahlých strán nie celkom k stredu
  2. potom ešte každý dielik narežeme aby sme dostali spolu 8 zárezov
  3. Teraz chytíme dva susedné lupene(všetky tri vrstvy naraz), jeden do jednej ruky, druhý do druhej ruky a vytočíme ich smerom od seba - jeden napravo, druhý naľavo. Takto urobíme aj s ostatnými, vždy chytíme naraz dva a vyhneme ich.
  4. vytvorené kvetinky necháme na plechu vyloženom pečiacim papierom podkysnúť ešte asi 20 minút. Potrieme ich vajcom rozšľahaným s trochou mlieka a posypeme semienkami. Vkladáme do rúry vyhriatej na 200°C.
  5. Upečú sa do červena asi za 20 minút. Plnku si môžete prispôsobiť vlastnej chuti, dokonca aj nasladko, povedzme potrieť lekvárom a posypať drvenými orechami.
  6. Koláčiky so salámou šíria omamnú vôňu, hodia sa na pohostenie návštevy alebo ako chrumkanie hoci aj na pikniku.