Sladké chlebové placky fotorecept
Foto: cesminaz
Placky plnené tvarohovou plnkou a čoko-banánom :-) Sladká verzia klasických chlebových placiek.
porcií
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
1 KL (alebo prášok do pečiva) |
|
0,5 KL |
|
1 PL |
|
cca 3-3,5 dl |
|
3 PL |
|
Plnka: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Plnka banánová: | |
zrelé |
|
|
|
(prášok) |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
podla potreby (82 %) |
|
Postup
-
1
V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Namiesto bikarbóny môžete kľudne použiť aj prášok do pečiva. Následne pridáme olej, citrónovú šťavu a mlieko podľa potreby. Ja som dala 3,25 dl. Vypracujeme od polomäkkého mäkšie, jemné, vláčne cesto, ktoré krátko vymiesime ešte do tvaru bochníka. Hotové cesto necháme zo 10-15 minút postáť. Vlastne len dovtedy, kým si pripravíme všetko na plnku.
-
2
Plnku si môže každý zvoliť podľa chuti, ja som sa rozhodla pre klasickú tvarohovú, do ktorej som dala podľa chuti cukor a hrozienka. A na želanie detí aj zopár placiek s banánom v kombinácii s kakaom a škoricou :-) Kľudne môžete dať aj lekvár alebo namiesto kakaa nejakú čokoládu.
-
3
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a pokrájame ho na 10 rovnakých častí. Na jednej strane každého cesta natrieme okraje bielkom, aby sa nám neroztvorili pri pečení. Následne dáme na niektoré tvarohovú plnku a na druhé zasa poukladáme najprv 6-7 krúžkov banánu a následne ich posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Plnku prikryjeme druhou stranou cesta a okraje popritláčame.
-
4
Placky pečieme v panvici na troške oleja z oboch strán pár minút. Pečieme ich na maličkom/najmenšom plameni zakryté pokrievkou. Hotové už aj poriadne natrieme maslom. Od toho budu dobré mäkké a maslo dodá plackám aj výbornú chuť.
-
5
Ešte teplé placky posypeme poriadne práškovým cukrom.
-
6
Najlepšie a najchutnejšie sú hneď teplé :-) Prajem dobrú chuť!!
Dakujem krásne :-) si velmi zlatá.Pozdravujem!