Plnené sladké placky

Sladké chlebové placky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Placky plnené tvarohovou plnkou a čoko-banánom :-) Sladká verzia klasických chlebových placiek.

10 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Namiesto bikarbóny môžete kľudne použiť aj prášok do pečiva. Následne pridáme olej, citrónovú šťavu a mlieko podľa potreby. Ja som dala 3,25 dl. Vypracujeme od polomäkkého mäkšie, jemné, vláčne cesto, ktoré krátko vymiesime ešte do tvaru bochníka. Hotové cesto necháme zo 10-15 minút postáť. Vlastne len dovtedy, kým si pripravíme všetko na plnku.
  2. Plnku si môže každý zvoliť podľa chuti, ja som sa rozhodla pre klasickú tvarohovú, do ktorej som dala podľa chuti cukor a hrozienka. A na želanie detí aj zopár placiek s banánom v kombinácii s kakaom a škoricou :-) Kľudne môžete dať aj lekvár alebo namiesto kakaa nejakú čokoládu.
  3. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a pokrájame ho na 10 rovnakých častí. Na jednej strane každého cesta natrieme okraje bielkom, aby sa nám neroztvorili pri pečení. Následne dáme na niektoré tvarohovú plnku a na druhé zasa poukladáme najprv 6-7 krúžkov banánu a následne ich posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Plnku prikryjeme druhou stranou cesta a okraje popritláčame.
  4. Placky pečieme v panvici na troške oleja z oboch strán pár minút. Pečieme ich na maličkom/najmenšom plameni zakryté pokrievkou. Hotové už aj poriadne natrieme maslom. Od toho budu dobré mäkké a maslo dodá plackám aj výbornú chuť.
  5. Ešte teplé placky posypeme poriadne práškovým cukrom.
  6. Najlepšie a najchutnejšie sú hneď teplé :-) Prajem dobrú chuť!!