Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Škvarkové pagáče fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 29. júla 2019

Už ani neviem, koľký recept na škvarkové pagáče sem pridávam ale skúšam stále nové a nové a tento tu ešte nemám. Veľmi sa mi Zobraziť celý popisUž ani neviem, koľký recept na škvarkové pagáče sem pridávam ale skúšam stále nové a nové a tento tu ešte nemám. Veľmi sa mi recept páči a pagáčiky sú výborné tak aby som vždy nemusela hľadať si ho ukladám a možno niektorá aj vyskúšate. Teraz som piekla na svadbu slané v sobotu a v nedeľu na dozvuky znovu.

50-60
porcií
180 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

500 g
1 ks
200 g
150-170 ml
1 PL
1 PL
50 ml
1/2 ČL
400 g mleté
2-3 PL
42 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny. Ale pozor ja som robila z dvoch dávok, tak aby Vás to nepomýlilo.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv som si urobila kvások, preosiala múku a pridala do nej všetky suroviny na cesto - čiže do múky som dala cukor, soľ, korenie, dobre premiešala, pridala vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkami. Keď bol kvások hotový pridala aj ten a olej. Cesto som dala vypracovať.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vypracované a dala som na teplé miesto kysnúť 1 hodinu.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu ho už máme krásne nakysnuté.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som rozvaľkala.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bravčovú masť som si dala rozpustiť a natrela som na cesto. Ak však máte domáce škvarky naložené v masti, toto nemusíte robiť. Ja som mala kúpené.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Natrela som pomleté škvarky ale asi tri centimetre od kraja, aby mi nevytekali von a dalo sa mi cesto dobre skladať.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som poskladala na obálku a dala do nádoby, zakryla na pol hodinu do chladničky.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto mi v chladničke nakyslo.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto som zopakovala trikrát, čiže celkovo cesto bolo v chladničke 90 minút. Ale za každým keď som cesto rozvaľkala, som ho natrela rozpustenou bravčovou masťou. No a tu už idem cesto rozvaľkať.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto si rozvaľkám ale nie celé len asi polovičku, nemám totiž takú veľkú pracovnú dosku tak robím na dvakrát. Potom na ceste urobím nožom mriežku.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vykrojené pagáčiky na plechu - tu by mali ešte kysnúť ďalších 20 minút, ale ja som ich dávala priebežne na plech potierala a dávala piecť. Robievam takéto malé.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pred tým ako ich dám do rúry si ju dám rozohriať a vložím na spodok rúry hrnček s vriacou vodou.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pagáčiky potriem vajíčkom, zakryjem papierom na pečenie, aby mi nepopadali pri pečení a dám piecť. Piekla som na 200 stupňov asi 15-20 minút s ventilátorom. Ale záleží akú máte rúru, tak pečte do ružova určite si každá svoju rúru poznáte.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Upečené. Trochu skorej som ten papier dala dolu a tak mi pár aj trochu popadalo.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Jedna dávka takéto malé keď robíte, tak by malo byť asi tak okolo 50-60 kusov. Podľa toho ako Vám aj cesto nakysne. Ja som robila z dvoch dávok, lebo som piekla na svadbu a dvakrát v sobotu na hostinu a v sobotu nebolo tak teplo, tak mi vyšlo z dvoch dávok okolo 110 kusov a v nedeľu na dozvuky, tam bolo už teplo, tak mi vyšlo 120 kusov. Uložené v krabici.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ešte som piekla syrové rožky spolu sú uložené v krabici.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    No a ešte som piekla aj cesnačky. Tak takúto som ja mala pracovnú sobotu a nedeľu tento víkend.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

mijaita
:-) jednou, pred trema rokama jsem si dala tu praci a pocitala rc na pagace tady, na Varese. Tehdy jsem jich napocitala 140 receptu!! od te doby pribyvaji a pribyvaji :-)
kimlo
Krásne sú, je som robil pagáčiky včera, recept takmer rovnaký len som dal polohrubú múku a varený zemiak.
sonulienka
Ďakujem krásne za komentíky @Pavlinkaab treba vyskúšať a ďakujem, že sa Ti moje recepty páčia. Dnes som sa tiež trochu pohrala a upiekla som z jedného cesta dvojaké prikladám obrázok. Aj na sladko aj na slano.


haji
Krásná práce, obdivuhodná! Škvarkové pagáče jako malované, toto se prostě musí umět. S radostí bych ochutnala, milá @Sonulienka , jsi šikovná!
marienka44
Krásne. Ja tiež mám fóbiu a rešpekt z pečenia pagáčikov. S výsledkom nikdy nie som spokojná.Nabudúce urobím podľa teba. Nevedela som, že prikrytím pagáčikov počas pečenia sa zabráni ich popadaniu!!! Nová informácia pre mňa.
Cukor by som dala do kvásku, ako vždy. Ty si ho dala do múky. Prečo? Alebo si dala na obe miesta?
Ukladám do KK samozrejme.
helena64
...fantázia, aké sú pekné, prvykrát počujem o prikrytí papierom. Tiež mi stále popadali a nevedela som, kde robím chybu. Ďakujem pekne, že ste sa podelili s dobrou radou. Určite vyskúšam, vďaka.
mariaklara
Krásne Soni, ja som práve dopiekla moje zemiakové pagáče...ale poviem ti, skoro sa roztopím...to teplo ma odrádza piecť....tieto tvoje oškvarkové vyskúšam, vyzerajú veľmi lákavo.....mám zomleté oškvarky v mrazničke, len som vyčkávala na recept, ako je tento tvoj...vďaka zaň....:-))
babkamt
Tak ako ty, aj ja zbieram recepty na pagáče. Tie tvoje tiež upečiem. Vyzerajú lákavo.
tiginko
@sonulienka vďaka Tvojej vychytávke s papierom moje pagáčiky zostali prvý krát stáť poslušne ako vojaci. Naozaj skvelý nápad, ďakujem Ti zaň :-)


sonulienka
Všetkým Vám ešte raz ďakujem a teší ma, že ste vyskúšali môj recept. @Marienka44 trochu som to v postupe zle napísala polovicu cukru dám do kvásku a polovicu do cesta. Ale môžeš si dať do kvásku aj celú lyžicu a nemusíš dávať do cesta je na Tebe ako si spravíš hlavné je, že tam ten cukor bude. Pozdravujem všetkých.
peter48
Piekol som pagáče podľa rôznych receptov. Asi skúsim pre zmenu tento. Vnuk bude mať o týždeň 11 rokov, tak voľačo nie sladké, na zahryznutie sa hodí. Pri pečení pagáčov si nikdy nerobím problém z toho, že zopár bude trochu "šibnutých" nabok. Stará mama vravievala, že správne pagáčiky majú byť "vyfackané". teda ani ona s tým nemala žiadny problém.
1x fifa
peter48
@sonulienka (25.9.2019 12:00)

Zatiaľ nie, však vnuk má narodeniny až v nedeľu. Ale škvarky už mám nachystané. V pondelok som vytopil cca 3 kg slaniny, takže bude aj masť, aj škvarky a ešte aj čosi zostane. My sme doma nikdy nepoužívali kúpenú masť a škvarky, aj keď slanina bola z obchodu, lebo v činžiaku by sa asi svinke asi nepáčilo, podobne ako z jej prítomnosťou by sme nemali problémy len my, ale aj susedia.
peter48
Pagáče sú upečené, ale majú jednu obrovskú chybu. Neviem, či vydržia do vnukových narodenín o dva dni. Také sú dobré. Musím však priznať, že presne podľa návodu som robil posledne pred cca 50 rokmi v škole na chemických labákoch. Odvtedy sú recepty skôr inšpiráciou, nie presným predpisom. Starý otec, syn mlynára, mi už pred cca 65 rokmi vravel, že najlepšia múka je celozrnná, aj keď stará mama to neuznáva, lebo štrúdľové cesto sa z nej vytiahnuť nedá. Takže u nás sa od vtedy, ako sa dá taká v obchode bez problémov kúpiť, iná nepoužíva. Teda som pagáče robil síce z hladkej múky, ako je uvedené v recepte, avšak nie bielej pšeničnej, ale celozrnnej špaldovej. Keď som začal kompletovať suroviny na pagáče, zistil som, že kyslá smotana už v chladničke nie je, tak som ju nahradil cmarom.
sonulienka
@peter48 (27.9.2019 16:08)

Srdečne ďakujem a teší ma, že si vyskúšal môj recept a o to viac, že si zmenil múku a chutili dúfam, že do oslavy vydržali alebo si ešte raz piekol?
ewulkaaa
Dobry den, dnes som robila podla vasho receptu a musim vam z celeho srdca podakovat! Skusala som rozne recepty, ale az tento je presne ten co robila moja babicka a tie pagace sme milovali vsetci, len jej recept je taky ze “ no ved trochu toho a toho “ ... :D
Tak konecne to mam takto a su vyborne, skvele, uzasne a preniesli ma do detstva!!!!
Dakujem krasne za recept!!!!! :))
sonulienka
@ewulkaaa srdečne ďakujem a teší ma, že som pomohla. Len teraz som si to prečítala. Pozdravujem a prajem pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia