Oškvarkové pagáče
Škvarkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Už ani neviem, koľký recept na škvarkové pagáče sem pridávam ale skúšam stále nové
a nové a tento tu ešte nemám. Veľmi sa mi recept
páči a pagáčiky sú výborné tak aby som vždy nemusela hľadať si ho ukladám a možno
niektorá aj vyskúšate. Teraz som piekla na svadbu
slané v sobotu a v nedeľu na dozvuky znovu.
50-60 porcií |
180 minút príprava |
15-20 minút na 180-200 °C |
Postup
- Tu sú suroviny. Ale pozor ja som robila z dvoch dávok, tak aby Vás to nepomýlilo.
- Najprv som si urobila kvások, preosiala múku a pridala do nej všetky suroviny na cesto - čiže do múky som dala cukor, soľ, korenie, dobre premiešala, pridala vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkami. Keď bol kvások hotový pridala aj ten a olej. Cesto som dala vypracovať.
- Cesto vypracované a dala som na teplé miesto kysnúť 1 hodinu.
- Tu ho už máme krásne nakysnuté.
- Cesto som rozvaľkala.
- Bravčovú masť som si dala rozpustiť a natrela som na cesto. Ak však máte domáce škvarky naložené v masti, toto nemusíte robiť. Ja som mala kúpené.
- Natrela som pomleté škvarky ale asi tri centimetre od kraja, aby mi nevytekali von a dalo sa mi cesto dobre skladať.
- Cesto som poskladala na obálku a dala do nádoby, zakryla na pol hodinu do chladničky.
- Takto mi v chladničke nakyslo.
- Toto som zopakovala trikrát, čiže celkovo cesto bolo v chladničke 90 minút. Ale za každým keď som cesto rozvaľkala, som ho natrela rozpustenou bravčovou masťou.
No a tu už idem cesto rozvaľkať.
- Cesto si rozvaľkám ale nie celé len asi polovičku, nemám totiž takú veľkú pracovnú dosku tak robím na dvakrát. Potom na ceste urobím nožom mriežku.
- Vykrojené pagáčiky na plechu - tu by mali ešte kysnúť ďalších 20 minút, ale ja som ich dávala priebežne na plech potierala a dávala piecť. Robievam takéto malé.
- Pred tým ako ich dám do rúry si ju dám rozohriať a vložím na spodok rúry hrnček s vriacou vodou.
- Pagáčiky potriem vajíčkom, zakryjem papierom na pečenie, aby mi nepopadali pri pečení a dám piecť. Piekla som na 200 stupňov asi 15-20 minút s ventilátorom. Ale záleží akú máte rúru, tak pečte do ružova určite si každá svoju rúru poznáte.
- Upečené. Trochu skorej som ten papier dala dolu a tak mi pár aj trochu popadalo.
- Jedna dávka takéto malé keď robíte, tak by malo byť asi tak okolo 50-60 kusov. Podľa toho ako Vám aj cesto nakysne. Ja som robila z dvoch dávok, lebo som piekla na svadbu a dvakrát v sobotu na hostinu a v sobotu nebolo tak teplo, tak mi vyšlo z dvoch dávok okolo 110 kusov a v nedeľu na dozvuky, tam bolo už teplo, tak mi vyšlo 120 kusov.
Uložené v krabici.
- Ešte som piekla syrové rožky spolu sú uložené v krabici.
- No a ešte som piekla aj cesnačky. Tak takúto som ja mala pracovnú sobotu a nedeľu tento víkend.