« Naspäť na tento recept

Škvarkové pagáče (fotorecept) verzia na vytlačenie

Už ani neviem, koľký recept na škvarkové pagáče sem pridávam ale skúšam stále nové a nové a tento tu ešte nemám. Veľmi sa mi recept páči a pagáčiky sú výborné tak aby som vždy nemusela hľadať si ho ukladám a možno niektorá aj vyskúšate. Teraz som piekla na svadbu slané v sobotu a v nedeľu na dozvuky znovu.

Autor receptu: sonulienka

Postup receptu

Tu sú suroviny. Ale pozor ja som robila z dvoch dávok, tak aby Vás to nepomýlilo.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1

Najprv som si urobila kvások, preosiala múku a pridala do nej všetky suroviny na cesto - čiže do múky som dala cukor, soľ, korenie, dobre premiešala, pridala vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkami. Keď bol kvások hotový pridala aj ten a olej. Cesto som dala vypracovať.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2

Cesto vypracované a dala som na teplé miesto kysnúť 1 hodinu.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3

Tu ho už máme krásne nakysnuté.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4

Cesto som rozvaľkala.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5

Bravčovú masť som si dala rozpustiť a natrela som na cesto. Ak však máte domáce škvarky naložené v masti, toto nemusíte robiť. Ja som mala kúpené.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6

Natrela som pomleté škvarky ale asi tri centimetre od kraja, aby mi nevytekali von a dalo sa mi cesto dobre skladať.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7

Cesto som poskladala na obálku a dala do nádoby, zakryla na pol hodinu do chladničky.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8

Takto mi v chladničke nakyslo.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9

Toto som zopakovala trikrát, čiže celkovo cesto bolo v chladničke 90 minút. Ale za každým keď som cesto rozvaľkala, som ho natrela rozpustenou bravčovou masťou. No a tu už idem cesto rozvaľkať.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10

Cesto si rozvaľkám ale nie celé len asi polovičku, nemám totiž takú veľkú pracovnú dosku tak robím na dvakrát. Potom na ceste urobím nožom mriežku.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11

Vykrojené pagáčiky na plechu - tu by mali ešte kysnúť ďalších 20 minút, ale ja som ich dávala priebežne na plech potierala a dávala piecť. Robievam takéto malé.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12

Pred tým ako ich dám do rúry si ju dám rozohriať a vložím na spodok rúry hrnček s vriacou vodou.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13

Pagáčiky potriem vajíčkom, zakryjem papierom na pečenie, aby mi nepopadali pri pečení a dám piecť. Piekla som na 200 stupňov asi 15-20 minút s ventilátorom. Ale záleží akú máte rúru, tak pečte do ružova určite si každá svoju rúru poznáte.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14

Upečené. Trochu skorej som ten papier dala dolu a tak mi pár aj trochu popadalo.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 15

Jedna dávka takéto malé keď robíte, tak by malo byť asi tak okolo 50-60 kusov. Podľa toho ako Vám aj cesto nakysne. Ja som robila z dvoch dávok, lebo som piekla na svadbu a dvakrát v sobotu na hostinu a v sobotu nebolo tak teplo, tak mi vyšlo z dvoch dávok okolo 110 kusov a v nedeľu na dozvuky, tam bolo už teplo, tak mi vyšlo 120 kusov. Uložené v krabici.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 16

Ešte som piekla syrové rožky spolu sú uložené v krabici.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 17

No a ešte som piekla aj cesnačky. Tak takúto som ja mala pracovnú sobotu a nedeľu tento víkend.
Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 18

Suroviny




50-60
porcií
180
minút
príprava
15-20
minút
na 180-200 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist