Škvarkové pagáče fotorecept
Foto: ailuj82
Robievam ich rada, vždy si spomeniem na starkú, od ktorej pochádza recept. Pagáče môžeme jeden deň spraviť, uložiť vykrojené na plech a odložiť do Zobraziť celý popisRobievam ich rada, vždy si spomeniem na starkú, od ktorej pochádza recept. Pagáče môžeme jeden deň spraviť, uložiť vykrojené na plech a odložiť do chladu. Na druhý deň ich necháme ešte chvíľu pri izbovej teplote zohriať a upiecť.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
600 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
3 dcl |
|
3 dkg |
|
400 g |
|
50 ml |
|
1 a 1/2 PL |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
(ľan, hrubá soľ...) |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do misky dáme múku, žĺtky, masť, soľ, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Necháme pol hodinu vykysnúť na teplom mieste.
- 2
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Potrieme pomletými škvarkami. A cesto preložíme na tretiny.
- 3
Prikrijeme a necháme podkysnúť 30 minút. Znovu cesto rozvaľkáme, poskladáme na tretiny a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu. A potom ešte raz zopakujeme.
- 4
Cesto rozvaľkáme na 1,5 až 2 cm a vykrajujeme pagáče. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, ľanom, sezamom... Necháme ešte podkysnúť 20 min.
- 5
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút.
- 2
Diskusia k receptu