Škvarkové pagáče fotorecept

akeber - fotkaakeber, 25. septembra 2011
Škvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: akeber

U nás "materáky". Pečieme ich pravidelne na vinobranie, ale aj po vinobraní k burčiaku . Tak u nás je teraz obdobie materákov ale Zobraziť celý popisU nás "materáky". Pečieme ich pravidelne na vinobranie, ale aj po vinobraní k burčiaku . Tak u nás je teraz obdobie materákov ale aj čas rýchleho behania :-) .

70 minút
príprava

Suroviny

1kg
2 dcl
3 lyž
2
10g
0,5 lit vlažné
25dkg
4 ks  uvarené prelisované
  na potretie
 na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Cesto : Preosiatu múku zmiešame s droždím.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme soľ , olej, žltky a vlažné mlieko . Vymiesime cesto.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme kysnúť na teplé miesto .

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté vyvaľkáme na pomúčenej doske asi tak na 0,5 až 1 cm.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmäknuté škvarky natrieme na cesto.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to postrúhame uvarené zemiaky .

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto poskladáme. Necháme kysnúť pol hodiny.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Znovu rozvaľkáme a poskladáme po 15 min to opakujeme ešte raz a tiež necháme 15 min kysnúť.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku 1 až 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ukladáme ich na vymastený plech , potrieme rozšľahaným vajíčkom , posolíme a dáme piecť do rúry na 180C.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť !

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jarca
Tak toto sa mi paci, ukladam do KK. Ale jedno sa chcem spýtať : to tam
ide až vyše kitra mlieka? Vdaka za upresnenie.
mamatata2
Krásny recept a krásne spracovaný. A vyskúšam aj sušené droždie, s ktorým nemám veľa skúseností. Ukladám do KK do rubriky SUPER !
dajanca
vydarili sa Ti... hneď by som si pomaškrtila... :-)
akeber
dorisa..... :) už nie je čo poslať.....ale o týždeň príď,,,,zas napečiem :)))
hviezdickaz
Presne taketo sme vcera piekli,sice to bol trosku pozmeneny recept od tvojho,ale urcite rovnako vyborny :-)
sovka62
@akeber , tie sú ako od mojej starkej, takto ma to učila, akurát to neboli materáky, ale materáke, tak volala také väčšie, ktoré boli napr. ku kyslému bôbu (fazuľová polievka, pre tých ktorých mýli ten bôb) a také malé, na oslavy a na hostinu, volala materáčike. Tak už len aby bolo všetko jasné, moji starkí žili v Žemberovciach, kam je od Almáša na dohodenie kameňom. Pekné spomienky si mi privolala, ďakujem.
babina28
Veľmi sami páčil recept.Ja robím tiež pagačiky,ale bez zemiakov a tiež nedávam olej.Myslím si,že tieto vydržia dlhšie mäkšie.Skusim a napíšem,dakujem
abdul
Miesto toho oleja by nebola lepšia bravčová masť ?
Ak máte rýchle behanie, tak asi treba kvalitnejší burčiak. Ale kvalitný beh s dobrým výsledkom tiež nie je na zahodenie. :-)))
akeber
jééééééé sovka62 ale je ten svet maličký aj u nás sú materáke ale zdalo sa mi to také nespisovné sem napísať :)))) to som rada že si si zaspomínala. babina28 tieto sú najlepšie hneď z pekáča ale aj na tretí deň sú stále mäkké......
akeber
abdul takto robievala pagáče moja starká dávala masť nie olej , no mne sa už minula masť tak som dala olej......myslím že nič nepokazíš keď zameníš :))
marienka44
@Akeber Pekne pagaciky. Na take mnizstvo ani vzorka navrch s nozom asi sa nerobi. Ja davam aj kyslu smotanu do cesta. Ukladam do KK.
duschko
Tie pagaciky su velmi pekne. Len tej soli sa mi zda trochu vela. 3 lyzice a skarkov trosku malo na moj vkus. Robim bez zemiakov, ale vyskusam aj podla teba. Ukladam do mkk.
remcula
Pagáče jsou u nás vždycky hned pryč. Jakékoliv!!
ola111
Výborné pagáčiky,aleže by som si dala...
sneica
tak taketo mam rada ...super receptik a krasne pagaciky...
orchidea
Tie teda sú.... ukladám si recept a určite vyskúšam. Krásny fotopostup.
evanaaa
Pagáčiky, pagáčiky, kdeže ste sa vzali, na tanieri chutné, pekné, rýchlo sa spapkali. Verím, že boli dobré, aj by som si dala. Ešte sa chcem spýtať ( ostatní to asi vedia), natiera sa po každom rozvaľkaní, alebo len ten prvý raz?
akeber
evanaaa len prvý raz , ono sa to prekladaním dostane do každej vrstvy :)
cica2
Jarka, nevymeníš za kakaové kolieska? :)) Velmi máme radi pagáče a tebe sa krásne vydarili, si šikuľka a ďakujem za receptík:)
akeber
čo by som nevymenila , ale myslím že aj tvoje kakaové kolieska sú už dááááávno popapané.....ďakujem za komentátre :-)
matluss
krásne pagáčiky, ukladám do KK a dávam 5* mám len jednu otázočku, keď použijem namiesto oleja masť, koľko dám tej masti? tak ako oleja?
akeber
@Matluss (3.2.2017 12:16)

Neskúšala som ale myslím že tak 2-3 PL . Nechala by som rozpustiť,no nie horúce len letné pridať do cesta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia