Škoricovo-orechové slimáčiky s jahodovým prekvapením
Tieto slimáčiky sú mäkké, voňavé a chutné. Hodí sa ich pripraviť cez víkend, keď je čas nechať cesto krásne nakysnúť.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 250 ml |
|
| 60 g |
|
| 70 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 bal. |
|
| 1/2 ČL |
|
| Plnka: | |
| 100 g mleté |
|
| 60 g |
|
| 1,5 ČL |
|
| 4 PL |
|
| 40 g |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Do misky nalejeme vlažné mlieko, pridáme 1 lyžicu cukru a droždie. Premiešame a necháme asi 10 minút odstáť, kým sa na povrchu nezačne tvoriť pena.
- 2
Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, vajce, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme hladké, pružné cesto – ručne asi 10 minút alebo pomocou kuchynského robota 6–7 minút. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
- 3
V miske zmiešame mleté orechy, cukor a škoricu. Pridáme zmäknuté maslo a premiešame, aby vznikla sypko-krémová hmota.
- 4
Nakysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 40 × 30 cm). Rovnomerne ho potrieme jahodovým lekvárom a potom nanesieme orechovo-škoricovú plnku. Cesto pevne zrolujeme od dlhšej strany a nakrájame na kolieska hrubé približne 2 cm.
- 5
Kolieska naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, medzi nimi necháme malé medzery. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20–25 minút podkysnúť.
- 6
Rúru predhrejeme na 180 °C. Slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom. Pečieme ich 20–25 minút, kým nie sú zlatisté.
- 7
Po vybratí z rúry necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Tiež orechové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu