Kysnuté orechové koláče
Kysnuté orechové koláče

Škoricovo-orechové slimáčiky s jahodovým prekvapením

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 16:18

Tieto slimáčiky sú mäkké, voňavé a chutné. Hodí sa ich pripraviť cez víkend, keď je čas nechať cesto krásne nakysnúť.

12
porcií
25 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
60 g
70 g
1 ks
1 bal.
1/2 ČL
Plnka:
100 g mleté
60 g
1,5 ČL
4 PL
40 g
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Do misky nalejeme vlažné mlieko, pridáme 1 lyžicu cukru a droždie. Premiešame a necháme asi 10 minút odstáť, kým sa na povrchu nezačne tvoriť pena.

  2. 2

    Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, vajce, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme hladké, pružné cesto – ručne asi 10 minút alebo pomocou kuchynského robota 6–7 minút. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

  3. 3

    V miske zmiešame mleté orechy, cukor a škoricu. Pridáme zmäknuté maslo a premiešame, aby vznikla sypko-krémová hmota.

  4. 4

    Nakysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 40 × 30 cm). Rovnomerne ho potrieme jahodovým lekvárom a potom nanesieme orechovo-škoricovú plnku. Cesto pevne zrolujeme od dlhšej strany a nakrájame na kolieska hrubé približne 2 cm.

  5. 5

    Kolieska naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, medzi nimi necháme malé medzery. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20–25 minút podkysnúť.

  6. 6

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom. Pečieme ich 20–25 minút, kým nie sú zlatisté.

  7. 7

    Po vybratí z rúry necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu