Kysnuté orechové koláče
Škoricovo-orechové slimáčiky s jahodovým prekvapením
Autor receptu: ellie17
Tieto slimáčiky sú mäkké, voňavé a chutné. Hodí sa ich pripraviť cez víkend, keď je čas nechať cesto krásne nakysnúť.
|
12 porcií |
25 (+ kysnutie) minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky nalejeme vlažné mlieko, pridáme 1 lyžicu cukru a droždie. Premiešame a necháme asi 10 minút odstáť, kým sa na povrchu nezačne tvoriť pena.
- Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, vajce, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme hladké, pružné cesto – ručne asi 10 minút alebo pomocou kuchynského robota 6–7 minút.
Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
- V miske zmiešame mleté orechy, cukor a škoricu. Pridáme zmäknuté maslo a premiešame, aby vznikla sypko-krémová hmota.
- Nakysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 40 × 30 cm).
Rovnomerne ho potrieme jahodovým lekvárom a potom nanesieme orechovo-škoricovú plnku.
Cesto pevne zrolujeme od dlhšej strany a nakrájame na kolieska hrubé približne 2 cm.
- Kolieska naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, medzi nimi necháme malé medzery.
Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20–25 minút podkysnúť.
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
Slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom.
Pečieme ich 20–25 minút, kým nie sú zlatisté.
- Po vybratí z rúry necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.