Orechové koláče
Orechové koláče

Orechové slimáky z kysnutého cesta

marienka44 - fotkamarienka44, 20. marca 2021

Zo zvyšku mletých orechov som vyskúšala tento recept, na skúšku len z polovičnej dávky.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/71853/plnene-slimaky-z-kysnuteho-cesta/

30
porcií
70 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml vlažné
21 g čerstvé
100 g
2 ks
2 PL
1 ČL
Náplň:
 mleté
1 ks
 rozpustené (na potretie cesta)
 (goji, brusnice alebo hrozienka)
Na potretie:
Poleva:
3 PL
3 PL
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené ovocie (ja som použila goji a brusnice) namočíme do umu, prípadne do vody.

  2. 2

    Vypracujeme klasickým spôsobom kysnuté cesto, môže sa použiť pekárnička - program cesto. Ja som použila metódu s omládkom, tento postup tu neuvádzam. Najprv pripravíme kvások z droždia, trochu cukru (sladenky) a mlieka. Do preosiatej múky pridáme kvások, soľ, cukor, žĺtky a rozpustené maslo. Cesto dobre vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí objem. Po vykysnutí cesto na doske rozdelíme na polovicu a znovu dôkladne vypracujeme. V mojom prípade to bolo len jedno cesto.

  3. 3

    Potom každe cesto rozvaľkáme na obdlžník o rozmere cca 30x28 cm, potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zomletými orechami, kryštálovým a vanilkovým cukrom podľa chuti. Nakoniec rovnomerne pridáme scedené a nabobtnané sušené ovocie.

  4. 4

    Cesto zrolujeme a krájame ho asi na 2 cm široké kolieska. Koniec rolády potrieme bielkom, aby sa cesto nerozmotalo. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie v odstupe, lebo kysnutím sa cesto zväčší aj do šírky.

    Orechové slimáky z kysnutého cesta  - obrázok 4
  5. 5

    Po nakysnutí v mierne zohriatej rúre (30-40 stupňov):

    Orechové slimáky z kysnutého cesta  - obrázok 5
  6. 6

    Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri 180 stupňoch do ružova:

    Orechové slimáky z kysnutého cesta  - obrázok 6
  7. 7

    Hneď ako vyberieme koláč z rúry, potrieme polevou z umu, citrónovej šťavy a cukru. Nabudúce túto polevu vynechám, mne to nechutilo kvôli kyslej chuti.

    Orechové slimáky z kysnutého cesta  - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

zojenka
Veľmi pekne spracovaný recept, doplnený o vlastné poznatky ,tak ako vždy.Mám rada goji, namočené som doteraz iba vyjedala samotné. Určite upečiem a dám vedieť.Možno už zajtra. Nám bude stačiť z polovičnej dávky.

zojenka
Orechové slimáky sú už upečené a sú výborné. Vyvalkala som si dlhší obdĺžnik, tak su trošku menšie, na chuti im to samozrejme nič neubralo. Určite si ich ešte upečieme.


matased
Slimáky môžem , robila som už aj z lístkového cesta, niekedy viac orechové, inokedy škoricové....a teraz mám veľkú chuť práve na tieto...mňam..
marienka44
@matased (21.3.2021 15:51)

Ano, aj z lístkového cesta môžu byť skvelé. Ale my celá rodina nemáme radi škoricu, v receptoch škoricu vypúšťame. :-)
dana53
Dnes som vyskúšala, výborné, chutilo nám aj s polevou. Budem piecť častejšie.Ďakujem