Foto: lubisthemple
Chcela som skúsiť niečo nové :)
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
300 ml |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
Tvarohová náplň: | |
250 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 čl |
|
1 balenie |
|
Jablková náplň: | |
4 ks |
|
60 g |
|
2 čl |
|
|
|
Na potretie: | |
4 PL rozpustené |
|
2 PL |
|
4 PL horúca |
|
Postup
-
1
Z múky, smotany, vajec a oleja vypracujeme elastické cesto, ktoré necháme postáť asi hodinu.
-
2
Oba tvarohy zmiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme pudingový prášok.
-
3
Jablká nastrúhame, pokvapkáme šťavou z polovice citróna a zmiešame s cukrom a škoricou.
-
4
Cesto rozdelíme na osem častí. Každý kúsok cesta rozvaľkáme na dlhý tenký úzky plát. Do stredu plátu dáme plnku a zrolujeme.
-
5
To isté urobíme so všetkými kúskami cesta. Okrúhlu formu vyložíme papierom na pečenie alebo vymastíme a posypeme múkou. Dlhé rolády začneme skrúcať do tvaru slimáka od stredu formy. Pokračujeme až ku okraju.
-
6
Koláč potrieme rozpusteným maslom a vložíme do prehriatej rúry (200°C) na 20 minút.
-
7
Zmiešame 2 PL cukru so 4 lyžicami horúcej vody. Koláč vyberieme z rúry a potrieme ho cukrovou vodou. Vložíme ho opäť do rúry a pečieme pri teplote 170°C ďalších 40 minút.
-
8
Pred podávaním ho necháme vychladnúť.
-
9
Dobr chuť :)
taka gazdinka-negazdinka keby ho isla upiect asi by sa cudovala preco sa nedari, ci?
:D
S cestom sa výborne pracovalo, bolo jemné a mäkké. Koláč som piekla o niečo dlhšie, ale aj tak sa mi cesto zdalo trochu neprepečené v častiach kde sa rolovanie dotýkalo, možno som ho mala veľmi natlečený....aj tvarohová plnka bola trochu tuhšia, asi jedno balenie pudingu bol veľa, na budúce dám určite menej.
Koláč nám tvarom pripomínal “ensaimadu”... bol veľmi “fotogenický”..:-)))
Ďakujem za chutný recept. Pekný večer.