Šišky

Šišky, nadýchané a vláčne

Autor receptu: margitka100

30
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžice múky, 1 lyžičky cukru a droždia si zarobíme kvások. Necháme ho cca 10 minút odpočívať. Vznikne krásna pena, neponáhľajte sa, ak nie je droždie staré, kvások krásne napení.
  2. Ja miesim všetky kysnuté cestá v robote s hákom. Do misy si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, vajíčko, olej, kvások a začnem miesiť, postupne lejem mlieko. Ak je cesto tuhšie, pridám ešte trocha mlieka. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé. Miesim cca 10 minút. Cesto nechám kysnúť cca 1 hodinu, zdvojnásobí objem.
  3. Rozvaľkám na hrúbku asi 0,5 cm, vykrojím kolieska, ja za pomoci pohára, ide to tak najlepšie. Nechám ešte podkysnúť cca 10 minút.
  4. Do panvice dám dostatočne oleja, šišky musia plávať, nie sa dotýkať dna. Poriadne rozpálim olej a šišku za pomoci prstov trocha roztiahnem, nech v strede vznikne priehlbinka. Vložím do oleja a opražíme z každej strany. Ide to rýchlo.
  5. Po vypražení ich naplním džemom a poprášime práškovým cukrom. Dobrú chuť 🥰