Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. júna 2014
Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept)
Foto: pusta

Christine Ferber je svetoznáma kuchárka z Francie, ktorá sa preslávila svojimi skvelými lekvármi, džemami, zaváraneninami najrôznejšieho druhu. Všetko pripravuje ručne v malých množstvách, Zobraziť celý popisChristine Ferber je svetoznáma kuchárka z Francie, ktorá sa preslávila svojimi skvelými lekvármi, džemami, zaváraneninami najrôznejšieho druhu. Všetko pripravuje ručne v malých množstvách, spracuje maxmálne 4 kg naraz a predáva v malej predajni v Niedermorschwir uprostred viníc v Alsasku. Tento lekvár sa vyznačuje dlhšou prípravou, výsledkom je sirupovitá konzistencia s kúskami jahôd a nesterilizuje sa. Používa sa do krémov, na piškóty, do mliečnej ryže,podáva sa k rôznemu pečivu a iné.

1 dávka
porcia
72 hodín minút
príprava
5 - 7 minút
na 105 °C

Suroviny

1000 g (v bio kvalite)
850 g
z 1 ks citróna




Postup

  1. 1

    Tu je časť krásnych Bio jahôd, ktoré mi oberali v to ráno, ked som ich kúpila. Týmto začal 1. deň prípravy sirupovitého jahodového lekváru s kúskami jahôd.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jahody som umyla a odstopkovala.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som ich na štvrtinky. Je dôležité ich dať do keramickej alebo umelo-hmotnej misy, lebo jahody na dlhší čas uložené neznesú kovovú nádobu!!!

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zasypala som jahody krupicovým cukrom, je oveľa jemnejší a ľahšie sa rozpúšťa. Množstvo cukru sa Vám môže zdať priveľa, ale lekvár je sirupovitej konzistencie, je síce presladený, používa sa však ináč ako bežne pripravované lekváry, okrem toho cukor dobre konzervuje samotný lekvá,r ktorý neobsahuje žiadne konzervanty ani iné chemikálie či gelfix a žiadne iné umeliny, je pripravený výlučne na prírodnej báze..

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som šťavu z jedného citróna, ktorý som tiež mala v Bio kvalite.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jahody s cukrom som opatrne premiešala, aby sa nerozbili, misu som prikryla a putovala na noc na 12 hodín do chladničky.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    2.deň som jahody aj so šťavou ktorú pustili, dala do antikorového hrnca a opatrne premiešavala novou, len na jahody určenou vareškou, celé som priviedla na miernom plameni do varu - asi na 105 stupňov C, ak nemáte na kontrolu teploty špeciálny teplomer, treba sa riadiť odhadom, teda ak sa objavia prvé dve - tri bublinky, vypnite plameň. Obsah premiestnite znovu do umelo-hmotnej alebo keramickej misy, nechajte úplne vychladnúť a znova odložte prikryté vrchom odpočívať do chladničky do 3. dňa.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    3. deň som jahody scedila cez umelo-hmotný cedník,...

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... do hrnca som zachytila sirup z jahôd, ...

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pozbierala som sitkom utvorenú penu, priviedla som pomaly na strednom plameni sirup do bodu varu...

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a vložila som do sirupu opatrne scedené jahody, ...

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...celé som opäť priviedla do aru, pozbierala som tvoriacu sa penu sitkom a od bodu varu počnúc som jahodovú zmes varila 5 - 7 minút, potom som vypla plameň.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do pohárov som dala najprv horúce jahody asi do 3/4-tín,...

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..tento sirup mi zvýšil, ...

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ... horúcim sirupom som doliala jahody v pohároch až takmer po okraj,..

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...poháre som uzavrela viečkom a lekvár hneď bez ďalšej sterilizácie putoval na poličku do špajze, nie do chladničky.Používa sa k rôznemu pečivu ako príloha k raňajkám, pridáva sa do rôznych krémov na torty, do krémov na plnenie rolád, ktoré môžete výborne plniť iba s týmto sirupovitým jahodovým lekvárom, do rôznych ovocných kočíčkov a zákuskov, do jogurtov, môže sa použiť pri výrobe zmrzlín, pridať do šľahačky pri zdobení, do rôznych ovocných pohárov, do mliečnych koktailov, do ryžových a iných nákypov, studených tvarohových krémov a mnohé iné. Takýto recept som na vareche nenašla, preto ho pridávam, aby ste ho mohli vyskúšať aj Vy, lebo je náročný len na čas, nie na prácu a nesterilizuje sa, má málo . len 3 ingrediencie a je čisto na prírodnej báze.

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zvyšok sirupu som naplnila do malých fliiaš a po vychladnutí putoval do chladničky, zíde sa v horúcom lete, z tohoto množstva jahôd mi vyšli dva poháre á 350 gramov + kvalitný domáci jahodový .sirup

    Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

kukulienka71
tento systém nepoznám,uložila som si recept, myslím, že určite vyskúšam, budem mať pár flašiek aj takto zavarených. Vďaka za podrobný popis.
pusta
@baobab , tebe sa nepodarilo :-) chcel si si rypnúť, ako vždy, ale nevyšlo
na obrázku nie je ani lekvár, ani sirupovitý lekvár :-)
pomýlil si sa škaredo, na obrázku je totiž džem a to až v kusoch, dá sa prirovnať hustote českého slivkového džemu nazývaného "povidla".
hehehe, sekol si sa poriadne :D
pusta
nehodíš sa ani na zlého kritika od Michelina :DDDDD
chod sa doučiť a doplniť si medzery v základných vedomostiach, môj drahý.
pusta
@kukulienka71 , uvidíš, že budeš veľmi spokojná, tak ako ja :-)
som rada,že sa ti môj receptík páči.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, potom poprosím, keby si aj dala vedieť.
na popise som si dala obvzlášť záležať, nie je to známy postup u nás doma.
dakujem za uznanie.
svedka
Taky domaci sirup je to najlepsie + este dvojake vyuzitie,to sa mi paci...:)
pusta
Milá@svedka , je to tak ako píšeš :-)))
presne pre toto som tento skvelý recept od Christine Ferber pridala.
dakujem za pekné hodnotenie.
pusta
Milá@svedka , niet nič horšieho, ako ked sa chlap pchá do varenia ako frustrovaná neurotická ženská, ktorá ani variť nevie a si lieči týmto spôsobom svoje komplexy :-)))
poznám dosť mužov, ktorí úžasne varia, vyznajú sa, tí sa takto nesprávajú, sú nanajvýš ješitní a pyšní na svoje gastronomické umenie a plným právom
ale@baobab je doma ťažko pod papučou, kde musí poslušne skákať ako mu pískajú a sem sa chodí ukudňovať a dokazovať si svoju dôležitosť sám pred sebou - rýpe a zadrapuje sa do kohokoľvek ako sa doma zadrapujú do neho :-) je strašne zakomplexovaný, lebo sa mu niečoho, čo chlapi potrebujú, zrejme nedostáva :-)
pusta
@2010 , nie, neroznesiem ťa na kopytách, toto som sa dočítala u nej aj ja, lenže ja nemám medený riad doma a varila som v tom, čo mám doma.
som strašne zvedavá, kto používa doma z varecháčov luxusný drahý medený riad, najmä ak nevarí lekvár, džem, marmeládu, ak varí pre seba a nie na predaj.
nevarila som v plastiku, ak si si nevšimol. čiže žiadne ééééčka!!! nemám ani keramickú nádobu, inak upozornila som na to. :-)
ozaj, a ty máš dostatok sexu??? :DDD
a odkiaľ berieš, že som písala v prípade @baobab o sexe? :DDD
ty máš kučeravé myšllienky??? DDDDD
ni v zlom :-) odpoved nie je nutná.
Pekný večer ti prajem :-)
pusta
@2010 , to je za ten bklažán, však???
pridal si dnes v Úprave receptov novú verziu Balkánskeho baklažánu na grile - videla som :-)
chutný plnený baklažán, uznávam.
Karniyarik to však nie je.
pusta
@medovnicek , som rada, že sa ti môj receptík od Christine Ferber páči, je skvelý.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dala som si záležať na rozpísaní postupu podrobné, lebo u nás nie je zaužívaný.
dakujem za uznanie.
baobab
tinca v pridanom linku pise LEKVAR :
Lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, preto prípravok nekvasí ani neplesnivie a môže sa uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Do lekvárov pridávame tiež cukor, ktorý má zároveň konzervačné účinky. Prisladením lekváru sa zvýši výťažnosť – pri varení v kastróle pridávame 1 kg cukru na 10 kg ovocia. Cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia, najčastejšie však zo sliviek. Najkvalitnejší je zo slivky domácej (bystrickej), ktorá sa má oberať v plnej zrelosti. Lekvár sa nesmie pripáliť, lebo získa odpornú horkú chuť, teda poctivo miešať! Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
baobab
@pusta dakujem za tvoj odborny psychologicky profil , budem sa hlasit u teba ked sa mi nebude dostavat doma
je zjavne ze tebe sa nedostava uz cele roky alebo aj desatrocia , tak navrhujem bartrovy obchod nech sa mame obaja dobre
zatial si dostuduj rozdiel medzi lekvar a sirup a radsej nefusuj Christine do diela
2010
No preto uctuje za lekvar 9 eciek za malu flasku aj ze pouziva take luxusne nadoby a dakdo sa tu ohana jej menom a pouziva plastik. Ty si este nikdy nic neupravila ani neupravis - to by bol koniec tvojej jesitnosti, takze aj Christina Feber je podla teba blbec ked pouziva LEN medenne nadoby a nie tie tvoje plastikove .
Nie baklazan som nepridal to su len take topinky z pod grilu s feta syrom a vajickami , ten co som pridal je riadne mastny , vyprazany klasicky robeny .
pusta
@2010 , no tak... sa pekne ukľudni...ja som to tam napísala, nemusíš sa opakovať :-) nevarila som v plastiku, oslepol si? OK???
ale bud v pohode, už som aj ja upravila a nie jeden recept, nielen ty -aj som to tam poctivo vždy napísala.
to ty pášeš, že je blbec, nie ja. dobre???
niet už o čom písať a tvoje vlastné slová nevkladaj do mojich úst, nič také som nenapísala.
dakujem za pochopene a nezúr zbytočne, škodí ti to..
čau!
pusta
@baobab , ty nie si pre mňa partner v ničom a ani smerodatný.
tak zalez, vlastne zlez zo mňa - nemám záujem :-)
nájdi si vhodnejší objekt, napríklad doma a realizuj sa v čom máš.
tvoje názory sú mi fuk.
pusta
@2010 , pozri si to video pozorne ešte raz.
Christine Ferber varí konkrétne malinový džem priamo v medenej nádobe hned a nepripravuje ho 3 dni.
v mojom recepte, ktorý je miochodom od nej, príprava trvá 3 dni, odkladajú sa jahody v umelo-hmotnej nádobe /alebo keramickej/ - upozornila som na to, odpočívať do chladničky.
nevarila som v plastiku!!!
ide o dva rozdielne recepty!
tento jej recept je na Sirupovitý jahodový lekvár s kúskami jahôd, ak ti to ušlo :-)
l
pusta
@micanela , už si sa vyjadrila aj inde ako ma neznášaš, aj v diskusiách, aj že nechceš, aby ma privolali spomínaním.
tak na čo si derieš voje upracované prstíky mimo státia pri sporáku a prezentuješ svoje vlastné fóbie DDD
nepretrhni sa, lebo sa ešte unavíš, zlatíčko :-)
pusta
drahá @micanela , a nezostanú ti potom sily na plodné diskusie. DDDDD
šetri sa!
safran
fúha?! 3dňovým postupom a úplným vylúčením stužovadiel, okrem citrónovej šťavy, bez sterilizácie mi tento recept pripomína metódy prastarých mám...
je mi to ľúto, tiež nemám ani jediný medený kotlík či panvičku a nie že by som nechcela... o Christine Ferber sa idem teda virtuálne dovzdelať...
2010
@safran , ospravedlnujem sa tej pani Ferber nie je az taky blbec ako som myslel, ale perfetny marketing guru, takze ked predava v amerike flasku za 18 $ tak tie sa vraj robia 3 dni su len z urcitej odrody jahod -corona a jasne ze v medennych nadobach, plus velka rozpravka ako v drobnom robi vsetko sama .... v malom ?
( ma 200 druhov lekvarov )- super nad zena :-)
Tu je ten recept priamo z jej knizky v detaile a dole su vychytavky a surprise, surprise ....ked ho varite doma a pridavate pektin robi sa len 2 dni.
 www.maison.com/cuisiner/desserts/confiture-fraises-chr...
1x leomax
pusta
@2010 , ešte raz:
postup som dodržala presne podľa receptu pani Christine Ferber.
1. deň rovnako ako ona.
2. NEVARILA SOM V PLASTIKU!!! na obr. č. 7., teda 2.deň som varila som v nerezovej panvici - vpravo vidno kúsok rúčky. /nemala som medený riad/.
3. u mňa v bode 12 - 3. deň som varila pri 105 stupňoch C 5 minút.
opäť dodržaný recept. na obrázku je nerezový hrniec.
všetko, čo píše Christine Ferber v tomto svojom recepte od a do zet, som dodržala.
okrem iného nepíše v tejto receptúre vôbec nič o podmienke variť v medenom hrnci!
dakujem, že si priložil tento link.
dokázal si, že si ma napadol bezdôvodne a recept som dala presne podľa nej.
ospravedlniť sa mi nemusíš! nestojím o to!
pusta
@safran , presne. pripomína recepty našich starých mám :-)))
veru 3 dni. :-)pani Christine Ferber zavára starým tradičným spôsobom., a preto j sú jej výrobky tak drahé. :-)))
s úplným vylúčením stužovadiel, len citrónová šťava, bez sterilizácie.
dala som dobrý recept presne podľa pani Christine Ferber!
dakujem za uznanie.
pusta
@tiginko , nie, nie je mi to ľúto, ked si to prečítam :-)
napadli ma bezdôvodne, lebo nevedia čítať a machrujú, len aby ma zhovadili za každú cenu, môj hnev bol oprávnený.
recept je presne podľa pani Christine Ferber!
nemáš ma prečo ľutovať.
dakujem.
pusta
@safran , moja mama varila lekvár vo veľkom smaltovanom hrnci značky Fiľakovo a bol bez chémie, konzervantov, gelfixov, iných umelín a super.
moja stará mama varila lekvár na dvore vo veľkom kotli a bol vynikajúci,nemal chybu.
tu na vareche naša milá@tinca tiež nevarí svoj jahodový džem v medenom riade a nič mu nechýba :-)

 varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-dzem-fotorecept/51905-...


6. júna 2014 naša v recepte Čučoriedkový lekvár naša milá @babkamt tiež nemá žiadne konzervanty, čisto na prírodnej báze,požíva plastové a nerezové nádoby a varí v smaltovanom hrnci, ak sa nemýlim :-)))
zase žiaden medený riad a výsledok skvelý, spoľahlivý.
 varecha.pravda.sk/recepty/cucoriedkovy-lekvar-fotorecept/...


a mohla by som citovať mnohé dalšie varecháčky :-)))
pusta
@2010 , nevymýšľaj si zase!!!
Kto povedal, že v malom vyrába svoje výrobky???
nenapísala som, že pani Christine Ferber varí v malom, len to, že naraz na jedenkrát spracuje len 4 kg ovocia :-) prečítaj si v úvode! a to je pravda!
má svoju vlastnú stránku na nete, láskavo sa o tom najprv presvedč:)))
až potom rozprávaj. dakujem.
prikladám pre teba link:

 www.christineferber.com/Christine-Ferber.html...
tassiedevil
variť v medenných nádobách je doslovne šialenstvo, pokiaľ tá pani varí ten lekvár v medenom hrnci, tak určite niečo nie je s ňou v poriadku....ten kov predsa prudko reaguje v kyslom prostredí, sa doslovne rozpúšťa a vo veľkom množstve je zdraviu nebezpečný...medené nádoby sa používajú na varenie len z toho dôvodu, že tento kov je dobrý vodič tepla, ale samozrejme vnútorná časť náboby musí byť potiahnutá nerezom alebo nejakým iným povlakom ktorý s kyselinami nereaguje.....@pusta , máš pravdu s tým smaltovaným kotlom, aj moja mamka tak isto varila lekvár a bol super.:)
pusta
@tassiedevil , presne toto som čakala od tých dvoch premúdrelých pánov, čo všetko vedia :-) ale o prudkej reakcii medi a kyslého prostredia, o tej škodlivosti a katastrofálnych následkoch medi pre zdravie, ani zmienka od nich. :-))) a @2010 irritujú najnovšie všade len peniaze :-)
hlavne, že sa vyznajú a fušujú do všetkého...DDD
stavím sa, že jeden jediný lekvár nikdy ešte neuvarili, len mali nutkavú potrebu ma zotrieť pod čiernu zem, no sami sa chytili do vlastnej siete :-)))
inak musím sa zastať pani Christine Ferber, lebo jej medené riady nerezom vybavené sú a používa ich ako vynikajúci vodič tepla.
však ja som varila v NEREZE so sandwichovým dnom,nie v plastiku, ako ma napadli, schválne to obišli.
@tassiedevil , áno, je to pravda, smaltovaný kotol je na varenie lekvárov to najlepšie, čo môže byť, stará mama varievala v kotli nadvore vo veľkom pre početnú rodinu
dakujem ti za veľmi poučný a pekný komentár, viem, že som dala dobrý recept a to bez akejkoľvek mojej ješitnosti, je presne do bodky podľa pani Christine Ferber.
pusta
Millý@tassiedevil , dovolím si pripomenúť ešte pre @2010 , že zaváraniny pani Christine Ferber sú drahé najmä preto, že ich zbiera ručne, hned po zbere bezprostredne spracuje čerstvo pozbierané ovocie a preto varí maximálne len 4 kg ovocia naraz, len to, čo čerstvo pozbierala, nenecháva ho čakať, kým príde na radu, okrem toho nevyrába priemyselným spôsobom, ale tradičným spôsobom bez akýchkoľvek konzervantov a všetko robí ručne - toto je skutočný dôvod jej vysokej kvality i ceny.
pusta
@tassiedevil , nemám ti čo prepáčiť :-)))
teší ma, že recept ani podľa tvojho názoru nemá žiadnu chybu :-)
úprimne ti dakujem.
Pekný pohodový deň ti želám :-)))
2010
OSPRAVEDLENIE @pusta ,
ta pani NIKDY nepovedla ze vari len medennych hrncoch a ten hrniec vo videou je smaltovany zafarbeny na med a ten hlas podobny jej asi nie je jej.
Plus nikdy nepovedala ze pripravuje v malom mnozstve preto ma take vysoke ceny 18 $ za flasku v USA.
Plus nikde v knihe o tomto recepte ani slovo nenapisala ze pridava pektin. Google to zle prelozil
Si vous décidez d’utiliser un sucre gel qui contient de la pectine déshydratée, la confiture sera confectionnée comme ci-dessus en 2 jours.
Presne ako @pusta hovori nikdy som k vareniu lekvarov ani nepricuchol a vsetko co som pridal popieram kupil som to u susedov.
 varecha.pravda.sk/recepty/kumquatova-marmelada/8035-recep...
pusta
@2010 , tvoje ospravedlnenie beriem - dobre mi to padlo :-)
dakujem.
prosím, prijmi aj ty moje ospravedlnenie, nevedela som, že si niečo také robil, tvoje recepty nie sú dostupné :-(
dakujem, že si pridal link na tvoj recept - je úžasný, prečítala som si ho pozorne, aspoň 5* som dala, ked už nemôžem ptridať k nemu môj komentár.
mám rada tvoje recepty, pre mňa sú fantastické (y) hovorím úprimne a s obdivom, s úctou.
nehnevám sa na teba, beriem to tak, že obidvaja sme horúce hlavy a veľmi temperamentní DDD však nám obom ide len o dobré varenie:-)
dúfam, že aj ty prijmeš moje OSPRAVEDLNENIE.
dakujem ti a a jtebe prajem Pekný pohodový deň!
megdesign
Marmeláda, džem aj lekvár sú výrobky z ovocia a cukru, ktoré sa používajú najmä v cukrárskej výrobe či ako bežná potravina

Rozdiel spočíva s konzistencii.

Marmeláda vzniká pridávaním cukru do šťavy z ovocia, až pokým nevznikne rôsol. Ovocie nesmie byť prezreté, pretože pri výrobe marmelády je potrebný pektín, ktorého však už toto ovocie neobsahuje dostatok.

Typický džem sa pripravuje podobným spôsobom ako marmeláda, avšak obsahuje aj kúsky ovocia

Lekvár vzniká z lisovaného ovocia odparením vody. Lekvár preto tak ľahko nepodlieha kvaseniu ani plesniam a je najtrvácnejší.

@pusta , ty si robila dzem ;)
pusta
@megdesigne _ Marcel, nerobila som džem, sirupovitý lekvár s kúskami jahôd podľa rp pani Christine Ferber :-)
vysvetlené už bolo a preto ten názov :-)
dakujem, tvoj príspevok je dobrý, taký podobný má aj @tinca a ona vie presne, o čom hovoríí, pracovala pri konzervovaní priamo z povolania.
brambora
no... pripojim sa... mozno viem o tom velke prd, ale pokial viem, tak povidla nie su dzem ale skor "lekvar". aj ked si myslim, ze je to specialna kategoria. takze odpustila by som si v tvojom pripade poznamky pre @baobab , ze si ma doplnit zakladne vedomosti, lebo zrejme aj ty sa mas vela co ucit... a podotykam, ze nedrzim nikoho stranu. tu osobu nepoznam, ale nepaci sa mi ako urazas bezdovodne ludi. dzem je rosolovej konzistencie, a lekvar je taky realny. :D takto to rozlisujem ja! a nazov tvojho receptu tiez nechapem, lebo neviem ako by som si na chlebik natrela sirup. :D ved to mas len kusy jahod so sirupom, skoda jahod podla mna... o lekvari tam nie je ani reci kedze to mas tekute!
pusta
@brambora
1. nikoho som neurážala.
2. urážali mňa.
3. slivkový lekvár - povidla je osobitná kategoria, v tom máš pravdu.
4.tento sirupovitý lekvár sa vôbec nenatiera na pečivo, podáva sa k nemu zvlášť.
v ostatnom nemáš vôbec pravdu, uč sa z komentárov tu a potom sa vyznáš aj ty :-)
učím sa aj ja, a stále :-) recept je pôvodný a nie môj - OK?
ked nevieš, tak nediskutuj no tom, čo nevieš.
dakujem.
brambora
no takze.
1. @baobab ta prvym komentarom neurazil, len pridal foto ako to ta pani CH. mala. a ty v dalsom komentari si ho hned urazila, ze nech si doplni zakladne vedomosti, ktore podotykam chybaju aj tebe! a nechutne si ho zacala urazat, ze je pod papucou, ze mu chybaju iste chlapske veci a podobne??? ty s nim zijes, ze vies taketo skutocnosti?
2. som rada, ze si uznala, ze povidla nie je dzem ako si uviedla!
3. a ako v com ostatnom nemam pravdu? ze dzem je rosolovy a lekvar cisty? tak to teda v tom mam pravdu. alebo v tom, ze nazov receptu mi nesedi s tym co si vytvorila lebo tekutu vec by som nenazvala lekvarom???
4. a ja sa vyznam dost, lekvar zavarame aj my, tak viem ako ma vyzerat!!! takze neurazaj prosim aj mna, ze neviem lebo myslim si, ze viem lepsie ako ty ako lekvar vyzera...
5. pokial viem, tak je sloboda slova a mozem si diskutovat kolko len chcem, tak mi prosim nediktuj co smiem a co nie!
pusta
@brambora ,
1. ja som ťa neurážala, ty sama si napísala o sebe
citujem ťa :
...možno viem o tom velke prd...
vždy som bola k tebe slušná a maximálne zhovievavá. už nebudem.
2. čo mňa uráža, to nechaj láskavo na mňa a nehovor za mňa!
nebolo to po prvýkrát, OK?
3. píš si čo chceš a kde chceš o mne, robíš to stále aj v diskusiách - /Šamorín?/
4. je s tebou nemám o čom diskutovať ani tu, ani inde. a to ani teraz a ani v budúcnosti, lebo si neuveriteľne drzá - teda ku mne.
ber na vedomie!
dakujem.
brambora
vas nemoze nik urazit ale vy mozte vsetkych. krasa... o tej drzosti pomlcim. ja som slusne vychovana osoba a viem co sa patri, zastavam len tych, ktorym svojimi slovami nepravom ublizujete! naucte sa prijimat aj negativne komentare k vasim receptom a svet bude ovela krajsi... nechapem co splietate Samorin, je mi to jedno... teraz dajte dokopy vsetkych z BA, TT atd, ak narazate na to, ze jedna osoba z varechy je z "mojho" mesta. uz vam musim aj vykat, lebo ste pre mna cudzia osoba. je mi smutno z tohto celeho...
pusta
@brambora , naposledy ti ešte napíšem.
nie, nenarážala som na ňu vôbec, nemám ýžiaden dôvod, má dobré recepty.
narážala som na Šamorín - poznám tamojšiu mentalitu veľmi dobre, pre tvoje info, jeden čas som tam pracovala.
rada si počkám na tvoju "slušnú reakciu", ak teba skritizuje @baobab v tvojich receptoch, že fušuješ a podobne a najmä ak ťa aj navyše urazí :-)))
a čo sa týka vykania, myslím, že by som mohla byť aj tvoja babka :-)
nezaujíma ma to, to je tvoj problém :-)
brambora
ako prepac, ale ja naozaj neviem co ma mesto v ktorom zijem s tym, ako sa spravam. :D toto som teda este nepocula. ja tu zijem len od 2009, kupili sme si tu byt, kvoli tomu, ze tu bolo lacnejsie ako v BA a SC, odkial pochadzam, takze mam skor blizsie k vasej mentalite ked uz sme pri tom. :D mne uz tiez pod recept vselico popisali, aj urazky, brala som to sportovo...
a babka asi nie... nie ste az taka stara. :) moja mama mala pred tyzdnom 60 rokov, tak nie ste od nej vekovo az tak daleko... ale zas mala ma dost neskoro. :D 8 rokov po mojej sestre. :)
safran
@2010 ďakujem za link, učím sa rada :-) podľa môjho názoru je v tejto diskusii ospravedlnenie pre madame Ferber nadbytočné,
@all , ak si dobre viem, v medenom kotlíku sa varil výhradne slivkový lekvár v našich končinách, prečo nie iné - neviem... väčšina z nás pozná medené riady z relácie Nebíčko v papuľke, neviem, či ste si všimli, že vnútorná strana má inú farbu, dalo sa to dobre rozoznať...
@Pusta , @Tassiedevil , aj podľa najnovších analýz sa rehabilituje starý klasický poctivý (samozrejme nepoškodený) smalt, ktorý sa na našom území robil od r. 1906 s prestávkami do dnes
janger
@pusta , dovol dobre mienenu radu...Priznaj si niekedy aj svoju chybu. Ak sa mi nieco nepodari, tak to jednoducho napisem. Zaposobi to na ludi ovela sympatickejsie. Tento lekvar sa ti moc nepodaril (to nevadi), ale nezakryvaj to vselijakymi inymi menami, ako sirupovity lekvar, akoze to tak ma byt... Mne sa jahodovy dzem nepodaril, tiez bol moc riedky, ale jednoducho si poviem, ze nie je vydareny. Minie sa do jogurtu a pod...Jahody maju menej pektinu. A cim su prezretejsie, tym menej. A ako vidim na obrazku 1, mas uz dost prezrete jahody. Uz sa na niektorych ukazuju aj fliaciky (takze pochybujem, ze TI ich obrali v to rano)...A mozno mas este aj rasu, v ktorej je menj pektinu...Jednoducho si uznaj, ze sa niekedy jedlo nezdari, nekluckuj vzdy...Co myslis, ze ludia vzdy vsetkemu uveria? Neohanaj sa velkymi znamymi menami a netreba stale zdoraznovat svoju dolezitost. Ved ty to nepotrebujes. Takmer vsetky tvoje recepty su velmi dobre, podrobne vysvetlene. Ale casto ani nereagujem chvalou, lebo vsetko okolo toho sa mi strasne nepaci. Vsade len hadky. Len si znepriatelujes ludi, aj tych, ktori ti boli nakloneni. Taka skoda. A strasne sa mi nepacia aj niektore tvoje komentare, tvojmu veku velmi nepristanu (vid vcera 16:24+pokracovanie). Nepasuje to nikomu! Ale od damy v tvojich rokoch je mi to moc nechutne a take nedostojne! Nehnevaj sa, ze toto pisem, myslim to dobre. Kritiku nikto nema rad, viem, ani ja, cloveka sa to dotkne... Ale pokladam to za taku skodu, ze sa to tu sklana az do ordinarnych diskusii...Inak nieco o tych medenych panviciach a varenie lekvaru, dzemu v nich:
 hitchhikingtoheaven.com/2010/06/is-it-safe-to-make-jam-in-a-cop...

Prajem ti vsetko dobre.
kukulienka71
@baobab , aj ja viem hľadať obrázky, prečo si sem vybral práve taký, ktorý si dal, vieš len ty! Christine Ferber vyrába svoje confiture (džemy, lekváre,želé) vo viacerých konzistenciách, sú aj redšie, sirupovité, ako má @pusta , aj hustejšie, ako si dal obrázok. Treba dať možnosť prezrieť viacero, nielen taký, ktorý výzorovo nezodpovedá pustinmu receptu.  www.google.sk/search?q=christine+ferber+recipes+photo...
baobab
@kukulienka71 , ktory konkretne z uvedeneho linku vyzorovo zodpoveda nepodarku v tomto recepte ? a kto si ty ze tu obhajujes - napriek objektivnym nazorom ostatnych diskutujucich - pani , ktora nielen klame ale aj hrubo uraza vsetkych , ktori jej pridu do rany a dovolia si nepchat sa jej niekam svojimi chvalospevmi ?
kukulienka71
@baobab , čerstvo naliaty džem má oveľa redšiu konzistenciu, ako keď už stojí uzavretý a vychladol, vtedy aj zhustne, má tam dosť cukru, ja ten recept vyskúšam, aby som mala aj objektívny názor potom, ktorý odprezentujem, sľubujem. Ale ty si ešte nič neskúšal, a už vieš všetko:-) áno, zdá sa mi urážlivé napísať niekomu na jeho prácu, že je to nepodarok, takže zase si začal ty a zase sa zjavila plejáda ľudí, ktorí Pustu nemusia a nabalilo sa to ako snehová guľa. Je tam viac obrázkov, kde je rôsol redší a priezračnejší, s veľkými kúskami ovocia, ten, čo si dal ty, je práve hustejší.
tatranka
A ja som si chcela len dopriať, naučiť sa uvariť len chutný jahodový džem!!!!!
......no čo dodať k týmto komentárom? Všeličo som sa dozvedela nie len o lekvári ale aj o mojich súputnikoch varecháčoch.
Ale asi aj to niekedy treba.
Ináč recept som si odložila a skúsim.Ja varievam rýchly džem a teším sa z každej ušetrenej chvílky pri sporáku.Takže vďaka aj za zahusťovadla.Ktohovie,čo by za to naše babičky aj mamky / pretože tých rokov mám už aj ja neúrekom / dali,keby neboli museli miešať na sporáku na raz v štyroch malých rajničkách.Tak si to pamätám aj ja.
Nerada,ale musela som to napísať.
pusta
Milá@janger - Janka, ja nechodím na varechu sa priateliť alebo nepriateliť, ale dávať recepty.
naozaj neviem, čo by som mala priznať, jahody obrali v ten deň, a v ten deň som ich aj spracovala. na obrázku vpravo je jedna obitá jahoda, nespracovala som ju, ale zjedla :-) všetky boli pevné a tvrdé, neprezreté. už len čakám , kto mi vytkne ich farbu. mne sa nezdá lekvár taký riedky ako píšeš, mám ho pred sebou. o druhu jahôd sa predsa nesporím.
mne sa nepáči, ako ma bezdôvodne napadli a bránim sa, možno temperamentnejšie ako sa ti zdá slušné, neuveríš, ale to som sa ešte veľmi miernila. aktívne som nikoho nenapadla. tiež by som uvítala, keby si sa kriticky vyjadrila na adresu tých druhých, najprv treba vidieť ich, až potom mňa, a mať mi to za zlé.
ja sa menom autorky neoháňam, recept som dala podľa nej a presne som ho robila podľa nej a aj nazvala.
až ked sa kriticky vyjadril dnes ráno @tassiedevil , tak zrazu otočili.
a s tými, čo mi nesiahajú ani po členky, s tými sa ja vôbec nehádam.
ja som si vedomá toho, že recept som dala dobrý a super.
okrem toho, všimni si to aj pod inými receptami a vyjadri sa aj tam, nielen tu.
to vonkoncom nie je o veku, nebola som o nič ostrejšia ako oni. nemysli si, že mne sa to páči,. nie, nepáči sa mi to.
ja spokojne a bez obáv pridám aj recepty, ktoré sa mi nevydaria a chybu si aj otvorene priznám, čo spraví málokto.aj sa viem ospravedlniť. tu nemám čo priznať a ani sa nemám za čo komu ospravedlniť.
cením si tvoj komentár a dakujem ti.
@kukulienka71 , máš pravdu, mám ešte málo sirupu vonku a parádne zhustol.
dakujem aj za ostatné príspevky, len za tie nejedovaté.

pusta
@kukulienka71 , obvzlášť ti dakujem za tebou priložený link s obrázkami lekvárov rôznej konzistencie od madame Chriistine Ferber :-)
myslím, že netreba vysvetľovať zámer od @baobab a ním pridanej fotografie, je absolútne jasný :-)
baobab
@kukulienka71 , svojim prvym komentarom som nikoho neurazal , len konstatoval pozri historiu spat kto koho zacal urazat / ako vzdy / .
Tvoj postoj vyskusat tento *lekvar* kvitujem a ocakavam tvoj nazor po vyskusani . ja skusat nebudem , skoda jahod
pusta
@tatranka - martuška milá, vysoko si cením si tvoj komentár, máš pravdu :-)
nesmierne ma teší, že si si tento recept uložila a vyskúšaš aj ty :-)
potom poprosím aj o tvoju skúsenosť s týmto receptom.
úprimne ti dakujem.
pusta
@zdenka1009 , tiež si myslím, že nemazať!!!
mám na to pádne dôvody, to by sa niektorým hodilo :-)
dakujem.
mikinka1
fuha, takze nie o jahodach a vybornych vyrobkoch z nich, ale o neskutocnom utoceni a osocovani, neucte a arogancii.
Brala som vela inspiracii z varechy, ale tymto sa inspirovat naozaj nechcem.
eviana
Mila @pusta , nakukam len z mobilu, vela pisat nebudem, mala som pocit, ze co som chcela som ti uz povedala, ale Tvoja narazka na samorinsku mentalitu sa ma dotkla. Poznam ta a viem presne ako bola myslena. Pracovala si v Samorine pred mnohymi rokmi, struktura obyvatelstva sa odvtedy rapidne zmenila. Ani ja ani brambora nie sme rodene samorincanky. Ak chces na mna kydat, nech sa paci, asi si zasluzim po tom, co som s tebou absolvovala, ale @brambora z toho prosim vynechaj. Ak chces mozes tu naplno rozvinut svoje myslienkove pochody o mojich charakterovych vadach. A nezabudni, ze som ciastocne aj trnavacka aj zahoracka, isto aj na tieto mentality daco najdes. Precitam si az po praci doma, takze to budes mat par hodin bez oponovania ;)
brambora
a pokial viem, tak cloveka nevychovava mesto ale rodina... a toto teda bola velka urazka cti z vasej strany na moju adresu. zijem v tomto meste 5rokov, nikoho tu nepoznam, takze ma laskavo neskatulkujte do ziadnej vasej stupidnej kategorie mentality ludi. Mentalita je spravidla výsledkom troch faktorov - genetiky, hodnotových priorít a vlastnej prežitej histórie. takze, treba si to nastudovat. vplyv mesta a jeho obyvatelov na cloveka je ina kapitola...
vydra
@pusta , zatiahni ručnú brzdu! Teba nik neuráža,ale Ty urážaš každého,kto Ti pravdu napíše. Už Ti vadia aj obyvatelia určitého mesta. Priznaj aspoň raz svoju chybu. Kazdy Ti len pripomína, že tá jahodová dobrota nie je lekvár,ani džem. Musíš uznať, máš to riedke, na sirup moc husté. Podľa môjho vedomia @brambora ešte neurazila nikoho, ani dnes Teba. Neviem,prečo si na jej komentár reagovala, tak ako si zareagovala! Čo sa týka Tvojej reakcie pre @baobab , možno tými komplexmi trpíš práve Ty. Ty si žiješ sama,Ty nemáš komu rozkazovať, tak urážaš každého, kto s Tebou nesúhlasí. Byť na portáli ráno o 3,potom o6, 10, 14 - tej to svedčí, že nemáš nikoho s kým by si sa pobavila, len a len varecha Ti zostáva. Nehnevaj sa na mňa, ale toto som Ti napísať musela.
vydra
@bramborka , ukľudni sa. Ja Ťa chápem,urazila ťa veľmi. Ako sama vidíš,každý je na Tvojej strane. Nechaj, nech to nemažú,aspoň každý bude vidieť inteligenciu najmúdrejšej varecháčky.
kukulienka71
@megdesign , možno sa strápňujem, ale nemám rada jednostranný pohľad na vec, ktorý mi niekto podsúva( to bolo foto od @baobab ), tak som hľadala viac foto a keby som bola našla len také, ako on/ona, nebola by som oponovala, môžeš mi veriť:-) nebránim pustu zubami-nechtami, ja ten recept vyskúšam a uvidím, neviem, prečo ti to vadí?:-) Ja by som bola dala iný názov(asi zaváranina), keďže sa tu už pridali linky na ozrejmenie, čo je čo. Je to na nej... ostatné veci okrem receptu( ľudské potreby, bydlisko, mentalitu atď) riešiť nemám prečo. Pekný deň ti prajem:-)
tinca
Pôvodne som nechcela reagovať, ale nedá mi zaujať stanovisko z odborného hľadiska. Čo je sirup? Ovocné sirupy /môžu byť aj zeleninové/ pripravujeme zo šťavy pridaním cukru na takú koncentráciu, že sú trvácne a nekvasia. Pritom musí byť výsledný obsah cukru najmenej 60 st.refraktometrickej sušiny, pri nižšej hodnote hrozí kvasenie. Klasický recept na ovocný sirup: Na 1 kg čírej, alebo kalnej šťavy pridáme: 1,5 kg cukru+20 g kyseliny citrónovej /3 vrchovaté kl/. Ovocná šťava sa získava lisovaním ovocia, alebo jeho parením, ale bez prídavku cukru!!! Cukor v šťave rozpúšťame za studena /studený spôsob/ alebo za tepla /teplý spôsob/.
Doporučuje sa robiť teplým spôsobom, lebo sirup je trvácnejší, ale pri studenom sa zasa zachová viac aromatic.látok. Pri varení sirupu najskôr zohrejeme šťavu na teplotu cca 80 st.C, potom prisypeme cukor a kyselinu citrónovú. Po jeho rozpustení sirup má maqť cca 70 st.C, ak nie zohrejeme ho a hneď plníme. Sirupy môžeme pripraviť aj z pretlaku, u nás sa vyrábal dreňový sirup "Oranž" a bol vynikajúci. @pusta mám výtku k názvu jahodový lekvár, pretože to lekvár nie je. Ak si pozrieš v mojom článku, ktorého si link sem pridala, tak lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Na 10 kg ovocia 1 kg cukru. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa. Toľko stručne, nech si každý z toho urobí svoj názor. No a celkom nakoniec naše mamky a babky nepoznali žiadnu Cristin Ferber a džemy, lekváre spod ich varešky boli famózne. Nezabudnem na šípkový lekvár mojej starinky z ručne nazbieraných šípok, na ktoré chodili s kamarátkami do hory už ráno o 3 h.:) @pusta bola to tvoja voľba technológie prípravy myslím, že vyzerá skvele
pusta
Milá@tinca , tvoj objektívny nestranný poučný a konštruktívny komentár som si veľmi pozorne prečítala a nebudem tajiť, ako veľmi a netrpezlivo som ho čakala práve od teba, v danej problematike absolútneho odborníka :-)
to bol aj dôvod predtým, prečo som tie linky od teba pridala.
vysvetlila si teraz podrobne aj sirup, pochopila som a dúfam, že aj iným si to dôkladne objasnila.
ja som tiež spomenula, ako to robila moja dobrá mama a moja drahá stará mama a som presvedčená, že ich namáhavý a pracný tradičný postup je bezkonkurenčný a žiadne medené nádoby nepoznali, nebolo treba - výsledok hovoril sám za seba a aj tie plné police.
viem, že takto to nemožno praktizovať priemyselne :-)
vieš, ja som naozaj vybrala recept od celosvetovo uznávanej Christine Ferber a dodržala som ho do písmena a do bodky, recept sa mi páčil, vydaril sa a preto som ho pridala. pracovala som s ním poctivo plné 3 dni a v tejto horúčave som vstávala k vôli tomu už zavčas rána.
myslela som, že hádam sa zapáči aj iným, a niekoľkým aj áno.
je iný, čo do tradičnej konzistencie, má ich viac a prečo nie práve tento???
nečakala som, že sa stretne jej recept s nadšením, ale toľko útokov na mňa? nepáči sa mi to, kto nechce, nech nerobí, neútočí, nenapáda, ak sa mu nepáči, nech obíde! a nevymýšľa si :-)
@tinca , nebola to moja technológia prípravy, je to technológia prípravy madame Christine Ferber, ja som len spravila podľa nej a neľutujem :-)
ak vybočuje z rámca tu na Slovensku pripravovaných klasických lekvárov, nemám problém premenovať, myslela som, že názov, ktorý som dala, sám vysvetľuje...
@tinca , prosím navrhni vhodný názov a rada premenujem.
som prístupná rozumnej konštruktívnej kritike, nie nátlaku a útokom invektívam a nezmyselným konšpiráciám.
teší ma, že si predsa len pridala svoj komentár.
som rada, že sa ti recept páči a že podľa teba lekvár vyzerá skvele.
dakujem za tvoje uznanie, veľmi si to vážim od teba :-)
violeta
Ja som tiež, už dávnejšie, takto dopadla s jahodovým džemom...nie a nie zhustnúť, dcéra nakoniec odobrala šťavu, mali sme sirup a zvyšok sme zahustili na džem...preto som rada, keď tu na Vareche nájdem skutočne dobré a odborné rady, tento rok som napríklad robila podla @tinca , odvárala som a zberala do velkého hrnca, ale dala som ovela menej cukru, našťastie je výborný, nie je sirupovitý a ani presladený...
brambora
a este naposledy sa k vam vyjadrim... ked uz davate kazdy bozi den recepty (niekedy aj viackrat do dna), tak by ste si mohli davat pozor na fotky. vase jahody na foto c. 1 su tie iste jahody ako foto c. 6 pri recepte na pikantne jahody. takze zrejme ste to robili v jeden a ten isty den, ked pisete, ze ich mate v ten den zberane, cerstve! :) a takisto foto c. 5 pri recepte na francuzske kura je identicka s foto c. 2 pri recepte kuriatka so salotkou... a takisto ta vinova flasa pri viacerych receptoch je stale ta ista. :) mate ju asi ako inventar...
vydra
@brambora , bravó, výborný postreh. Dáma asi varí tak, akoby puzle skladala. Pravda je odhalená. Toľko náhod nemôže byť.
vydra
@brambora ,takýkto spôsobom by som dá aj ja zmestila do rozpočtu 50€ na mesiac. Jedni jahody,jedni kuriatka,jedno víno a možno aj jedno kúra a mäso. Všetko zvlášť nafotím a poskladám.
pipinulka
Keďže je to jeden z mojích posledných komentárov tu, na vareche, všetkým VÁM, okrem @pusta a jej tieňov @kukulienka. @svedka a @safran Vám veľmi pekne ďakujem za Vaše komentáre. V sobotu sa vydávam, tak neviem, kedy sa vám ozvem. Odchádam ďaleko a Vám prajem čo najmenej pusty a veeeeeeeeľa mojej milovanej, drahej @izabelky , afatagy, tiginka, eviany.....a tď. Prajem Vám , milý varecháči radosť z tejto stránky. Prosím svojho kolegu, nech mi odpusti moje vybocenie zo slusneho spravania, hnev al si sa so mnou aj dva tyzdne koli blbej vareche, ale ver tomu, môj drahý, nikdy na Teba nezabudnem. Taých ľudvičkov, ako si Ty, je tak málo, nikdy nezabudnem!!!!
pipinulka
@danda3 , myslíš to vážne? Plačem, nie som na to stavana. Este mi nikto nepovedal, ze mu budem chybat.......Preco? Prosim, odpovedz mi, citim sa taká........
izabella929
@pipindulka..tie ž mi budeš chýbat a ja ti z úprimného srdca prajem, nech Boh žehná vaše kroky na celej vašej ceste manželským životom a buďte veľmi, veľmi šťastní....))Nikdy na teba nezabudnem...
svedka
@pipinulka ty si cely tien,ja si mozem vychadzat s kym ja chcem a na Vareche ja nemam problem absolutne s nikym.Maj sa pekne,prajem ti vsetko dobre na novej ceste zivota.
1x svedka
pipinulka
izabella929, nikdy a ani nikto už neuvidí take krásne veci, ake vieš vytvorť TY. Neuvidi ich, ak si neotvori Varechu.sk, Bez TEBA, milá Izabela by bola varecha luft. TS.
izabella929
@pipunulka...moje recepty nie sú excelentné...sú obyčajné prosté, varené mnou v obyčajnej kuchyni...som jednuduchá žena, ktorá má svoj koníček vo varení, pečení a zaváraní, a že to robím tak, ako by to malo vyzerať, to je už niečo iné...žijem z práce mojich rúk..to je všetko..a na toto nie som namyslená,ale všetko robím srdcom a láskou...
pipinulka
Drahá @izabella929 , neviem prečo 929 keď TY , milá IZKA si ptre nmňa IZABELA 1. Si proste SKVOST tu na vareche. Môžeš mi, milá IZKA 1 napísať, kde si prišla k tomu k tomu 929????
kukulienka71
@2010 , reagujem na tvoj koment zo včera o 1.16. keď si pridal link, podľa ktorého pusta postupovala  www.maison.com/cuisiner/desserts/confiture-fraises-chr...
prešla som si ho, ak postupuješ podľa neho, trvá príprava 3 dni, ak pridáš sušený pektín, je hotový za 2 dni. Tiež tam píše, že jahody majú vysoký podiel vody, preto ťažko želírujú, ako aj iné ovocie, ktoré má vysoký podiel vody. Presne tie 2 dni macerácie sú potrebné k tomu, aby sa dosiahol želaný efekt. V bode 12 pustinho receptu by sa mala skontrolovať správna konzistencia, ako píše orig. recept, vyliať za lyžičku na studenú dosku a tam by malo byť vidieť na konzistencii, že to nadobúda gélovitosť.
pacinka
Ja nechápem, čo tu všetci riešite. Keby som bola pusta, vyfotila by som ten sirupový lekvár po troch dňoch, dnes už po viac a pridala fotku, či to zhustlo, alebo nie. Ak je to riedky sirup s kúskami jahôd, recept sa nevydaril a na fotke to bude vidieť. Nechajte to na autorke receptu.
2010
Sorry @kukulienka71 tento recept je mi uz lahostajny, guru varechy skonstatoval ze nenam sajnu o com hovorim ( moja mama je pritom taka ta sibnuta dedincanka co este aj maliny pasirovala aby neboli zrnka, mirabelky, ringloty, visne, egrese, jahody, ribezle, marhule vsetko mi preslo cez ruky).Inac tu riedku sladku konzistenciu poznam nasej susede ruske sme davali visne a ona varila take daco riedke cim sladila caj zo samovaru, vzdy doniesla niekolko poharikov mne to velmi chutilo ale na chleba sa to natriet nedalo.
kukulienka71
@2010 , ako myslíš :-) ja si vážim tvoje skúsenosti, kumkvátový džem vyzerá super a verím, že si ho pripravil ty. Chápem aj iróniu v tvojich komentoch, a viem, že sa tu niektorým dobre zabáva...ide mi o recept, o nič iné;-)
pusta
@2010 , nehnevaj sa na mňa, ale nie som žiaden guru varechy a ty to dobre vieš.
1. ja som sa ti ospravedlnila, že som nevedela, že si ten lekvár robil, lebo tvoje recepty nie sú dostupné.
2. ty si ma zotrel pod čiernu zem, za tento lekvár a sám si priložil link, ktorý však dokazuje, že som recept dala presne rovnako a do bodky dodržala ako je v tom tvojom linku.
3. jasne som ti napísala, presne aj v bodoch postupu v mojom recepte, že som varila v nerezovej pavici a v nerezovom hrnci, nie v plastiku, ako si ma obvinil, či napadol - to už je jedno.
4. prijala som aj tvoje ospravedlnenie, kde sa mi opäť ironicky vysmievaš, na moje ospravedlnenie si vôbec neodpovedal.
tak sorry.
nechápem, prečo si urazený, recept ešte navyše od madame Ferber správne preložila a potvrdila aj @kukulienka71.
je to pre teba tak ťažké prijať? aj ty sa môžeš nechtiac pomýliť, to je predsa ľudské.
5. o tvojich receptoch som sa vždy vyjadrila vysoko pozitívne, vážim si tvoje kuchárske umenie aj teraz.
tak kto z nás dvoch a prečo má byť právom dotknutý či urazený???
dakujem ti za pochopenie.
tinca
@pusta podľa mňa je to bližšie k džemu, lekvár to isto nie je. Čiže ja by som ho nazvala "Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd. Ale to je len a len na tebe:)
pusta
@tinca , veľmi pekne ti dakujem za odpoved, idem to premenovať, ako si navrhla :-)
nesklamala si ma, dakujem ešte raz.
pusta
@alena45 , pozrela som si tvoj recept, je výborný, ale nie je to vôbec to isté ale úplne odlišné.
nech je ako chce, či na tom madame Ferber zarobila, či nie, nesporne jej výrobky sú úžasne kvalitné a svetoznáme, vysko cenené a majú byť aj prečo.
môžem potvrdiť, že tento jej recept je skvelý, postup u nás nie známy a podotýkam, že to nie je môj recept, len som ho podľa nej uvarila a je fakt vynikajúci.
kto chce, môže vyskúšať, kto nie, ten nemusí.
2x altyn a pusta
baobab
@pusta , predpokladam , ze aj tento recept od @alena45
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-eros-pista-paprikova-pas...
*nie je to vôbec to isté ale úplne odlišné*
@kukulienka71 je rodena francuzka alebo spolupracovnik madame Ferber ? ked argumentujes ze *správne preložila a potvrdila aj @kukulienka71 *
@pusta , som zhnuseny z tej kopy hnoja co sa tu kvoli tebe denne hromadi , tvoja hanba , ako pisala @pipinulka : @pusta je element, ktorý hnusne smrdí aj cez obrazovku
kam zmizol jej komentar zo vcera 17.23 ?
altyn
Strašne, strašne, a moc strašne sa ospravedlňujem za svoj omyl!!!!!!!!Omylom, nechtiac som klikol na srdiečko "Pekný komentár" od @pusty o 18.22 hod. To je mobilom... Ak chcete obrazovku zväčšiť, občas kliknete vedľa. :-(((Dá sa to nejak "stornovať" vážená redakcia? Za kladnú reakciu vopred ďakujem... :-)
kukulienka71
@pusta , vyskúšala som tento vynikajúci recept, ako som sľúbila. Mala som len polovičnú dávku, vyšli mi skoro dve celé fľašky 3-decové a trošku som dala do mištičky do chladničky, ako to ztuhne. Musím povedať, že za málo námahy takú delikatesu si doma vyrobiť je fakt výnimočné. Konzistencia aj chuť hotového "výrobku" viem prirovnať k medu, nie je rôsolovitý, ale z ovocia, ktoré obsahuje viac pektínu ako jahody si viem predstaviť takto pripravený rôsol. lyžička sirupu vyliata na tanieriku stuhla úplne, po hodine v chlade ani po prevrátení tanierika netiekla. Už si robím plány, kam použijem túto lahôdku, ku koláčom bez plnky, s tvarohovým cestom, k panna cotte, k zmrzline, k ryžovému alebo krupicovému nákypu... výhoda je, že z neho treba fakt len za lyžičku, lebo je veľmi, veľmi sladký, takže sa ním vlastne aj ušetrí. Neľutujem, že som vyskúšala recept, obohatila som sa o novú skúsenosť pri príprave a môžem len odporúčať. Ďakujem pekne!

1x safran
pusta
@kukulienka71 , nesmierne, ale nesmierne ma teší, že si tento skvelý recept vyskúšala :-)))
je to presne tak, ako to popisuješ.
poviem otvorene a bez obalu, že na bielom tanieriku som tiež urobila skúšku, vyšla mi tak, ako tebe a sirupoviý džem v pohári rovnako rýchlo zhustol. mám aj nafotené, viiac záberov, lenže po tých úžasných komentároch miestnych znalcov varechy, až na malé výnimky - napr @tinca , ktorí len zlomyseľne a hlúpo kritizujú nové a nepoznané, čo nič neodskúšali, ale len sústavne zhadzujú a dobré nie sú schopní prijať, tobôž pohnúť prstom, som nemala žiadnu chuť tie výborné fotky pridať a ani ich pre nich nepridám.
dakujem za uznanie, za nádherné foto a objektívnu recenziu.
verím, že využiješ bohate a to aj pri inom ovocí :-)
1x safran
pusta
@kukulienka71 , vdaka aj za druhé perfektné foto s vykonanou skúškou :-)
ja ho mám rovnaký ako aj ty :-)))
dakujem, že si jednoznačne potvrdila nespornú kvalitu skvelého receptu madame Christine Ferber a vdaka tvojej odvahe teraz tento recept vyskúšajú aj iní varecháči. :-)))
1x safran
kukulienka71
@pusta , u mňa jednoznačne boduje tento džemík. Nepredpokladám, že sa ozve z tábora tvojich neprajníkov čo len jediná osoba, ktorá už po zverejnení receptu tvrdila, že ide o nepodarok:-DDD a budem to brať ako zbabelosť. Hádzať anonymne kamene je ľahšie ako otvorene priznať omyl:-) hrala som vabank, ale intuícia ma nesklamala. @baobab , @pipinulka ,čakám na tvoju reakciu, láskavo sa vyjadri aj teraz. @safran , dakujem.
pusta
@kukulienka71 , možno by som mala vrátiť @baobab tie jeho milé slová, že on je tá kopa hnoja a smrdí aj cez obrazovku, že môže byť teraz zhnusený len sám zo seba...ako aj mnohým dalším - ale nestoja mi za to, ani keby sa ozvali.
je nad slnko jasnejšie, akí sú, kto sú a o čo im išlo....zhodiť ma, zotrieť ma pod čiernu zem - no predviedli sa, ako sa chceli.
to nie je môj problém, ale ich a ich hanba.
nepredpokladám, že sa mi ospravedlnia a priznajú svoj omyl, ani o to nestojím, to by museli mať vyššiu spoločenskú úroveň a charakter...budú mlčať a zúriť, zle sa im to teraz zajedá, budú kuť nový útok - teraz pomlčia, ved to je ich jednoznačné fiasco :-)))
nuž a ty, ako rodená Francúzka a asistentka madame Ferber - @baobab
ty si to jednoducho vyskúšala, potvrdila si, že recept madame Ferber je skvelý, hoden nasledovania a teraz ho mnoho varecháčov aj bez obáv spraví a bude im chutiť - toto jediné bol môj cieľ, dať dobrý recept pre varecháčov :-)))
ostatné konšpirácie a vyjadrenia tých výtečníkov v komentároch vyššie sa mi hnusia rovnako ako sa hnusia všetkým slušným varecháčom.
@kukulienka71 , dakujem a Pekný deň prajem tebe a všetkým tým slušným a milým súpútnikom Varechy :-)
pusta
@kukulienka71 , si pašák, dole klobúk pred tebou a hore palec, ako @safran povedala :-)
cením si tvoju odvahu a že si hrala vabank, vážim si to a predovšetkým to, že si sa nebála a otvorila si oči všetkým slušným varecháčom, že kto je kto! povedala si im otvorene svojim skutkom, že tamtých sa netreba báť!!!
obdivujem ťa a dakujem ti.
arnilka
ólalalááá, a po dôkaze a odskúšaní sa už nik z haniacich a pochybujúcich neozval???
no pekne, nekomentujem tú zlobu :-(
arnilka
@Zolik sorry mám tu len jeden recept :-) kľudne ho komentuj!!!
ja komentujem, čo sa mi zachce :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia