Domáci Eros Pista (papriková pasta) fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 14. októbra 2011
Domáci Eros Pista (papriková pasta) fotorecept
Foto: alena45

Bez tejto pasty si neviem predstaviť svoju polievku, a tak som vymámila recept od pána v Tržnici, ktorý takúto domácu pastu predáva.

Suroviny

1 kg
20 dkg




Postup

  1. 1

    Navlečieme si gumené rukavice, bez ktorých to naozaj nejde.

    Domáci Eros Pista (papriková pasta) fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    Papriky umyjeme a povykrajujeme jaderníky. Odvážime, aby sme vedeli odmerať soľ.

    Domáci Eros Pista (papriková pasta) fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    Na mletie použijeme kutrovač, ktorý nám pomelie papriky nahrubšie, nie nahladko. Zasypeme odmeraným množstvom soli.

    Domáci Eros Pista (papriková pasta) fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    Dobre premiešame a najdôležitejšie je cca 24 hodín masu premiešavať, aby soľ prestúpila celú papriku a neklesala len ku dnu.

    Domáci Eros Pista (papriková pasta) fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    Paprikovú masu natlačíme do pohárikov a dáme sterilizovať na cca 15 minút na 90 stupňov. Édes Anna sa robí úplne rovnako, len zo sladkej papriky.

Diskusia k receptu

boris111
My takto nakladáme už vyše 40 rokov kapiu so soľou. Tej ale dávame 45 dkg na kilo papriky (treba potom davať menej do varenia), inak je postup rovnaký. Nikdy sme to však nesterilizovali. Dá sa to použiť do varenia aj po rokoch, lebo soľ dôkladne konzervuje.
babidka
skoda , ze uz nemam papriku :-( My tu pastu kupujeme v Madarsku a prakticky ju pouzivame iba do gulasov a halaszle , ale domaca by bola urcite lepsia...
hubata
ja som tiež robila voľakedy ako píše @boris111 , len som tam pridala podľa chuti do niektorých pohárov aj pár štipľavých papričiek - no veď podľa toho ako kto má rád.
@alena45 - to máš papričky z vlastnej úrody? Ak áno, tak pekná. Budú vás štípať pusinky po guláši hehe!
tinca
krásna farba, ja si kupujem tiež hotovú, lebo zase toho toľko neminiem,ale domáca je domáca. Kedysi sme si aj my robili kápiu so soľou.
babkamt
Včera som obrala za kýbeľ štipľavých papričiek.A rozmýšľam čo s nimi mám spraviť.Veď aj keby som ich spracovala všetky podľa teba, do smrti jej budem mať dosť.Každý rok si vravím, že nebudem toľko sadiť.Sama si robím planty a potom mi je to ľúto ich vyhodiť,keď sa mi vydaria ako tento rok.Tak ich posadím a mám problém.Recept ukladám.Niečo z nej spracujem a ostatné rozdám.
babkamt
babidka,ak máš záujem,môžem sa s tebou podeliť.
alena45
Babkamt, pozri do mojich receptov mám tam aj chili s hrozienkami.
viedra
aj môj manžel včera robil len tak od oka a dnes tu recept dali viac soli a nesterizovali sme dufam že to bude ok
damya
hola, kocky, prezradte mi, co je to kutrovac? /v bode č. 3 "na mletie pouzijeme kutrovac".../ dik.
evanaaa
Ja som si robievala pastu z kápie so soľou a do nej, ako aj hubata, som pridala pár papričiek, soľ som dávala od oka a nesterilizovala, vydržalo mi to do minutia. Teraz si ten jeden pohárik kúpim a mám ho dlho - aj Eros pista, aj Édes Anna, to mi stačí.
Babkamt, veď môžeš aj posušiť a zavesiť, príoadne pomlieť už usušené, aj to sa ti zíde.
alena45
Damya, je vyobrazený, neviem ako sa to volá, ale nie je to klasický mixér. Sekám na ňom orechy, strúham čokoládu... fíha, teraz ma napadlo, ako budú tie orechy chutiť. Stláča sa zhora. To slovo som pochytila od sestry, tak neviem, či je správne.
alena45
otvorený naozaj vydrží dlho v chladničke, ale povedali sterilizovať, tak sterilizujem. Mám už 7 pohárikov, zajtra spravím ešte dva, tak nechcem, aby to chytilo skazu. Možno, keď dávate viac soli, ale tu ide menej, ako niektorí píšete.
Evanaa, mne vydrží Eros Pista 2 týždne, do každej polievky - do taniera, nie do hrnca - dám jednu polievkovú lyžicu, už som asi závislá.
damya
alena45 dik, pochopila som. stale totiz hladam vhodny pristroj na sekanie-doteraz som vyuzivala stary mlyncek eta na zrnkovu kavu.
frezia68
No @alenka ,pekný recept,trocha závidím záhradku.Tiež kupujem,lebo fľaštička vydrží u nás dlhšie.Ale tá farba na úvodnej fotke-nádhera!
marauder
@alena45 : nazory mas sice zvlastne, ale recepty uzasne.... Bez "Eros Pistu" si neviem v H predstavit jedlo!!! Aby sme sa o5 nevracali k "falickym symbolom", na to "O" v slove EROS patria 2 paralelne dlzne. Mam polovicu madarskej krve a som priamy potomok Batu Khana. Pamatas si "HARISU" v tube spred 30 rokov?
alena45
keďže som z Komárna a zvyšok rodiny z Maďarska, viem ako sa píše, len som si to zjednodušila, ak to tak vadí, tak opravím. Harisu mám v chladničke a má len pol roka.
fiby
Aj ja robievam túto štipľavú papriku, dávam trochu paradajok, kápii a do soli. Na vrch pohárika dám malú polievkovú lyžicu oleja. Posterilizujem asi toľko, aby chytili víčka. Dávame si do do polievok a v lete do guľášu. Pokazí sa len vtedy keď ju otvorím a dlho stojí. Držím ju v chladničke. Osttané mám v špajzy
gubics
Soľ veľmi dobre konzervuje, preto nie je potrebné ešte sterilizovať,ale ak si už dáte toľko námahy tak si urobte AJVAR, ktorý môžete dávať aj do jedla aj ako prílohu k mäsu alebo natrieť na chlieb s maslom.
marianna76
No Alenka, išla som pohľadať to s hrozienkami a našla som i toto.... podobné len aj s rajčinami chcem i ja spraviť, lebo muž takéto kupuje, len je to redšie...ale super, spravím.
havino
ja som pištu, tak ho mi doma voláme, okoštovala pred dvomi rokmi v Šturove, pobehali sme obchody čo sme našli, nikde ho nemali,tak sme sa vrátili do reštauracie s tým,že bez neho neodídeme, nech nám ho predajú, predali, doma som si ho šanovala po štipke dávala do polievky, až raz v kauflande kukám a dobre vidím? dobre! pišta, hned som kúpila tri kusy, odvtedy ho pridávame všetci do polievky, do guláša, tam kde pasuje, ja už zvyšujem dávky, od štipky kávovej lyžičky, po skoro viac,ako pol lyžičky, závislosť jasná, ukladám, urobím si svoj a riadne štiplavý
jozka2
Ano-HARISA-uz ju nemaju v obchodoch?ja kupujem v madarskom obchode/mozna niekomu to pomoze/pod menom'GOULASH CREAM MILD',paprika mix csemege/zijem v USA/.
alena45
to nie je pasta na chlieb, to je pasta, ktorá sa pridáva pri varení do jedla a treba počítať so soľou. Tejto je ale oveľa menej, ako píšu iní v diskusii, až 40 dkg, lebo sa sterilizuje. Otvorené ale v chladničke vydrží veľmi dlho.
rulik
ja robím z čistej kápie a soli, meliem ručne na mäsovom mlynčeku, bez sterilizovania a ešte sa mi nepokazila, nepridávam nič iné lebo to sú už potom iné recepty a pomazánky, toto je ochucovadlo
havino
som si urobila pištu, echt štipľavého, z takých malinkých chilli papričiek, svoje dopestované, ked som otvorila mixer závan štiplaviny a len som si prst olizla a štipe ma pera, to bude niečo pre mna, bude stačiť za štipku do taniera, odpočíva nasolený na zajtrajšiu sterilizáciu, vdaka za recept
alena45
@havino , ak máš len jeden pohárik, nepotrebuješ sterilizovať, vydrží v chladničke dlho. Sterilizujem len väčšie množstvá, v paneláku nie je chladné miesto v lete ani v zime, nebudem riskovať skazu. Ja som doniesla plnú igelitku čereňových feferóniek a iných druhov, nechám ich ešte pár dní vyzrieť a budem mať dosť do budúceho roku. Nech chutí !
havino
alenka dakujem za odpoved , inak ma to aj napadlo, že nemalo by sa tomu nič stať, ja mam chladnu špajzu, dva dvojdecové poháre mi vyjdu určite, zatial to premiešavam so soľou, zajtra dam do pohárov, rozmýšľam, že jeden zasterelizujem, druhý dám do chladničky a uvidím
ebaka
výborný rcp,Harisu sme milovali,ale už jej niet
robila som kápiu so soľou,výborné
jerica
@ alena45 To nemá chybu, vrátiť sa späť do "zašlej slávy výborných receptov" !!
Pre mňa super aktuálne :-) tak ako aj s rajčinami a cesnakom !!!
jerica
malá poznámka, určite keby na začiatku bol názov trebárs "pikantná papriková pasta" , určite by som si to našla skôr, ako máš v názve, hlavne teraz je sezóna.
alena45
@jerica , myslela som, že ten, kto má rád pálivú paprikovú pastu, musí poznať Eros Pistu, je zo všetkých najchutnejšia.
a okrem toho, čo myslíš, že robievam po večeroch ? Odjadrincuvávam (to je slovo, čo) papričky a zasypávam soľou.
tiginko
@v ďaka za pripomenutie receptu. Eros Pista je u nás najobľúbenejšia a neodmysliteľná ingrediencia, žiadna iná štipľavá pasta sa jej nevyrovná chuťou. Určite si podľa tvojho receptu @alena45 skúsim vyrobiť tú svoju, fajn že si sem dala recept
rulik
ja takto dávam ten istý pomer aj na kápiu a ešte sa mi nepokazil a tiež nesterilizujem, soli je tam dosť na to aby to podržala a ani to nedávam do chladničky, len dobre zavriem, tento rok som urobil zo 4 kg už čistej kápie a stačilo mi 1 Kg soli
alena45
@rulik , je to možné, ale je s tým dosť piplačka, nebudem riskovať, keď to zasterilizujem, chuť ani farba sa nijako nemenia, a som kľudnejšia. Pán, čo mi dával recept zdôrazňoval, že treba zmes premiešavať kvôli tomu, že soľ aj s pustenou šťavou z paprík klesá dolu a na vrchu pohára potom nie je paprika soľou dosť chránená. Moja spotreba je 1 zarovnaná PL na misku polievky, takže dosť veľká a preto potrebujem zásoby na celú zimu.
tiginko
@alena je nutné tie jaderníky a zrniečka vyberať? V Pištovi zrniečka sú. Možno keby si ich tam nechala, nezješ za polievkovú lyžicu, ale len čajovú, ušetríš si robotu aj zásoby :-)
havino
ja som tuto pastu robila minulý rok, odvtedy som originál pištu neotvorila, hoc ich mám hádam aj 5 v špajzi, nakúpených ked sme boli na ňom závislí. Ja som nevyberala jadierka, pomixovala som papričky, odfotím zajtra aké mám, neviem ich názov do dnes, premiešala podľa receptu so soľou a v chladničke v pohári je doteraz, už rok. ja mám tak pálivú, že len na hrot lyžičky dám do taniera a páli, no riadne.
alena45
no veru v Pištovi semiačka nie sú, len ojedinele, inak by bola pasta svetlejšia. Ja má väčšinou podlhovasté druhy, tie majú maličké jaderníky. Toto Eros Pista pastu mám rada práve preto, že sú tam drobučké kúsky a nie je to na kašu. Neviem si predstaviť, že by som tam mala pomleté semiačka. Aj mne tam pár zostane, ale ten kutrovač, čo to s ním robím, ich nerozmixuje. Ešte pár papričiek bude, skúsim s jadierkami pomixovať a uvidím.
Začínala som s čajovou lyžičkou, ale už je mi to málo štipľavé.
1x trogar
havino
je čas chilli, dávam do pozornosti, pomixované so soľou, v sklenenej miske na premiešanie do rána odložené, u nás ale aj so semiačkami, už po tretí rok takto mixujem len, vôbec nám nevadia a nervy na ich vyberanie ozaj nemám,obrala som len 200 g červených a tri krát tolko mám ešte zelených, nervy či mi ešte čo to dozreje, ale štiplavé ich mám moc, na hrot noža som olízla a mám dosť



alena45
tento rok mi niečo zožralo všetky papričkové plánty, zostali len také malinké drobce fialové, tak je mi z toho smutno.
mijaita
V trznici jsem videla krasny, levny papriky. Nezavahala jsem a koupila jich 10. Takové vždycky upecu, sloupnu a zamrazim k dalsi potrebe. Ale kousla jsem doma a zjistila, ze pali jako mrcha. Vzpomnela na tenhle recept tak jsem je po sloupnuti castecne jen tycakem projela a osolila a zasterilovala. A jak se budou hodit, a jak se hodi zdejsi recepty :-) Díky @alenka :-)


mijaita
@kimlo nemam rada ty slupky, i kdyz pomixovane, jsou mi neprijemne. Navic jsem nevedla co s nimi pak udelam. Tak jsem je upekla abych je mohla sloupnout. Pak me napadla tahle pista. Tak jsem osolila a pomixovala a je to vyborne a budu to delat i priste.
kimlo
To je dobrý nápad, opečené domu dodajú lepšiu chuť, vysúšam aj ja...
alena45
@mijaita , fajn, že si sa vynašla, hoci si myslím, že to je už iný recept, Eros Pista je práve o chuti čerstvej papriky. Opečená chutí inak, je sladšia a pod.
mijaita
@alena asi urcite je to sladsi, ale takove lahodne to je. Me ty slupky tak iritujou, ze radsi o neco ine, nez slupkate. Nicmene to zkus nekdy, treba ti bude chutnat. Nebo @kimlo napise jak jemu chutna? Ty mrchy palily tak, ze jeste dneska, po nekolika myti rukou, nadobi, sprchovani, prani, si nemuzu promnout oko :-)
afataga
tak som to toho roku aj ja urobila, ja davam chilli do mraznicky, ale uz som mala plny 2 litrovy teglik od zmrzliny, tak som si povedala, ze hadam aj dost, obrala som posledne, aj zopar zelenych tam bolo, skoro 200g, tak som urobila podla teba, ja aj so seminakmi a supkami, my nie sme taki fajnovi :-)
alena45
@afataga , ďakujem za komentár, ja mám pre seba ďalšiu zásobu na zimu, lenže už aj syn sa naučil, tak sa bojím, že bude aj málo.
afataga
po roku idem zas na to, vdaka sa super jednoduchy rcp, zas mam 2 litre mrazenych, toto robim uz z poslednych
alena45
musela som si prečítať prechádzajúci komentár, akosi som nepochopila to, že ich zamrazíš najprv, zrejme to robíš kvôli množstvu. Ďakujem, že si dala vedieť, ja som som svoje dokončila pred mesiacom. Mám ešte tak na jeden pohárik, ale už sa mi nechce s tým babrať.
afataga
ako zacnem oberat, davam do kelimka do mraznicky, ked oberiem dalsie, len pridam do toho kelimka, ked potom potrebujem papricky, len vyberiem cca 10 min. vopred na linku a je ako cerstva, neda sa porovnat so susenou. Tuto tvoju pastu robim uz z poslednej urody, lebo su aj cervene aj zelene, ktore by som inak nevedela spotrebovat, na buduci rok skus aspon zopar zamrazit a uvidis, naucil ma to nebohy angast
zuzanka1367
Toto sa mi podarilo zachrániť z tej nedozretej úrody a vďaka Tebe a @afatage som ich veľmi efektívne skoro všetky zúžitkovala :) Srdečná vďaka za Tvoj jednoduchý a veľmi užitočný recept, budem sa k nemu vracať každý rok, dúfam :)


1x trogar
alena45
@Zuzanka1367 (10.11.2016 15:18)

to máš dostatočné množstvo. Vidím, že tiež kupuješ rovnaký paradajkový pretlak v skle. Nielenže je najchutnejší, ale má aj super pohárik. Ja už si neviem polievku bez pálivej papriky predstaviť. Ďakujem za komentár a pekné foto.
fifipierko
Tiež robím, tej soli ale dávam podstatne menej, práve kvôli slanosti sme prestali kupovať hotové pasty, takže ja iba osolím ako keď by sme chceli jesť a radšej pridám olej. Olivový alebo slnečnicový. Tiež od oka, aby pasta bola krásne vláčna a mastná.
alena45
pochopila som, a dosť som sa vyminula zo semien, rada prijmem to Tvoje.
trogar
Práve som dokončil z kila papriky ale sterilizovať nezvyknem. Boli to posledné papriky tak dúfam , že budú dobré a aj soli dávam menej než v recepte! Od oka😝 Vareniu zdar.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia