Višňové varenie

alena45 - fotkaalena45, 22. júna 2011
Višňové varenie
Foto: alena45

Varenie (tak sa to volá v Rusku) je tekutý džem asi konzistencie javorového sirupu s kúskami ovocia. Robí sa z drobného ovocia, často lesných Zobraziť celý popisVarenie (tak sa to volá v Rusku) je tekutý džem asi konzistencie javorového sirupu s kúskami ovocia. Robí sa z drobného ovocia, často lesných jahôd a iných lesných plodov. Kedysi mi ho vozievala sestra a lyžičkou som si varenie dávala na maslovú hrianku alebo chlieb. Rusi si ho pridávajú do čaju, alebo ho pojedajú len tak ako sladkosť.

Suroviny

1 kg vykôstkované
1 kg
2 dcl




Postup

  1. 1

    Uvaríme sirup z vody a cukru.

  2. 2

    Do horúceho sirupu nasypeme vykôstkované višne, povaríme 2 minúty, snažíme sa pozbierať penu a odstavíme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, to trvá niekoľko hodín. Tento úkon s varením na 2 minúty opakujeme ešte najmenej dvakrát. Ak sirup nehustne, tak aj viackrát.

  3. 3

    Hustotu vyskúšame tak, že sirup kvapnutý na nechet nemá stekať.

  4. 4

    Horúci džem naplníme do fliaš a dáme do deky.

Diskusia k receptu

alena45
Dajanca, ja som mala kyslé višne, v pôvodných receptoch sa uvádza rozpätie od 500 g do 1500 g cukru na kilo ovocia podľa jeho sladkosti. Ak budeš mať višne sladké, môžeš skúsiť s menším množstvom cukru.
pacik
Mám doma také drobné jahôdky, ktoré rastú od jari do mrazov, tak vyskúšam :-)
evusik
Ja som si takéto "varenie" robila z čerešní a ani som nevedela, že je to ruský recept, ale musím povedať, že je to fakt dobrotka. Robievam si aj pár pohárov z jahôd, z čerešní som robila prvý krát a fakt dobré... na zmrzlinu, na vianočku alebo len tak keď nás prepadne mlstná :-)
olinka12
Aj ja to určite vyskúšam zostali na strome čerešne aj višne už neviem čo s nimi a ľúto mi je ich tam nechať .Ukladám do KK aby som o rok na to nezabudla.
marianna76
škoda, že nemám višne... a gelfix sa nemôže použiť? robila som taký džem z čerešní, len kôli mojim chlapom som to trochu mixla, aby to šlo ľahšie roztierať na palacinky.... osobne by som brala takýto... krásny.
zinnajdha
práve sme dokončili "čerešňové želé " robené pomocou želírovacieho cukru, alebo gelfixu. Skúsime aj toto "varenie".
alena45
Marianna76, "varenie" je spôsob prípravy, s gelfixom je to už džem ako ho poznáme my. Tento spôsob aj v Rusku už zaniká, asi preto, že je zdĺhavý, varenie dostať niekedy na trhoch, ale babky ho predávajú vo veľkých fľašiach a do lietadla to nie je vhodné, tak som si skúsila uvariť svoj.
nika60
višne nemám ale recept si uložím pretože sa mi pozdáva a treba to vyskúšať ďakujem
alaba
Nasla som az teraz... mam jeden rok meskanie :-) Ale skusam to z ceresni, prave sa mi to hreje 4-krat, tak som zvedava, ci uz to bude posledny. Ale vyzera to zatial velmi dobre...
Skusil to niekto urobit aj z miesaneho ovocia ? To by mohli byt zaujimave chute...
alena45
@alaba , pôvodne sa robievalo varenie z drobného lesného ovocia, zrejme má aj dosť pektínov. Čerešne neviem, asi budeš musieť dať viac cukru. Ja som jedla z lesných jahôdok, dá sa aj zo záhradných, aj malín. Tento rok chcel skúsiť z čiernej moruše, teda, pokiaľ si to moja susedka nerozmyslí... mám sľúbené.
marianna76
pekný džem alenka... pekný... a krásne višne, také mám rada... len u nás ich je akosi málo... a kto ich má - len tak nedá....
marianna76
a ukladám si... z dačoho spravím takéto... možno aj z čiernych ríbezlí... dík Alenka
dvorka
Keď som bola v Moskve, dávala nám pani u ktorej sme bývali každý večer k čaju maslové keksy a zrejme brusnicové varenie. Tú chuť mám aj dnes v ústach, bolo to neopísateľne dobré. Vďaka za pridaný recept. Určite si urobím z višní. A na margo, ja čerešne aj višne prekrajujem a tak vykôstkovávam. Mám aj odkôstkovač, ale tiež som bola vždy červená ja aj kuchyňa.
levandula
varenie sa vari prakticky z kazdeho ovocia, najlepsie je z jahod, vyborne z hrusiek,(tymto presladzovanim a pomalym varenim sa stava ovocie uplne priesvitne) . tu ide prave o to, ze male plody sa vobec nekrajaju ani nemixuju (ani jahody zahradne) musia zostat vcelku. cierne ribezle su tiez velmi dobre. dvorka, to tvoje brusnicove varenie v moskve bola nastopro klukva.
alena45
hej, aj ja myslím, že to bola kľukva, tam je veľmi používaná.
babidka
Alenka , dobre ze si mi ten recept pripomenula .Nase visne budu az tak o 2 tyzdne a tak mam cas na pripravu :-) Vyskusala si minule tie moruse ? Niekto tu spominal hrusky - mam taku starucku hrusku na zahrade , ma malicke ale velmi sladucke hrusticky ktore prakticky vsetky pojedia iba nase morky . Tak by som skusila "varit" aj tie .Mohla by som ich pouzit aj so supkou alebo bez? nevies mi poradit ?
alena45
@babidka , Ty si to pamätáš ? Moruše zožrali škorce behom noci, takže nerobila. Hruška má málo pektínu, takže asi je to vhodné, lebo sirup to zahustí.
manya
@alena45 včera som sa zabávala s varením "varenia" z čerešní, naozaj to chce veľa času a dúfam, že sa podarilo, vyskúšam aj moruše, už dozrievajú, pri višniach zvyknú byť šikovnejšie škorce a ak budem stíhať tak skúsim aj ríbezle, lebo sa mi to páči, vďaka za recept;
alena45
teším sa s Vami, dúfam, že bude chutiť. A z moruší bude určite výborný, ale treba viac cukru.
zuzkacho
Tak za tento recept som velmi vdacna...akurat som rozmyslala co s visnami; dakujem ♡
radost
@Alenka
už som robila "varenie" z jahôd..včera zo vtáčej čerešne ..višne dozrievajú-budú sa variť dľa teba..zapáčilo sa mi to..vďaka..:-)
alena45
@radost , som rada, že sa Ti tento spôsob páči, nielen v živote, ale aj v obyčajnom zaváraní je fajn robiť veci pestro, nie ?
radost
áno..ALENKA..akoby si ma poznala..potešila si..aj tebe dni s radosťou želám..:-)
dvorka
To sú už 4 roky od kedy som reagovala na recept? Sa mi zdalo že minulý rok. To rok som robila čučoriedkové varenie ktoré bolo fantastické. A dnes som dovarila "mrazničkové". Celý rok škrečkujem ovocie do mrazáku na chvíľu, až budem mať čas ho spracovať. Včera som dala do hrnca čerešne, višne, čučoriedky, jahody a čerstvé mochyne a jablká. Dala som na prídavok trocha rumu a celá som sa presladila večným ochutnávaním. Táto zmes ovocia je veľmi chutná. Sladko - kyselkavá. Už sa teším na palacinky a lievance a maslové sušienky alebo košíčky.
alena45
@Dvorka (30.9.2017 13:49)

Dakujem za komentar. Tento rok som tak robila ciernu morusu, zostala pekne v celku, parada hlavne na ochutenie tvarohu pre mna.raznickovy vyber obcas robim, zatial na dzem, nikto netusi, co v nom je☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia