Čučoriedkový lekvár fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 6. júna 2014
Čučoriedkový lekvár (fotorecept)
Foto: babkamt

Máme nasadené 4 kríky čučoriedok. Konkrétne tento, čo je na obrázku narástol skoro do 170 cm. Vlani nám všetkým chutil čučoriedkový lekvár. Aj sme Zobraziť celý popisMáme nasadené 4 kríky čučoriedok. Konkrétne tento, čo je na obrázku narástol skoro do 170 cm. Vlani nám všetkým chutil čučoriedkový lekvár. Aj sme ho všetok minuli. Podarilo sa mi naraz obrať dve kilá. Spravila som z nich lekvár.

Suroviny

2 kg
900 g
z 1 ks citróna




Postup

  1. 1

    Tak na tomto obrázku je výsledok môjho oberania.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čučoriedky som umyla, odvážila. Bolo ich presne 2100g.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv som ich povarila asi 15 minút. Potom som pridala cukor. Nechala som ho rozpustiť. Masa mi stále vrela.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bol cukor rozpustený, pridala som šťavu z jedného citróna.Odobrala som tri žufanky do rajničky. Varila som ho asi 10 minút, kým sa mi na spodku rajnice nevytvorila cestička. Spravila som skúšku, či je už lekvár dosť hustý. Trochu som dala na malý tanierik, ktorý som dala pred tým do mrazničky.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mne sa zdal dosť hustý. Uvarený lekvár som preložila do čistého hrnca. Takto som pokračovala,kým som nemala všetok lekvár hotový.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec som hotový lekvár nechala zovrieť

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a horúcim som plnila pripravené poháre.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Horúce som zatvorila viečkom.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si deku, do ktorej som ich zabalila. V suchom dunste som ich nechala do vychladnutia.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto si hoveli do druhého dňa na stole. Ešte som si ich označila a šup s nimi do komory.

    Čučoriedkový lekvár (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

radost
@babkamt
aj my pestujeme čučoriedky..ale ešte sme nemali takúto úrodu..koľko rokov pestuješ..??ako sa staráte o ne..??sa vytešujem-až budeme zberať na kilá..:-)
havino
jaj, paráda toto, aj ja raz kúpila, objednala kríky čučoriedok, no ale kde to na Kysuciach s takou klimou, nič, ani krík nerástol sa mi zdalo, ale to boli roky môjho mičuriňovania dozadu, včul už nešpekulujem, ale čučoriedkový džem mám, každý rok kúpim zo 5 litrov, donesú ku bráne, džem z každej dávky, čosi do pohárov a mraziak
aroooo
čučoriedky mám veľmi rada, začiatkom mája som si kúpila 1 sadenicu tuším kanadskej čučoriedky, kvitla, mám tam asi 3 bobulky tak ako vidím, mám čo doháňať, len aby prežila...., preto recept odkladám, dík
safran
šťastný, kto má čučoriedok toľko, čo surové nezje a vystane mu aj na džem :-) tíško závidím (v dobrom)
babkamt
@radost naraz sme kúpili prvé dva kríky asi pred piatimi rokmi. Povedali nám, aby sme vykopali hlbokú širokú jamu. Krík sme zasadili do kyslej zeme. Potvora je ale drahá. Ale vyplatilo sa. Jeden z kríkov je vyše mňa a druhý mám len po prsia. Bola som ráno oberať jahody, zobrala som fotoaparát a odfotila som ti najnovší krík. Na ňom sa ukazuje len pár bobúľ. Nejakú zvláštnu starostlivosť im nevenujeme. Keď ma napadne, tak ich z jari pohnojím, polejem.Neviem vložiť fotku do komentára.
babkamt
@kukulienka71 ďakujem.
@havino tiež som kupovala na trhu. No takto to mám teraz doma. Vnučka vždy je len to ovocie, čo je nové. Najprv jedla čerešne, hrášok jej ešte stále chutí, najnovšie chodí na maliny. O jahodách nechce ani počuť. Ja my to ľúto, tak to spracujem. Chcem zavariť pár pohárov, niečo dám do mrazničky, hoci mám v nej ešte z vlani.
babkamt
@aroooo určite sa dočkáš. Naša je na slnečnom mieste. Jedna sa vyšvihla, druhá je nízka, hoci sme kúpili jednu odrodu. Staráme sa o ne rovnako.
@mesiar ďakujem, je to naozaj chutný lekvár. Tento rok je to akosi všetko naraz. Už by som mala oberať maliny, len keby som mala viac rúk:-) @safran malá sa ich už objedla, tak sa z nich snažím niečo spraviť, aby nevyšli nazmar.
izabella929
nádhera,ktorej iba ťažko odolávam,preto že u nás tieto mnou milované plody nerastú...v dobrom závidím,,,,,
eviana
@babkamt , parádny lekvár si spravila, som si skoro do monitora naň vliezla ;) Tiež uvažujem o kúpe tejto šlachtenej čučoriedky, máme ich totiž veľmi radi, nehovoriac o tom, že sú úžasným antioxidantom :)
babkamt
@izabella929 oberanie je trochu zdĺhavé, no oplatí sa venovať čas.
@eviana oplatí sa investovať a mať ju doma v záhrade. Veď v obchode ju predávajú v malých 125 g kelímkoch za nehoráznu cenu.A sú veľmi zdravé. Tento lekvár dávam aj na palacinky. Muž si ho rád dáva do domáceho jogurtu.
1x nana71
elekra
Lekvár vyzerá veeeeeľmi exkluzívne. Závidím Ti ten krásny krík čučoriedok. Nám na chalupe akosi nechcú rásť a pridávam im každoročne kyslú pôdu. Sú to dve rastlinky, majú pár bobuliek a to je všetko...
babkamt
@elysa súhlasím. Je to luxusný lekvár:-)
@elektra aké staré sú tie tvoje kríky. Prvé roky ani nám dobre nerodili. Naraz sme kúpili dva. Jeden je naozaj vysoký a má veľa plodov, druhý dorástol o polovicu menší. Dnes som zase obrala niečo vyše dvoch kilogramov a ešte ten väčší krík nie je obratý. Sú na ňom aj nezrelé plody. Ja som na jar hnojila obyčajným hnojivom na zeleninu - raz.Nemala som doma iné.
salinka
Úžasný lekvár! Pripájam sa do radu závistlivcov:-)
valchina
Ďakujem veľmi pekne za super recept aj s fotokomentárom!! Varila som po prvýkrát lekvár vôbec, a všetkým vďaka Vám chutí!
Len otázka, prečo po tých malých množstvách sa to musí variť? Nemôžem celé kilo-dve takto povariť spolu - naraz?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia