Sirupovitý jahodový džem s kúskami jahôd (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Christine Ferber je svetoznáma kuchárka z Francie, ktorá sa preslávila svojimi skvelými lekvármi, džemami, zaváraneninami najrôznejšieho druhu. Všetko pripravuje ručne v malých množstvách, spracuje maxmálne 4 kg naraz a predáva v malej predajni v Niedermorschwir uprostred viníc v Alsasku. Tento lekvár sa vyznačuje dlhšou prípravou, výsledkom je sirupovitá konzistencia s kúskami jahôd a nesterilizuje sa. Používa sa do krémov, na piškóty, do mliečnej ryže,podáva sa k rôznemu pečivu a iné.

1 dávka
porcia
72 hodín minút
príprava
5 - 7 minút
na 105 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu je časť krásnych Bio jahôd, ktoré mi oberali v to ráno, ked som ich kúpila. Týmto začal 1. deň prípravy sirupovitého jahodového lekváru s kúskami jahôd.
  2. Jahody som umyla a odstopkovala.
  3. Pokrájala som ich na štvrtinky. Je dôležité ich dať do keramickej alebo umelo-hmotnej misy, lebo jahody na dlhší čas uložené neznesú kovovú nádobu!!!
  4. Zasypala som jahody krupicovým cukrom, je oveľa jemnejší a ľahšie sa rozpúšťa. Množstvo cukru sa Vám môže zdať priveľa, ale lekvár je sirupovitej konzistencie, je síce presladený, používa sa však ináč ako bežne pripravované lekváry, okrem toho cukor dobre konzervuje samotný lekvá,r ktorý neobsahuje žiadne konzervanty ani iné chemikálie či gelfix a žiadne iné umeliny, je pripravený výlučne na prírodnej báze..
  5. Pridala som šťavu z jedného citróna, ktorý som tiež mala v Bio kvalite.
  6. Jahody s cukrom som opatrne premiešala, aby sa nerozbili, misu som prikryla a putovala na noc na 12 hodín do chladničky.
  7. 2.deň som jahody aj so šťavou ktorú pustili, dala do antikorového hrnca a opatrne premiešavala novou, len na jahody určenou vareškou, celé som priviedla na miernom plameni do varu - asi na 105 stupňov C, ak nemáte na kontrolu teploty špeciálny teplomer, treba sa riadiť odhadom, teda ak sa objavia prvé dve - tri bublinky, vypnite plameň. Obsah premiestnite znovu do umelo-hmotnej alebo keramickej misy, nechajte úplne vychladnúť a znova odložte prikryté vrchom odpočívať do chladničky do 3. dňa.
  8. 3. deň som jahody scedila cez umelo-hmotný cedník,...
  9. ... do hrnca som zachytila sirup z jahôd, ...
  10. ...pozbierala som sitkom utvorenú penu, priviedla som pomaly na strednom plameni sirup do bodu varu...
  11. ...a vložila som do sirupu opatrne scedené jahody, ...
  12. ...celé som opäť priviedla do aru, pozbierala som tvoriacu sa penu sitkom a od bodu varu počnúc som jahodovú zmes varila 5 - 7 minút, potom som vypla plameň.
  13. Do pohárov som dala najprv horúce jahody asi do 3/4-tín,...
  14. ..tento sirup mi zvýšil, ...
  15. ... horúcim sirupom som doliala jahody v pohároch až takmer po okraj,..
  16. ...poháre som uzavrela viečkom a lekvár hneď bez ďalšej sterilizácie putoval na poličku do špajze, nie do chladničky.Používa sa k rôznemu pečivu ako príloha k raňajkám, pridáva sa do rôznych krémov na torty, do krémov na plnenie rolád, ktoré môžete výborne plniť iba s týmto sirupovitým jahodovým lekvárom, do rôznych ovocných kočíčkov a zákuskov, do jogurtov, môže sa použiť pri výrobe zmrzlín, pridať do šľahačky pri zdobení, do rôznych ovocných pohárov, do mliečnych koktailov, do ryžových a iných nákypov, studených tvarohových krémov a mnohé iné. Takýto recept som na vareche nenašla, preto ho pridávam, aby ste ho mohli vyskúšať aj Vy, lebo je náročný len na čas, nie na prácu a nesterilizuje sa, má málo . len 3 ingrediencie a je čisto na prírodnej báze.
  17. Zvyšok sirupu som naplnila do malých fliiaš a po vychladnutí putoval do chladničky, zíde sa v horúcom lete, z tohoto množstva jahôd mi vyšli dva poháre á 350 gramov + kvalitný domáci jahodový .sirup