Slaná torta
Slaná torta

Sendvičová torta fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. marca 2023

Na dcérino želanie pre jej manžela.

240 minút
príprava

Suroviny

3 bal. americký
1 kg čerstvé
2 bal. (natur)
500 g strojová
400 g (Torreador)
200 g
200 g (plátky)
2 ks (v črievku)
3 ks uvarené
7 dl
210 ml
2 strúčiky
1 ČL
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Nedávno som tu obdivovala slanú tortu od @sonulienky a ani mi nenapadlo, ako skoro sa k jej príprave dostanem ja sama. Zať má zajtra narodeniny a nemá moc rád sladké. O to viac slané, sendviče, klobásky a pod. Včera ma dcéra oslovila, či si pamätám, kto nám robil tú korytnačku malej na narodeniny. Reku ja :) tak som sa podujala aj zaťovi urobiť. Rýchlo som si premyslela typ torty a prezrela na nete niekoľko nápadov. Večer sme nakúpili, maslá som nechala na chodbe, aby neboli tuhé a dnes ráno som začala. Predstavu som mala skoro jasnú, no až za pochodu sa všetko upresnilo: počet “poschodí”, druhy plnky aj celkové skladanie. Dala som variť vajcia na tvrdo. Toasty som ostrým nožom tenko zbavila okrajov. Uložila som prvý rad o veľkosti 3x3 toasty na kartón od pizze. Veľkosť akurát. V mise som elektrickým šľahačom zmiešala 500 g masla s lyžičkou červenej mletej papriky a ochutila soľou. Potrela som prvú vrstvu toastov.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poukladala som na ňu trvanlivú salámu. Vajcia sa medzičasom uvarili, očistila som ich a uhorky som na cedníku nechala odkvapkať, aby neboli mokré.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na salámu som uložila ďalšiu vrstvu toastov (celkovo bolo 6 vrstiev - z 1 balenia vyšli dve vrstvy) tu som použila ako mazadlo krém z jedného 250 g masla a dvoch črievkových syrov, prelisovaného cesnaku a soli. Na krém som poukladala kolieska klobásky. Zvyšok krému som zase odložila bokom.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďaľšiu vrstvu toastov som tenko natrela paprikovým maslom, aby sa tatárka moc nevpila do pečiva a na ňu som uložila plátky šunky.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Aby bola torta všade rovnomerne vysoká, na okrajoch som plátky šunky prehla.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšiu vrstvu som potrela syrovo-cesnakovým krémom a sem som pokládla na pozdĺžne plátky pokrájané uhorky.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzery som vyplnila krémom.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasledovalo piate poschodie toastov, niektoré som musela okrojiť viac a tým pádom doplniť medzery. Snažila som sa ich posunúť tak, aby neboli na kraji a lepšie zapadli.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu som už oba zvyšné krémy zmiešala a potrela povrch aj boky torty, krém sa presne hodil do škár, aj sa pekne takto minul.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu som uložila dve naplátkované varené vajcia a zakryla som ich plátkami syra.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uložila som poslednú, 6. vrstvu toastov a zakryla papierom na pečenie, doskou a zaťažila na pol hodinu, ako inak, kuchárskymi knihami.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na “vonkajšiu omietku” som vyšľahala dva kelímky naturálneho nátierkového masla s jedným 250 g maslom a dochutila soľou. Pomáhala som si stierkou. Z tohto pevnejšieho krému mi ostalo aj do cukrárskeho vrecka k ozdobeniu okrajov vrchu torty.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Čas mi ostal už len na rýchle zdobenie, nedá sa vopred vypočítať, čo koľko bude trvať. Inšpiráciu mám z Modrého koníka. Takéto niečo, len krajšie, ma oslovilo medzi všakovakými inými. Okraje zo zvyšku krému nevydalo na celé, tak som ich doplnila mini mozarellou. A posledné varené vajíčko sa dostalo na výslnie tiež. No salámové ružičky mi ešte moc nejdú. Treba mi trénovať.

    Sendvičová torta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tomeska
Prácu si odviedla peknú a poctivú. A že niektorá ružička nie je ako zo žurnálu, to nech t'a netrápi. Šak do konca roka ich natrénuješ dost' . Máš to pekné, v jednoduchosti je krása. Hlavne že bude chutnat¨'
kukulienka71
Ďakujem vám za uznanie aj povzbudenie, potešilo.Každou takouto prácou sa môže vylepšiť, dotiahnuť prípadné nedokonalosti, takže sa do toho treba smelo pustiť. Výber surovín sa dá úplne prispôsobiť chutiam oslávenca a popracovať sa dá aj na prevedení, aby to bolo čím adresnejšie, osobnejšie. Je to síce časovo náročné, ale garantujem úplnú koncentráciu na dielo😃