Slaná torta

Sendvičová torta (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Na dcérino želanie pre jej manžela.

240 minút
príprava

Postup

  1. Nedávno som tu obdivovala slanú tortu od @sonulienky a ani mi nenapadlo, ako skoro sa k jej príprave dostanem ja sama. Zať má zajtra narodeniny a nemá moc rád sladké. O to viac slané, sendviče, klobásky a pod. Včera ma dcéra oslovila, či si pamätám, kto nám robil tú korytnačku malej na narodeniny. Reku ja :) tak som sa podujala aj zaťovi urobiť. Rýchlo som si premyslela typ torty a prezrela na nete niekoľko nápadov. Večer sme nakúpili, maslá som nechala na chodbe, aby neboli tuhé a dnes ráno som začala. Predstavu som mala skoro jasnú, no až za pochodu sa všetko upresnilo: počet “poschodí”, druhy plnky aj celkové skladanie. Dala som variť vajcia na tvrdo. Toasty som ostrým nožom tenko zbavila okrajov. Uložila som prvý rad o veľkosti 3x3 toasty na kartón od pizze. Veľkosť akurát. V mise som elektrickým šľahačom zmiešala 500 g masla s lyžičkou červenej mletej papriky a ochutila soľou. Potrela som prvú vrstvu toastov.
  2. Poukladala som na ňu trvanlivú salámu. Vajcia sa medzičasom uvarili, očistila som ich a uhorky som na cedníku nechala odkvapkať, aby neboli mokré.
  3. Na salámu som uložila ďalšiu vrstvu toastov (celkovo bolo 6 vrstiev - z 1 balenia vyšli dve vrstvy) tu som použila ako mazadlo krém z jedného 250 g masla a dvoch črievkových syrov, prelisovaného cesnaku a soli. Na krém som poukladala kolieska klobásky. Zvyšok krému som zase odložila bokom.
  4. Ďaľšiu vrstvu toastov som tenko natrela paprikovým maslom, aby sa tatárka moc nevpila do pečiva a na ňu som uložila plátky šunky.
  5. Aby bola torta všade rovnomerne vysoká, na okrajoch som plátky šunky prehla.
  6. Ďalšiu vrstvu som potrela syrovo-cesnakovým krémom a sem som pokládla na pozdĺžne plátky pokrájané uhorky.
  7. Medzery som vyplnila krémom.
  8. Nasledovalo piate poschodie toastov, niektoré som musela okrojiť viac a tým pádom doplniť medzery. Snažila som sa ich posunúť tak, aby neboli na kraji a lepšie zapadli.
  9. Tu som už oba zvyšné krémy zmiešala a potrela povrch aj boky torty, krém sa presne hodil do škár, aj sa pekne takto minul.
  10. Tu som uložila dve naplátkované varené vajcia a zakryla som ich plátkami syra.
  11. Uložila som poslednú, 6. vrstvu toastov a zakryla papierom na pečenie, doskou a zaťažila na pol hodinu, ako inak, kuchárskymi knihami.
  12. Na “vonkajšiu omietku” som vyšľahala dva kelímky naturálneho nátierkového masla s jedným 250 g maslom a dochutila soľou. Pomáhala som si stierkou. Z tohto pevnejšieho krému mi ostalo aj do cukrárskeho vrecka k ozdobeniu okrajov vrchu torty.
  13. Čas mi ostal už len na rýchle zdobenie, nedá sa vopred vypočítať, čo koľko bude trvať. Inšpiráciu mám z Modrého koníka. Takéto niečo, len krajšie, ma oslovilo medzi všakovakými inými. Okraje zo zvyšku krému nevydalo na celé, tak som ich doplnila mini mozarellou. A posledné varené vajíčko sa dostalo na výslnie tiež. No salámové ružičky mi ešte moc nejdú. Treba mi trénovať.