Segedínsky guláš

mardo - fotkamardo, 14. augusta 2012
Segedínsky guláš
Foto: mardo

Nemusim hadam nikomu predstavovat toto uzastne jedlo. Je vela podob. Ja som skusil pripravit tento lahodny pokrm v chutnem sosu, mojim stylom. :-)))

15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1.5 kg
1 kg
2.5 l
2 ks
3 ks
5 listkov
300 ml




Postup

  1. 1

    Vacsi hrniec. To bude zaklad. Nakrajame si cibulku a cesnak, pripravime si maso, ked som bol v obchode polskom tu u nas, mali len krkovicku a kare. Tak som zvolil krkovicku. Ocistil som ju od mastneho a nakrajal na kocky. Kyslu kapustu som scedil a stavu som si odlozil bokom a jednu tretinu z nej som pocas varenia pouzil. Zalezi od kapusty. Aka je kysla.

    Segedínsky guláš - obrázok 1
  2. 2

    Cibula, cesnak a rasca. Vsetko orestujeme, ked chyti cibula spravnu farbu pridame maso. Znovu orestujeme, pridame koreniny, sol, cierne mlete, sladku mletu papriku a bobkovy list, trochu este porestujeme, masko nam pusti stavu a mozme pridat vyvar. Znovu, vyvar najdete v mojich receptoch. Vsetko pekne dusime na miernom ohni cca hodinku.

    Segedínsky guláš - obrázok 2
  3. 3

    Po hodinke dusenia pridame kyslu kapustu a dusime znovu na miernom ohni do zmaknutia kapusty. Mne to trvalo cca pol hodinku. Ukoncime pridanim smotany, gulas som odstavil na desat minut a az tak som ju tam pridal, potom som znovu dal hrniec nad plamen a prehrial som to znovu. Dosolit a dokorenit a mame hotove. Prajem Vam dobru chut!

    Segedínsky guláš - obrázok 3

Diskusia k receptu

mata3636
foto v bode dva - ten tanier je naschvál pokvapkaný? ak hej, nevyzerá to veľmi dobre, ani tá pažitka na kraji, tie dve knedle v strede a na nich cibuľa a v nej neviem čo. za mňa veľmi čudné
altyn
@mata3636 toto nieje stránka o aranžovaní ale o varení a aranžmá je druhotná záležitosť. Recept nemá chybu a to je dôležité. Mať tvoje starosti... :-)))
mata3636
kopla som do osieho hniezda, čo? raz to nie je o písaní, teraz to nie je o aranžovaní. čo to bude nabudúce, ked niekto napíše niečo kritickejšie pri rcp tu obľúbeného autora?
marijanka712
aj ja si myslím že recept je dobrý a výsledok ešte lepší , ten segedisky nemal chzbu a iste chutil výborne si dobrý kuchár a prkotinami sa nedaj odradiť.
altyn
@mata3636 nieje môj obľúbený, (sorry @marda ... )ak si pozrieš rcp od @marda nikdy som mu nepísal koment,no tvoja kritika nieje na mieste. Zdá sa mi detinské kritizovať naloženie jedla na tanier... Ani ja nie som umelecký fotograf.Ty áno?
nazarboncuk
@mata3636 veru si kopla a vies preco? pretoze ludí ako @altyn tiež trápi, že sa tu vzdávajú chvály /a teraz mi prepácte/ vselijakym zlátaninám a dobrý recept je ofrflaný len preto, že na tanieri nie je do vejárika uložených 6 knedlí a segedín nepreteká cez okraj?? no sorry...
mata3636
tu sa neoplatí písať nič iné, len tie chvály. keby mi toto doniesol čašník v reštike, tak sa ho spýtam, či kuchár je opitý. a nemusím mať 6 knedlí a segedín s bočnicami. umelecký ani obyčajný fotograf nie som, len som si dovolila napísať svoj názor. tu je to asi trestné a odsúdeniahodné. no fuj na mňa, radšej som si mala ruky prisadnúť. tak holt budem písať len tie chvály. škoda, že tu nie sú smajlíky ako na mimibazare, dala by som ich aspoň 10 za sebou :(
altyn
@mata3636 nemusíš písať chvály, ak sa ti to nepáči alebo ťa to nezaujalo nepíš nič, proste to prejdi. Tomu sa vraví diplomatický prístup. A netreba sa hňeď urážat. Konštruktívna kritika je na mieste ale netreba niektoré maličkosti zveličovať. Ak je jedlo chutné ja osobne si ho dám rád aj z ešusu.... :-))))
1x malina
mardo
Ehm... Nuž, čo dodať. Tu sa už neoplatí ani varit. :-)))). Mala si pravdu veru, mala... Juuuj ale pobavil som sa veru. @mata3636 pozeral som recepty, fotografie na segedin, takto mi to sedelo. Vážim si aj tvoj názor, kritika je dobra. Ide mi v mojom vareni predovšetkým o chut a zážitok z jedla. Predstavoval som si na tom knedliku orestovanu cibulu a na to smotanu. Len nebol uz cas.
medulienka122
tie fotky by som tam radšej nedávala, degraduje sa tým celý recept, aj keby bol neviem aký dobrý... teraz to vyzerá , že je to VI. cenová skupina /ibaže by to bolo z recesie.../, trochu estetiky nezaškodí, už keď si si dal tú námahu odfotiť celý postup, ináč - nič v zlom
mardo
A ďakujem za podporu a za komentáre. Som rád že moje recepty sa čítajú.
altyn
@mardo nech ta to neodradí, ber si príklad z hereckých "hviezd" aj zlá reklama je reklama... ha-ha :-))))))))) ale vážne, ja nepíšem ku všetkému koment ale to neznamená že si z tohoreceptu nič nepametám. Napríklad ja do segedínu nedávam cesnak, ale už mám zafixované že ho tam nabudúce skúsim dať a ak sa mi to zapáči a spomeniem si kde som k tomu došiel, tak ti pripíšem že "wau" dobrý napad s tým cesnakom....Ale väčšinou píšem až po odskúšaní. To mi pripomenulo že musím pochváliť jeden recept ktorý som včera urobil... :-)))
altyn
To je hrúbka!!!Malo tam byť nepamÄtám... sorry :-))))))))))))))
thebenka
Mna by zaujimalo, kam sa podelo tych 2,5 litra zeleninoveho vyvaru?
thebenka
Mna by zaujimalo, kam sa podelo tych 2,5 litra zeleninoveho vyvaru?
mardo
Stratilo sa dusenim. A zostalo ako stava. Tak ale to hádam uz vysvetlovat nemusím, či?
kaia
Mardo, recept aj fotky vyzeraju uzasne chutne. Hned sa mi pustili slinky:)
Tak mi prisliel segedin na chut, ze si ho zajtra podla teba uvarim. Len tu moze byt problem zohnat dobru kvasenu kapustu. Ale snad budem mat stastie:) Inac pekny pozdrav z Corku.

mardo
Kaia, servus, dúfam že ti bude chutit. Daj vediet potom ako ti chutil. Pekne pozdravujem z Dublinu! ;-)
mardo
Wevewe, tez neviem o čo im ide. :-)
huck
@mata3636 ved tvoje vlastné motto je : " "Po dobrom obede sa dá odpustiť každému, aj vlastným príbuzným. Oscar Wilde" A preto hor sa do prezerania a varenia všetkých skvelých receptov :)) " Tak v čom je problém? Tento segedinec je bezpochyby skvelý recept na dobrý obed! To že sa ti nepáči ako je servirovaný?- ved ty ho naservíruj svojim hosťom podľa svojho gusta.
jody
No takto, mne sa tá úvodná fotka veľmi páči, svetlo, kompozícia a aj nezvyčajné aranžmá. Je pravda, že tá cibuľa na vrchu je viac ako zvláštna, ale práve tým napodiv príťažlivá. :-) Paradoxne mám jedinú výhradu k tomu, že si krkovicu zbavil mastného. :-) Pretože si myslím, že ku kyslej kapuste toho omastku akomak treba. :-) V každom prípade, vydarený receptík. Ja tiež dávam cesnak. A hoci moja fotka nie je taká dobrá, xixi, mrkni sem -  varecha.pravda.sk/recepty/segedin-fotorecept/14118-recept...
mata3636
@huck - odpustiť a vyjadriť svoj názor sú dve rozdielne veci. ja som si povedala svoj vlastný názor a to, že vy / nielen ty, ale všetci/ máte iný, vás neoprávňuje ma urážať, zosmiešňovať a robiť zo mňa takú, ktorej k šťastiu stačí 6 knedlí a pretekajúci tanier so segedínom. niekedy klasika je proste najlepšia a rôzne vylepšenia neprinesú chcený výsledný efekt. ale ak sa vám to páči, prosím, ja vám to neberiem, ani raz som nikomu "pohoršene" nenapísala, že ako sa vám toto môže páčiť. ale ja som od vás dostala riadnu spŕšku akože slušných, ale medzi riadkami posmešných komentov. vraj nemám čítať, ked sa mi nepáči. ako mám vedieť, že sa mi niečo nepáči, ked si to najprv neprečítam? bez logiky. ked sa ti nepáči, nekomentuj, vraj diplomacia. ále, no, to snád nie. mardo dobre napísal, že kritika posúva dopredu. slušná, dobre mienená kritika. a ja si myslím, že môj prvý komentár je slušný. prečo to nerešpektujete? vytŕčam z radu, tak mi treba dať riadne po gebuli? smutné
alena45
no má to jednu výhodu, Mardo, ja som si recept pozrela až na základe týchto komentárov...
myslím, že všetci by mali byť diplomatickí, Mata vyjadrila svoj názor, no a čo ? Je na Mardovi ako to zoberie, nie na Vás ostatných, či ? Vždy sa tu vyhrotí situácia práve kvôli tomu, že nie autor, ten sa mi zdá v pohode ustáť akýkoľvek názor, ale tí ostatní sa oháňajú "rečami" o tom, ako by sa mala správať Mata. Aj Vy sa máte vyjadrovať k receptu, nie k Mati, to by bolo diplomatické. Bolo by to ako "páči sa mi", "nepáči sa mi", autor by si to spočítal a zistil, že sa páči recept. Takto ani on nevie, lebo sa vyjadrujete k Mati, nie k nemu.
mardo
@Jody dakujem, pozeral som tvoj recept a pacil sa mi. @Mata3636 , nechajme to uz tak, v konecnom dosledku ide fakt o recept a nie o foto. Mna len mrzi, ze pri tak skvelom jedle sa rozprudila takato debata. Kazdopadne je to tvoja robota. :-D prvy komentar je tvoj. robim si srandu.
@alena45 svata pravda. Dakujem. :-)
lyali
Nooo, opäť sa potvrdilo, že 100 ľudí, 100 chutí. Mňa osobne na úvodnej foto nič neruší a ten iný uhol a väčší detail v bode dva, no príprava od srdca :-) @mardo , máš svoj štýl, ktorým prinášaš svoj vietor. Segedínsky si vždy spájam s takou pohodovou domácou atmoškou (to neznamená, že mám zakydaný príbytok :-) ) a taký mi príde aj tento rcp vrátane fotos. Chápem, že nie každému sa musí pozdávať to, čo mne. V reštike by ma tak naloženô asi nemmilo prekvapilo, ale Tvoje podanie rcp sa mi páči. A predstav si, že milovala som segedínsky na tanieri posypaný čerstvou cibuľou, hoci nakrájanou najemnešie, ako je tá Tvoja navrchu a najradšej s chlebom. Takže ukončím, ako som aj začala: 100 ľudí, 100 chutí. :-)
julica
No mardove fotky patria k top varechy, aj pokvapkany tanier ma zmysel, naladu, to vsak ludom, co odfotia polovicu taniera (z hnedeho vlniteho skla) tazko vysvetlit. Ci mal radsej tanier oblozit farebnou zeleninou, kecupom nakreslit segedaku oci, prilozit sosku bosorky a vianocnu ikebanu v doprovode plechovky od piva (ako to tu casto vidavam)? ale no :D Mam jedine stastie - segedinsky s domacou knedlou aktualne v chladnicke. Dobru chut vam vsetkym.
sneica
segedinsky robievam podobne ako ty len namiesto surovej kapusty pridavam k masku uz uvarenu....varim ju zvlast....podavam s knedlou ak sa minie tak aj s chlebom...:)
medovnicek
mne sa páči aj recept, aj fotografie a ešte k tomu všetkému čo sa tu popísalo v komentároch - nehovorím, že sa tu musia písať len chvály, ale každý kto sem pridá nejaký recept, tak určite to jedlo pripravoval s láskou a najlepšie ako vedel a chcel sa oň podeliť s nami ostatnými a preto si ja viacej všímam receptu ako rôznych nepodstatných vecí...
@mardo teším sa na ďalšie recepty od teba
1x slamca
mardo
@julica ďakujem za uznanie, vec, že potešilo. :-) škoda len že sa tu rozprudila debata na margo fotiek, to jedlo samo o sebe je skvelé, nikto nevidí že tam nie je muka. No jo no. Ked vidím tu kremovu omajdu...mmmmm. No nic, spravím ho znovu na budúci týždeň. :-)))
mardo
@sneica rozmýšľal som, je v tom rozdiel? Ked to variš osobitne? Alebo ide o to aby sa nerozvarilo maso? Neviem. Nevidím tam rozdiel. Osobne si myslím že chute sa spoja v jednom hrnci varenim. A nemusím umyvat dva :-)))))
klaura
mňam ... milujem segedín ... teraz sa ponáhľam, ale vrátim sa prelúskať plodnú diskusiu ... :)
sneica
@mardo...vies takto to robii aj moja mamka,tak trochu hadam aj zo zvyku ...:) ale potom,ja si varim pre seba bez smotany koli zlcniku a na to mam ten druhy hrniec od kapusty...:)))
evanaaa
@mardo , robím skoro tak isto, až na ten cesnak, ale to je detail, tiež považujem za lepšie dať kapustu do mäsa, ona presiakne tou šťavou po dobu, čo sa varí, a mäsko zasa arómou kapusty, čiže si navzájom odovzdajú chute. Akurát robím trochu zátrepky s tej smotany, ( aby toho bolo na pohľad viac, xixi). Takže, dobrú chuť!
martapaula
Segedín je moje najobľúbenejšie jedlo.Varievam ho aj vegetariánsky pre mojich vegetariánov.Okrem sladkej smotana dávam aj pochúťkovú kyslú smotanu a zátrepku z mlieka a hl.múky.A ja ho mám rada s kolienkami.
lorelai81
mardo mne sa ti fotky veľmi páčia hlavne tá titulná z hrncom :) nechápem tie komenty...
violetacamorova
Fotky su naozaj originalne, mne sa velmi pacia Mardo a som rada, ze si sa snad vratil. Ja do segedinu cesnak nedavam, nechuti mi tam, aj ked som vyskusala aj s nim. Pozdravujem od susedov zo Skotska.
mardo
Dakujem. Uz som sa prestahoval. teraz som v Norsku. Tak uvidime ako mi to pojde tu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia