Foto: sracz
Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti Zobraziť celý popisCtených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo som presne 1. mája dostal neodolateľnú chuť. Skôr asi zapracoval náš dedičný „syndróm” po praslici, ktorý sa traduje po „nénike Maňi” z Bušoviec pri Spišskej Belej a jej „zachcivaňom”. Tzn., že ak naň nereagovala, mať niečo na čo mala chuť v tej sekunde, tak skolabovala.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200-250 g |
|
1 ks väčšia |
|
3-4 strúčiky |
|
1 200-1 500 g |
|
2-3 KL |
|
1 ČL |
|
1 ČL čerstvo mletá |
|
1 ČL |
|
1 ČL drvená |
|
podľa chuti |
|
2-3 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
500-600 ml (alebo voda horúca) |
|
750-900 ml |
|
1 ks |
|
250-333 ml |
|
250-333 g |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
ono ani tak nejde o vstupnú zostavu potrebných ingrediencií, ako o pohľad na pohár na ľavej strane, na ktorom „tróni” zemiak. Je v ňom totiž šalát z kyslej kapusty so šampiňónmi. Doniesol som si ho ešte z Des Moines. Prišiel mi vhod, pretože sa mi už minuli zásoby domácej kyslej kapusty a pochybujem, že v podmienkach tunajšej klímy, ho budem v jeseni pripravovať. Ale prítomnosť šampiňónov v kyslej kapuste zvýraznila jej chuť aj vo finálnom diele!
-
2
kúpil som dobré kilo pekného bravčového pliecka, ktoré som umyl, osušil a pokrájal na kúsky podľa želania mojej „prišahanej” ½ i mojej dcérky Bábiky Angeliky, t. j. nech je do čoho kusnúť
-
3
medzitým som nechal vyškvariť slaninu, na ktorej som orestoval postrúhanú väčšiu cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku
-
4
a na tomto základe som nechal „zatiahnúť” kúsky bravčového pliecka,
-
5
ktoré som následne posypal mletými paprikami, čiernym korením a borievkou, drvenou rascou a jemne prstami posolil; po premiešaní som nechal všetko tak 5÷7´ podusiť, len než som
-
6
pokrájal paradajky i
-
7
papriku s jalapeño a pridal ich k preddusenému mäsu,
-
8
zalial horúcim vývarom, ale pokojne ju sem-tam nahradzujem horúcou vodou, a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka
-
9
a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka, kedy sa tekutina zredukovala
-
10
teraz som tento bravčový „perkelt”, zahustil postrúhaným stredne veľkým zemiakom a nadstavil mixom mlieka a kyslej smotany (1:1)
-
11
a mohol som podávať, samozrejme s parenou knedľou a pohárom orosenej „Plzně”!
P.S.: Pohlad na Tvoju svagrinu ako sa laduje knedlou palickami musel stat zato. Myslim, za to ukradnutie z Tvojho taniera.
len som ešte solil opatrne, lebo kyslá kapusta je dosť slaná
už sa teším na výsledok, bude ho na celý víkend