Segedín prvomájový v AZ fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. mája 2017
Segedín prvomájový v AZ (fotorecept)
Foto: sracz

Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti Zobraziť celý popisCtených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo som presne 1. mája dostal neodolateľnú chuť. Skôr asi zapracoval náš dedičný „syndróm” po praslici, ktorý sa traduje po „nénike Maňi” z Bušoviec pri Spišskej Belej a jej „zachcivaňom”. Tzn., že ak naň nereagovala, mať niečo na čo mala chuť v tej sekunde, tak skolabovala.

4-6
porcie
15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

200-250 g
1 ks väčšia
3-4 strúčiky
1 200-1 500 g
2-3 KL
1 ČL
1 ČL čerstvo mletá
1 ČL
1 ČL drvená
podľa chuti
2-3 ks
1 ks
1 ks
500-600 ml (alebo voda horúca)
750-900 ml
1 ks
250-333 ml
250-333 g
Príloha:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    ono ani tak nejde o vstupnú zostavu potrebných ingrediencií, ako o pohľad na pohár na ľavej strane, na ktorom „tróni” zemiak. Je v ňom totiž šalát z kyslej kapusty so šampiňónmi. Doniesol som si ho ešte z Des Moines. Prišiel mi vhod, pretože sa mi už minuli zásoby domácej kyslej kapusty a pochybujem, že v podmienkach tunajšej klímy, ho budem v jeseni pripravovať. Ale prítomnosť šampiňónov v kyslej kapuste zvýraznila jej chuť aj vo finálnom diele!

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kúpil som dobré kilo pekného bravčového pliecka, ktoré som umyl, osušil a pokrájal na kúsky podľa želania mojej „prišahanej” ½ i mojej dcérky Bábiky Angeliky, t. j. nech je do čoho kusnúť

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzitým som nechal vyškvariť slaninu, na ktorej som orestoval postrúhanú väčšiu cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a na tomto základe som nechal „zatiahnúť” kúsky bravčového pliecka,

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré som následne posypal mletými paprikami, čiernym korením a borievkou, drvenou rascou a jemne prstami posolil; po premiešaní som nechal všetko tak 5÷7´ podusiť, len než som

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájal paradajky i

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    papriku s jalapeño a pridal ich k preddusenému mäsu,

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zalial horúcim vývarom, ale pokojne ju sem-tam nahradzujem horúcou vodou, a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka, kedy sa tekutina zredukovala

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    teraz som tento bravčový „perkelt”, zahustil postrúhaným stredne veľkým zemiakom a nadstavil mixom mlieka a kyslej smotany (1:1)

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a mohol som podávať, samozrejme s parenou knedľou a pohárom orosenej „Plzně”!

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Tak toto je parádička prenáramna, veru ba som aj ja prisadol k stolu, k takejto dobrote. Nie tri knedle, ale aspoň päť a veľký bager na naberanie kamarát @Sracz .
sracz
... pri našom stole Ťa milerád privítam bárskedy, vážený a ctený priateľ @Patroveckypitrs a "báger" Ti "poščám" ten svoj najsamväčší. Ono je to tak, ak sa pozorne pozrieš na "titulku", tak tých knedlí tam uvidíš naozaj 5 (slovom päť). Pôvodne ich tam bolo ale 7 (slovom sedem), no než som sa k stolu vrátil s "foťákom", tak mi tie dve chýbajúce (to sú tie dve nepekné medzery), ukradli švagor Laci a jeho Chi-Yen, aj keď aj im som naložil neúrekom. No ale všetko som si vynahradil pohľadom na švagrinú, ktorá si knedle nakrájala nožom a takto pripravený "ládung" do seba "nasúkala" pomocou čínskych paličiek!
zolik
@Sracz a aj pre mna dolezite dovysvetlenie. tiez som sa divila nad tymi medzerami :-) a naozaj tam mas tych knedli pät, len tie som objavila az po zväcseni obrazku :-)
P.S.: Pohlad na Tvoju svagrinu ako sa laduje knedlou palickami musel stat zato. Myslim, za to ukradnutie z Tvojho taniera.
bababa
Ohromné jedlo, vôñu cítim až v mojejkuchyni, zajtra musí byt na našom stole szegedín.
rulik
@Sracz -pri snahe robiť presne podľa Tvojho receptu som narazil, že vypadla tá kapusta, dal som v čase kedy to mám v mojom recepte,
len som ešte solil opatrne, lebo kyslá kapusta je dosť slaná
už sa teším na výsledok, bude ho na celý víkend




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia