Segedín prvomájový v AZ fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. mája 2017 8:18
Ďalšie recepty »
Segedín prvomájový v AZ (fotorecept)Foto: sracz

Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo som presne 1. mája dostal neodolateľnú chuť. Skôr asi zapracoval náš dedičný „syndróm” po praslici, ktorý sa traduje po „nénike Maňi” z Bušoviec pri Spišskej Belej a jej „zachcivaňom”. Tzn., že ak naň nereagovala, mať niečo na čo mala chuť v tej sekunde, tak skolabovala.

4-6
porcie
15 min
príprava
60-90 min
tepelná úprava

Suroviny

200-250 g
1 ks väčšia
3-4 strúčiky
1 200-1 500 g
2-3 KL
1 ČL
1 ČL čerstvo mletá
1 ČL
1 ČL drvená
podľa chuti
2-3 ks
1 ks
1 ks
500-600 ml (alebo voda horúca)
750-900 ml
1 ks
250-333 ml
250-333 g
Príloha:
podľa potreby
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    ono ani tak nejde o vstupnú zostavu potrebných ingrediencií, ako o pohľad na pohár na ľavej strane, na ktorom „tróni” zemiak. Je v ňom totiž šalát z kyslej kapusty so šampiňónmi. Doniesol som si ho ešte z Des Moines. Prišiel mi vhod, pretože sa mi už minuli zásoby domácej kyslej kapusty a pochybujem, že v podmienkach tunajšej klímy, ho budem v jeseni pripravovať. Ale prítomnosť šampiňónov v kyslej kapuste zvýraznila jej chuť aj vo finálnom diele!

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kúpil som dobré kilo pekného bravčového pliecka, ktoré som umyl, osušil a pokrájal na kúsky podľa želania mojej „prišahanej” ½ i mojej dcérky Bábiky Angeliky, t. j. nech je do čoho kusnúť

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzitým som nechal vyškvariť slaninu, na ktorej som orestoval postrúhanú väčšiu cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a na tomto základe som nechal „zatiahnúť” kúsky bravčového pliecka,

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré som následne posypal mletými paprikami, čiernym korením a borievkou, drvenou rascou a jemne prstami posolil; po premiešaní som nechal všetko tak 5÷7´ podusiť, len než som

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájal paradajky i

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    papriku s jalapeño a pridal ich k preddusenému mäsu,

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zalial horúcim vývarom, ale pokojne ju sem-tam nahradzujem horúcou vodou, a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka, kedy sa tekutina zredukovala

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    teraz som tento bravčový „perkelt”, zahustil postrúhaným stredne veľkým zemiakom a nadstavil mixom mlieka a kyslej smotany (1:1)

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a mohol som podávať, samozrejme s parenou knedľou a pohárom orosenej „Plzně”!

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist