Višňový zákusok
Višňový zákusok

Schwarzwaldský triffle rez

Ján Lazarák
šéfkuchár hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke, 1. júla 2019
Schwarzwaldský triffle rez
Foto: Pravda - Robert Hüttner
12
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
85 g
55 g
105 g
25 g
1 KL
Cukrový sirup:
200 ml
80 g
100 ml
Višňová vrstva:
450 g
250 ml
150 g
60 ml
50 ml
4 plátky
1 celá
3 ks
1 ks
Šľahačková vrstva:
400 ml
25 g
1 plátok
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Cesto: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, primiešame múku, Solamyl, kakao a prášok do pečiva. Cesto prelejeme do formy (okrúhla s priemerom 24 cm alebo štvorcová) a pečieme pri 180 °C 30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť a rozrežeme na 3 rovnomerné pláty.

  2. 2

    Cukrový sirup: Vodu s cukrom necháme zvariť 3 – 4 minúty a pridáme čerešňovú pálenku.

  3. 3

    Višňová vrstva: Z cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme červeným vínom, čerešňovicou a višňovým džúsom. Pridáme odkôstkované višne, škoricu, klinčeky, aníz a krátko povaríme. Koreniny vyberieme a vymixujeme (nemusíme úplne dohladka, môžu ostať kúsky višní). Nakoniec pridáme želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Višňovú želatínovú masu necháme vychladnúť, aby po naliatí na cesto nevsiakla, musí byť hustejšej až pudingovej konzistencie.

  4. 4

    Šľahačková vrstva: Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a pridáme 1 plátok želatíny.

  5. 5

    Spodný plát korpusu potrieme cukrovým sirupom a zalejeme polovicou višňovej želatíny, ktorú po nanesení dáme sprudka schladiť (zatiahnuť) na 10 minút. Vyberieme, natrieme polovicou šľahačky, na ktorú položíme druhý plát korpusu a postup zopakujeme. Končíme tretím plátom cesta.

  6. 6

    Celú tortu dáme poriadne stuhnúť do chladničky, najlepšie minimálne na 12 hodín. Pred podávaním pokrájame a dozdobíme hoblinami čokolády.

Diskusia k receptu