Plnené kapustné listy

Sarma

Autor receptu: redakcia

4-5
porcie
20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do vysokého hrnca dáme hlávku kapusty a napustíme toľko vody, aby bola kapusta ponorená. Kapustu vyberieme a hrniec s vodou dáme variť.
  2. Z kapusty vyrežeme stred – nožom režeme šikmo ku stredu zo štyroch strán. Z hlúbika bude po vyrezaní pyramída.
  3. Kým sa zohrieva voda, pripravíme plnku. Mleté mäso, umytú ryžu, vajce, mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ spolu premiešame.
  4. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hlávku kapusty, vidličkou ju držíme pod hladinou a občas obrátime. Po pár minútach sa začnú kapustné listy oddeľovať.
  5. Po jednom ich vyberáme, preložíme do druhého hrnca a pod pokrievkou ich necháme ešte15 minút horúce spariť. Listy ukladáme jeden na druhý, aby sa nepolámali. Potom z listov zrežeme hrubú stredovú časť.
  6. Na dno hrnca (hrniec by mal mať asi 4 litre), v ktorom budeme sarmu variť, dáme trocha kyslej kapusty. Na každý sparený kapustný list dáme asi 100 g mäsovej plnky, list stočíme a konce zatlačíme dovnútra. Balíme voľnejšie, lebo plnka naberie na objeme.
  7. Poukladáme do hrnca na kyslú kapustu, navrch dáme vrstvu kyslej kapusty, bobkový list, celé čierne korenie a zalejeme vodou. Kapusta musí byť ponorená.
  8. Hrniec pootáčame z boka na bok, aby sa voda dostala až na spodok, a dáme variť. Keď začne vrieť, varechou kapustu jemne pritlačíme pod hladinu. Ak sa zdá vody málo, môžeme doliať. Varíme zakryté 1 hodinu.
  9. Kým sa sarma varí, pripravíme zápražku. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti do zlatista, pridáme hladkú múku a pár minút pražíme. Potom pridáme mletú papriku, rozmiešame a pražíme asi pol minúty, nakoniec pridáme rozmixované paradajky. Odstavíme, zalejeme 1/4 l studenej vody a premiešame. Keď je sarma uvarená, zápražku vlejeme hrnca a opatrne zamiešame.
  10. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom.