Plnené kapustné listy
	        Sarma
	        Autor receptu: redakcia 	         
	        
	          | 		  
				  	  
				  	4-5 porcie  | 
				  	  
				  	20 minút príprava  | 
				  	  
				  	80 minút tepelná úprava  | 
 
 Postup- Do vysokého hrnca dáme hlávku kapusty a napustíme toľko vody, aby bola kapusta ponorená. Kapustu vyberieme a hrniec s vodou dáme variť. 
 - Z kapusty vyrežeme stred – nožom režeme šikmo ku stredu zo štyroch strán. Z hlúbika bude po vyrezaní pyramída.
 - Kým sa zohrieva voda, pripravíme plnku. Mleté mäso, umytú ryžu, vajce, mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ spolu premiešame.
 - Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hlávku kapusty, vidličkou ju držíme pod hladinou a občas obrátime. Po pár minútach sa začnú kapustné listy oddeľovať.
 - Po jednom ich vyberáme, preložíme do druhého hrnca a pod pokrievkou ich necháme ešte15 minút horúce spariť. Listy ukladáme jeden na druhý, aby sa nepolámali. Potom z listov zrežeme hrubú stredovú časť.
 - Na dno hrnca (hrniec by mal mať asi 4 litre), v ktorom budeme sarmu variť, dáme trocha kyslej kapusty. Na každý sparený kapustný list dáme asi 100 g mäsovej plnky, list stočíme a konce zatlačíme dovnútra. Balíme voľnejšie, lebo plnka naberie na objeme. 
 - Poukladáme do hrnca na kyslú kapustu, navrch dáme vrstvu kyslej kapusty, bobkový list, celé čierne korenie a zalejeme vodou. Kapusta musí byť ponorená. 
 - Hrniec pootáčame z boka na bok, aby sa voda dostala až na spodok, a dáme variť. Keď začne vrieť, varechou kapustu jemne pritlačíme pod hladinu. Ak sa zdá vody málo, môžeme doliať. Varíme zakryté 1 hodinu.
 - Kým sa sarma varí, pripravíme zápražku. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti do zlatista, pridáme hladkú múku a pár minút pražíme. Potom pridáme mletú papriku, rozmiešame a pražíme asi pol minúty, nakoniec pridáme rozmixované paradajky. Odstavíme, zalejeme 1/4 l studenej vody a premiešame. Keď je sarma uvarená, zápražku vlejeme hrnca a opatrne zamiešame.
 - Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |