Saltimbocca (teľacie rezne) so šalviou a maslovými haluškami

clovak - fotkaclovak, 21. septembra 2014
Saltimbocca (teľacie rezne) so šalviou a maslovými haluškami
Foto: clovak

Vynikajúce a na prípravu rýchle jahňacie s šalviou a ľahkými haluškami podľa Jaroslava Žideka

4
porcie

Suroviny

4 ks
4 plátky
6
3 lyžice
4 lyžice
z 1 citróna
4 lyžice
120 ml
2 lyžice
50 - 60 g
2 vyšľahané
1




Postup

  1. 1

    SALTIMBOCCA: Teľacie plátky osolíme a koreníme, potom na ne uložíme plátok šunky a šalviový lístok. Preložíme na polovicu a prepichneme špáradlom. V panvici rozpustíme lyžicu masla a z obidvoch strán opečieme mäso. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov a pečieme asi 6 minút. Potom mäso odložíme na teplé miesto a do výpeku z mäsa vmiešame biele víno, citrónovú šťavu a vývar a krátko povaríme. Pridáme zvyšné maslo a za stáleho miešania ho rozpustíme vo výpeku, čím omáčku zahustíme. Osolíme okoreníme, pridáme zvyšnú posekanú šalviu a vložíme naspäť teľacie mäso.

  2. 2

    MASLOVÉ HALUŠKY: Do hrnca dáme mlieko, maslo (2 lyžice), uvedieme do varu, osolíme, pridáme muškátový oriešok a čerstvo pomleté korenie. Nato drevenou vareškou vmiešame preosiatu múku a miešame tak dlho, kým sa nezačne oddeľovať odo dna hrnca. Potom cesto necháme trochu vychladnúť a vmiešame doň vyšľahané vajcia so žĺtkom. Z takto pripraveného cesta vykrajujeme halušky, vkladáme do vriacej posolenej vody a varíme 3-4 minúty. Potom halušky vyberieme sitkom, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pred servírovaním zohrejeme v omáčke.

Diskusia k receptu

jozka2
Tieto halusky su robene z tzv.odpalovaneho cesta a su veeelmi dobre,nie len k masku ale aj s makom ci uprazenymi brezlami,robim podobne ale vacsie gulky a obalujem v brezliach naplnene celou marhulou aj s kostkou.Navaril si prima dinner.5*,len tak dalej.
jozka2
pozeram,ze je to podla Zideka,tieto halusky su velmi oblubene v Rakusku na rozne sposoby.
palokuchki
Pekny recept. Vyzera to byt naozaj chutne. Velmi ma zaujali tie halusky.
radost
jahňacie..ani teľacie mäsko nie je..ale halušky-také som ešte nerobila..lákajú..
marcel83
Toto vyzerá veľmi jedlo. Ukladám do knihy na neskoršie použitie.
babkamt
recept sa mi páči, ukladám, chcem vyskúšať tvoje halušky.
jamarlen
lákavé foto, nádherný rcp. - na skvelú omáčku, halušky a aj to teľacie by sa mi páčilo, keby nebolo pokazené (podľa mňa) tou šunkou…..
sara8
Ta šunka tam musí byť, potom by to nebola saltimbocca. Je to vynikajúce jedlo.
clovak
Ďakujem za komentáre a pridanie do kucharskych kníh.
jozka2
Sunka parmska neobsahuje ziadne konzervanty /aspon by nemala/okrem soli a specialneho zrenia,pre zaujimavost ta prava stoji 1 pound 17$,obycajna okolo 4$.ma vynikajucu chut je to ako doma robena sunka ale ina trosku technologia zrenia .Domaca sa maca do pacu a parmska sa silno soli a nechava sa zavisena volne zriet pod neustalou kontrolou odbornikov,pre je vynimocnu chut sa v recepte nemohlo pokazit a autor receptu urcite vie preco ju tam dal.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia