Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom

sracz - fotkaSracz, 27. októbra 2010 6:32
Ďalšie recepty »
Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkomFoto: sracz

Piňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj terajší švagor) svojej sestričky. Po kladnej odpovedi jej čaroval: krajec chleba natrel domácou masťou, na ňu dal kolieska cibule a všetko pokropil horčicou. Tak čo, chutí? Zázračne, odpovedala sestra a bohatiersky ujedala z chleba. Nedávno mi šepla: mám chuť na dobrý šalát z tresky! V hlave nosím jeden recept od Laca Veslára, kombináciu s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom! Nech sa páči!

12
porcií
45´ min
príprava
14´ min
tepelná úprava

Suroviny

Na šalát z tresky:
1÷1,5 kg,„COD“ – mrazené
1 l, 5 % univerzálny
7÷10 ks
2÷3 KL
1÷1,5 KL
1÷2  ks
10÷12  PL, čerstvá biela
podľa chuti g
Na feferónkový šalát:
100 g
225 g
310 g
241 g, s karotkou (malá konzerva)
175 g, (eidam alebo iný tvrdý syr)
1÷2  ks
2÷3 PL
10÷12 PL
1÷1,5 KL
2÷2,5 KL
podľa chuti g
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    7 ÷ 10 ks maličkých „Baby“ karotiek uvaríme do mäkka a necháme vo vode vychladnúť.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 1
  2. 2

    rozmrazené a odkvapkané filety tresky rozložíme v nízkom širokom hrnci, zalejeme ich litrom 5 % octu (ak máme silnejší, náš slovenský, zriedime ho vodou; v budúcnosti už podľa vlastných skúseností)

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 2
  3. 3

    a varíme až do spenenia; hrniec odstavíme zo zdroja tepla a penu necháme opadnúť.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 3
  4. 4

    vrátime na šporák a varíme opäť až do ďalšieho spenenia; odstavíme a po chvíľočke ocot zlejeme; rybie filety nenecháme odkvapkať, lebo by boli veľmi suché.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 4
  5. 5

    vychladenú karotku pozdĺžne prekrojíme na dvakrát a potom na ¼ kolieska.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 5
  6. 6

    podobne aj sladkokyslé uhorky (ja som mal z vlastných zdrojov) porežeme na malé kúsky.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 6
  7. 7

    filety tresky dáme do väčšej nádoby a vidličkou „rozmagáme“ na drobné kúsky; necháme vychladnúť a postupne pridáme 2 KL MČK, 1 KL MČPS, pokrájané karotky a uhorku; všetko spolu ľahko premiešame a necháme ~ 20´odpočinúť v chladničke.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 7
  8. 8

    potom pridáme dobrú majonézu, podľa toho či chceme šalát redší alebo hustejší (ja som dal 12 PL); dôkladne premiešame a ochutnáme; podľa vlastnej chute pridáme soľ, MČK, alebo šťavu z uhoriek; ak je chuť podľa Vášho jazyka, odložíme šalát na 24 hodín (ak vydržíte) i viac do chladničky, aby sa "ryba napila" a chute sa s citom zosnúbili.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 8
  9. 9

    za mojich študentských čias bolo nemysliteľné jesť šalát tresky v majonéze bez 2÷3 (5) PL feferónkového; na drobno pokrájame 100 g feferóniek, 225 g jalopeño

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 9
  10. 10

    a ja som „splašil“ aj Baburcinja hot peppers v sladkokyslom náleve, tak šup tam s nimi 310 g; pridáme 1 malú konzervu (241 g) sterilizovaného hrášku s karotkou – scedeného a jednu na drobno pokrájanú uhorku,

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 10
  11. 11

    175 g slovenského údeného oštiepku (eidamu alebo iného tvrdého syra); 2÷3 PL extra panenského olivového oleja; nálev z feferóniek ~ 1 dcl; MČK 2 KL; MČPP 1 KL a soľ podľa chuti a potreby.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 11
  12. 12

    všetko dobre premiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a necháme cez noc v chladničke „dôjsť“ na správnu konzistenciu.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 12
  13. 13

    Servírovanie: na malých tanierikoch, kto koľko vie a vládze; ja v pomere 5 : 1 (treska : feferoniak); s čerstvým chrumkavým slaným rohlíkom (alebo radšej 2 a >).

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist