Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom

sracz - fotkasracz, 27. októbra 2010
Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom
Foto: sracz

Piňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj terajší švagor) svojej sestričky. Po kladnej odpovedi jej čaroval: krajec chleba natrel domácou masťou, na ňu dal kolieska cibule a všetko pokropil horčicou. Tak čo, chutí? Zázračne, odpovedala sestra a bohatiersky ujedala z chleba. Nedávno mi šepla: mám chuť na dobrý šalát z tresky! V hlave nosím jeden recept od Laca Veslára, kombináciu s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom! Nech sa páči!

12
porcií
45´ minút
príprava
14´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Na šalát z tresky:
1÷1,5 kg,„COD“ – mrazené
1 l, 5 % univerzálny
7÷10 ks
2÷3 KL
1÷1,5 KL
1÷2  ks
10÷12  PL, čerstvá biela
podľa chuti g
Na feferónkový šalát:
100 g
225 g
310 g
241 g, s karotkou (malá konzerva)
175 g, (eidam alebo iný tvrdý syr)
1÷2  ks
2÷3 PL
10÷12 PL
1÷1,5 KL
2÷2,5 KL
podľa chuti g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    7 ÷ 10 ks maličkých „Baby“ karotiek uvaríme do mäkka a necháme vo vode vychladnúť.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 1
  2. 2

    rozmrazené a odkvapkané filety tresky rozložíme v nízkom širokom hrnci, zalejeme ich litrom 5 % octu (ak máme silnejší, náš slovenský, zriedime ho vodou; v budúcnosti už podľa vlastných skúseností)

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 2
  3. 3

    a varíme až do spenenia; hrniec odstavíme zo zdroja tepla a penu necháme opadnúť.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 3
  4. 4

    vrátime na šporák a varíme opäť až do ďalšieho spenenia; odstavíme a po chvíľočke ocot zlejeme; rybie filety nenecháme odkvapkať, lebo by boli veľmi suché.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 4
  5. 5

    vychladenú karotku pozdĺžne prekrojíme na dvakrát a potom na ¼ kolieska.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 5
  6. 6

    podobne aj sladkokyslé uhorky (ja som mal z vlastných zdrojov) porežeme na malé kúsky.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 6
  7. 7

    filety tresky dáme do väčšej nádoby a vidličkou „rozmagáme“ na drobné kúsky; necháme vychladnúť a postupne pridáme 2 KL MČK, 1 KL MČPS, pokrájané karotky a uhorku; všetko spolu ľahko premiešame a necháme ~ 20´odpočinúť v chladničke.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 7
  8. 8

    potom pridáme dobrú majonézu, podľa toho či chceme šalát redší alebo hustejší (ja som dal 12 PL); dôkladne premiešame a ochutnáme; podľa vlastnej chute pridáme soľ, MČK, alebo šťavu z uhoriek; ak je chuť podľa Vášho jazyka, odložíme šalát na 24 hodín (ak vydržíte) i viac do chladničky, aby sa "ryba napila" a chute sa s citom zosnúbili.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 8
  9. 9

    za mojich študentských čias bolo nemysliteľné jesť šalát tresky v majonéze bez 2÷3 (5) PL feferónkového; na drobno pokrájame 100 g feferóniek, 225 g jalopeño

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 9
  10. 10

    a ja som „splašil“ aj Baburcinja hot peppers v sladkokyslom náleve, tak šup tam s nimi 310 g; pridáme 1 malú konzervu (241 g) sterilizovaného hrášku s karotkou – scedeného a jednu na drobno pokrájanú uhorku,

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 10
  11. 11

    175 g slovenského údeného oštiepku (eidamu alebo iného tvrdého syra); 2÷3 PL extra panenského olivového oleja; nálev z feferóniek ~ 1 dcl; MČK 2 KL; MČPP 1 KL a soľ podľa chuti a potreby.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 11
  12. 12

    všetko dobre premiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a necháme cez noc v chladničke „dôjsť“ na správnu konzistenciu.

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 12
  13. 13

    Servírovanie: na malých tanierikoch, kto koľko vie a vládze; ja v pomere 5 : 1 (treska : feferoniak); s čerstvým chrumkavým slaným rohlíkom (alebo radšej 2 a >).

    Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom - obrázok 13

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Tak toto sú recepty za všetky drobné, Sracz:)! Hneď mi slinky začali tiecť:), a veru som veľmi rada týmto receptom, pretože nájsť DOBRÝ recept na tresku a ako bonus fefrónový....to je ťažké:), ešte raz veľmi ´dakujem a už sa teším, keď to doma pripravíma nepoviem, že je domáci...som zvedavá, či zistia, že nie "kupenský"...:)!
Raz sa kamaradka,co chodi na varechu po recepty,smiala, ze vela zien si musi klast otazku,kde byvaju vsetci muzi,co takto vyvaraju???:-))))
Toto vyskusam urcite,je tam vsetko,co lubime,akurat sa ospravedlnujem za nevedomost co je ta Baburcinja a Jalopeno?
Baburcinja hot peppers a jalopeño sú juhoamerické druhy pálivých paprík, ale priateľ Kimlo allias Chillicowboy zo Záhoria, je na Vareche ten najlepší "naslovovzatý odborník pre otázky experimentácie a examinácie úst, hltanov, žalúdkov a iných telesných dutín a otvorov
pre vedu, výskum a využitie extrémnych chutí paprík a papričiek"! Som však presvedčený, aj z vlastnej praxe, že pre domáce využitie je na Slovensku dostatočný počet iných plodov na báze feferóniek. Takže - nebojme sa skúšať, variť, ochutnávať a výsledky popularizovať aj na Vareche! Ďakujem Sjuz_ik i Marianne69 za milé slová. S chuťou dotoho! Odmena bude sladká! Wouh! Čo to trepem, pikantná!
Teším sa na tento rybací recept.Ukladám do KK a určite urobím.Mám iné zloženie receptu na tresku a tento pikantný bude určite chutiť manželovi.
Uhmmmmmmmm, všetko pikantné ja možem, myslím, že by sa dala využiť aj alma - paprika, či baranie a kozie rohy, čilli mám doma v kvetináči a hlavne veľkú chuť spraviť túto dobrotu.
Na Vianoce, ešte lepšie - na Silvinka robím buď tresku, alebo rybací šalát na pochutnanie, okrem iného. Recepty už mám od šikovných varecháčov, len ich premeniť na skutočnosť.
No úžasný recept,za študentských čias 10 dkg tresky,2 rožky=3,40Kčs úžasné raňajky a to bol vtedy šalát,nie ako teraz,skoro bez tresky rozomleté neviem čo,ukladám,určite urobím ale asi budem musieť nejako prispôsobiť,miesto majonézy asi jogurt alebo čo pred dvomi dňami totiž "úradoval" prvý krát môj žlčník ale tresku,kde je aj treska zbožňujem......ďakujem
Konečně jsem se dopátrala receptů na tresčí salát s feferonkovým salátem. 10 deka tresky a 5 deka feferonkového (nebo bulharského) , má oblíbená svačinka, když jsem ještě bydlela na Slovensku. Tresčí salát jsem jakž takž vyrobila, ale feferonkový se mi nedařil a bez něj to není to pravé ořechové. Díky, díky díky....
Ked prichadzam domov na Slovensko, prve jedlo je vždy treska. Chystam pohostenie pre mojih kolegov v Slovinsku a velmi som sa tomuto receptu potešila. Ja to zbožnjujem, dufam že aj im bude chutit.
Aby bol recept dokonalý, tak treba opraviť 2 slová:
správne je rožok a nie rohlík (to je po česky);
jalapeño a nie jalopeño, typická mexická mierne štipľavá chili paprička zelenej farby, v Španielsku používaná napr. na plnenie olív.
Pán Sráč,
vidím, že už pred viac ako dvoma (2) rokmi Vás niekto upozornil na nesprávnosti vo Vašom recepte, ale zatiaľ ste tomu nevenovali pozornosť.
Recept na varenie nie je len návod na prípravu jedla, ale je zároveň zrkadlom kulinárskej a kultúrnej úrovne jeho autora.

Pán Abdul,
mýlite sa, sú zelené chili papričky (napr.: jalapeňo a nie jalopeňo ako nesprávne píše p. Sráč), tie sú jednoducho zelené a svoju farbu nikdy na červenú nezmenia, ani keby zostali roky na koreni.
A potom sú červené (napr.: habanero).
Ak tomu neveríte, tak to môžete nájsť v každom slušnom hľadači.
Dávno som si nezalistoval vo svojich receptoch, tak sa hlboko ospravedlňujem, že som nereagoval na pripomienky priateľov @abdul (je to pravda, vtedy som ešte ako "greenhorn amerikán" názov "jalapeños" prevzal foneticky z obchodu) a @paella (  sk.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o...
); s odvolaním na redakciu sa s "červenými ušami" ospravedlňujem, ale rcp staršieho dáta sa zatiaľ opravovať nedajú! Mám však za to, že názvoslovné ani gramatické nedostatky úroveň aj tohoto rcp neznehodnocujú a výsledné "dielo" sa každému v konečnom dôsledku vydarí a bude mu aj chutiť!!! Milá @torticka kamarátka moja, srdečne Ťa pozdravujem, želám pevné zdravie a silné nervy. Všetko je v kľude a pohode, ber to s úsmevom a deň bude aj pre Teba krajší a ľahší!
@Kimlo (18.4.2016 07:29)

Ja som z Mexika a predpokladám, že viem o jalapeňos aspoň toľko ako Vy!
Zrejme máte "slovenské" jalapeňos...
Akým právom urážate?
Odkedy si tykáme?
Nepoznám nikoho s menom Kimlo!
Úprimne srdečne Vás všetkých pozdravujem priatelia, bez rozdielu veku, pohlavia i štátnej príslušnosti, či národnosti a farby pleti! Som milo prekvapený, aká plodná diskusia sa dá navodiť aj po viac ako piatich rokoch uverejnenia tohoto mojeho rcp na našej Varecha.sk! Ďakujem aj Tebe, @afataga za expresné uverejnenie ďalšieho zdroja a štípľavosti papričiek. Kamarát @kimlo - chillicowboy zo Záhoria, ahoj, ciao a sevas, nás za roky svojej aktívnej účasti na „Vareške“ už zopár razy poinformoval, ako to so „všestranným“ štípaním rôznych druhov papričiek vlastne je v teórii aj v praxi. Napriek našemu viacročnému vekovému rozdielu, som sa aj ja od neho vela dozvedel, poučil a s radosťou učakávam ďalšie jeho „štípľavé perličky“! P. S.: neadresná poznámka: bude tomu už sedem rokov, čo som tu uverejnil svoj prvý pokus. Už na „štarte“ som vzal, bez pripomienok a bez urážky, na vedomie, že „rodinní členovia varecháčsky„ si v osobnom styku automaticky tykajú. Vraj „perta“ sa môže vypiť v ráci stretnutia „per ksicht : ksicht“! Dokonca anglická gramatika nepozná rozdiel medzi „Ty a Vy“ a v obidvoch osobách je to rovnaké. Považujem za úplne samozrejmé takéto „mravy“, viď aj oslovenie pri vstupe na pridanie každého komentára, v momente, keď ten_ktorý vstúpi na „akademickú“ pôdu Varecha.sk. Nezáleží, či napr. vstúpil 17. 11. 2009 a vo svojich 55 rokoch pridal 55 receptov, alebo 16. 1. 2016, v X_rokoch ani jeden. Ale na druhej strane musím priznať, že niekedy aj aktivista trebárs z Mexika, pozná ťažkosti pravopisu slovenskej gramatiky lepšie, ako bársktorý z nás, spod Tatier, krstený vodou z Dunaja, Hronu, Váhu, či Torysy, alebo Hornádu! Nuž a na záver! Každý z nás, kto pridá na tieto naše stránky, čo i len jednu vetu, si musí byť vedomý toho, že ktokoľvek môže jeho „výplod“ komentovať, oponovať a kritizovať. To platí pre mňa, aj o mne. Vďaka svojim viac ako 20 ročným aktivitám vo vysokoškolskej pedagogickej a vedeckej praxi, som toho zažil naozaj veľa, takže viem, o čom hovorím! Majte sa všetci veľmi dobre, usmievajte sa, buďte zdraví a nech Vám to naďalej dobre a chutne varí!


Ahoj Ferinko, milý náš priateľu, vyjadril si sa jadrne, jasne a zrozumiteľne :-)
úplne súlasíme!!!!!!!
Veľmi srdečne Ťa pozdravujeme do dalekej Iowy z domoviny, Teba i celú Tvoju milú rodinku, prajeme veľa krásnych receptov, životných síl k ich uskutočneniu, ktoré nás Vareškárov vždy potešia a pohladia, nech dobré slovo od Teba nás všetkých povzbudí a zahreje, veľa úsmevu a elánu :-)
dakujeme za všetko :-)

Pridaj komentár k receptu: