Šalát z Matjesov - Heringssalat

porzellanka - fotkaporzellanka, 14. decembra 2010

Tento salat je v severnom Nemecku velmi oblubeny. Velmi jednoducha priprava, zvladne kazdy zaciatocnik. Kazda rodina ma asi valstny recept, tak ako my na zemiakovy salat napriklad. Kedze tu sa na stedry vecer obycajne kapor nepodava, je tento salat v mnohych rodinach stedrovecernym jedlom.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

500  g
3 ks
4 ks, nakladané
1 ks, (kyslé sa viac hodia)
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravime si potrebne suroviny. Jablko a cibulu osupeme.

    Šalát z Matjesov - Heringssalat - obrázok 1
  2. 2

    Matjesy nakrajame na vacsie kusky, cibulu, uhorky, jablko na mensie. Vsetko spolu zamiesame, pridame creme fraiche, (alebo slahackovu smotanu a trochu odtucneneho tvarohu). Ochutime solou - opatrne, matjesy su obycajne slane!, ciernym mletym korenim a citronovou stavou. Nechame aspon hodinu odstat v chlade, aby sa chute premiesali.

    Šalát z Matjesov - Heringssalat - obrázok 2
  3. 3

    Podavame s horucimi zemiakmi varenymi v supke. Zemiaky mozeme roztlacit vidlickou a na ne navrstvime studeny salat - vyskusajte.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
@marianne69 Herring sa to vola aj po anglicky. Tie Matjes filety, to je vlastne nakladany haring v slanom naleve, nie kysly. @danculka - tie filety su dostat aj na Slovensku, v Tescu alebo v Carrefour, myslim, ze aj v Terne. Predavaju ich v takom umelohmotnom obale - tacke. Hladala by som ich v chladiacom boxe, v blizkosti natierok a salatov.
Vyzerá to dobre, ale neviem, čo by na to povedal môj zvýšený cholesterol. Išlo by to s nízkotučnou smotanou alebo jogurtom, ale asi aj tie solené rybky majú dosť cholesterolu...
@enss Rybky neviem, tie by mali mat predsa dobry cholesterol, alebo sa mylim? S nizkotucnou smotanou by to urcite slo, len to mozno bude redsie, tam by som este pridala trochu odtucneneho tvarohu. Moj manzel pouziva tvaroh, slahacku a citron, ja (naucila som sa od svokry) pouzivam kyslu smoranu, creme fraiche alebo Schmand, co je 24% kysla smotana. S jogurtom - neviem, treba vyskusat. Inak ten salat chuti vyborne aj bez smotany, mozes skusit.

Pridaj komentár k receptu: