Šalát s balkánskym syrom, olivami a medovou zálievkou
Foto: martinis
Niekoľko paradajok, šalátová uhorka, zopár zelených olív, kocky balkánskeho syra, hrsť mandlí a zálievka z medu, oleja a citrónovej šťavy. Nie je takýto šalát Zobraziť celý popisNiekoľko paradajok, šalátová uhorka, zopár zelených olív, kocky balkánskeho syra, hrsť mandlí a zálievka z medu, oleja a citrónovej šťavy. Nie je takýto šalát príjemným spôsobom doplnenia vitamínov v decembri ? :-)
porcie
príprava
Suroviny
4 ks (pokrájané na kocky) |
|
(pokrájaná na štvrťkolieska) |
|
2 ks (nahrubo nastrúhané) |
|
1 balenie (pepláchnuté) |
|
1 malá (na jemné kolieska) |
|
1 veľká hrsť |
|
90 g |
|
1 hrsť |
|
Medová zálievka: | |
z 1/2 citróna |
|
štipka |
|
|
|
4 PL (slnečnicový, olivový) |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najskôr umyjeme štyri paradajky, použil som dve menšie a dve väčšie, jednu šalátovú uhorku a dve očistené mrkvy. Paradajky nakrájame na kúsky, šalátovú uhorku na štvrťkolieska a mrkvy nastrúhame nahrubo, potom všetko dáme do väčšej nádoby. Malú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, pridáme k ostatnej zelenine.
- 2
Rukolu opláchneme v sitku pod tečúcou vodou, otrasieme a pridáme do misy. Syr potom nakrájame na menšie kocky, zelené olivy prepláchneme pod vodou a pripravíme bokom. Moja najobľúbenejšia časť je príprava medovej zálievky, ktorá je pre tento šalát kľúčová, lebo jej základ je, ako by ste ochucovali horúci čaj na zahriatie :)) Najprv dve lyžice medu, úplne najlepšie lesného, rozmiešame so šťavou z polovice citróna, tak aby bola zálievka celkom tekutá. Pridáme štipku soli, čierneho korenia a 4 lyžice oleja, môže byť aj menej výrazný než olivový, aby vynikla chuť medu.
- 3
Zeleninu premiešame a na panvicu dáme za hrsť mandlí, ktoré nasucho opekáme pokým nezačnú voňať. Potom ich spolu s olivami a syrom zamiešame dobre do šalátu a tretíkrát miešame už aj so zálievkou. Šalát je vynikajúci s ražným chlebom, napríklad na raňajky :-)
- 4
Môj tip : Druhy medu pokojne obmieňajte, šalát dostane vždy inú príchuť. Lesný, agátový aj púpavový sú pre prípravu zálievky ako stvorené :-)
- 5
Ak potrebujete niečo osladiť alebo dodať jedlu výnimočný punc, siahnite po dobrom mede. Rád používam hustý, tmavý lesný med do zálievok, dressingov aj pečiva, všade znamenite plní svoju úlohu a zvýrazňuje chuť ostatných ingrediencií, dokonca i olív a balkánskeho syra. Kto s týmto tekutým zlatom vie v kuchyni šetrne narábať, ten má rozhodne vyhraté ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mas to za 5*.
@afataga : No, ťažko povedať, určite je menej hodnotná než letná zelenina, ale aspoň niečo ... minimálne tie olivy sú vždy výborné :-))
@denyany : tak to je recept ako stvorený pre teba, pri zbierke medov sa môžeš pokojne realizovať :) Ďakujem :-))