Šalát s balkánskym syrom, olivami a medovou zálievkou
Autor receptu: martinis
Niekoľko paradajok, šalátová uhorka, zopár zelených olív, kocky balkánskeho syra, hrsť mandlí
a zálievka z medu, oleja a citrónovej šťavy. Nie je takýto šalát príjemným spôsobom
doplnenia vitamínov v decembri ? :-)
Postup
- Najskôr umyjeme štyri paradajky, použil som dve menšie a dve väčšie, jednu šalátovú uhorku a dve očistené mrkvy. Paradajky nakrájame na kúsky, šalátovú uhorku na štvrťkolieska a mrkvy nastrúhame nahrubo, potom všetko dáme do väčšej nádoby. Malú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, pridáme k ostatnej zelenine.
- Rukolu opláchneme v sitku pod tečúcou vodou, otrasieme a pridáme do misy. Syr potom nakrájame na menšie kocky, zelené olivy prepláchneme pod vodou a pripravíme bokom. Moja najobľúbenejšia časť je príprava medovej zálievky, ktorá je pre tento šalát kľúčová, lebo jej základ je, ako by ste ochucovali horúci čaj na zahriatie :)) Najprv dve lyžice medu, úplne najlepšie lesného, rozmiešame so šťavou z polovice citróna, tak aby bola zálievka celkom tekutá. Pridáme štipku soli, čierneho korenia a 4 lyžice oleja, môže byť aj menej výrazný než olivový, aby vynikla chuť medu.
- Zeleninu premiešame a na panvicu dáme za hrsť mandlí, ktoré nasucho opekáme pokým nezačnú voňať. Potom ich spolu s olivami a syrom zamiešame dobre do šalátu a tretíkrát miešame už aj so zálievkou. Šalát je vynikajúci s ražným chlebom, napríklad na raňajky :-)
- Môj tip : Druhy medu pokojne obmieňajte, šalát dostane vždy inú príchuť. Lesný, agátový aj púpavový sú pre prípravu zálievky ako stvorené :-)
- Ak potrebujete niečo osladiť alebo dodať jedlu výnimočný punc, siahnite po dobrom mede. Rád používam hustý, tmavý lesný med do zálievok, dressingov aj pečiva, všade znamenite plní svoju úlohu a zvýrazňuje chuť ostatných ingrediencií, dokonca i olív a balkánskeho syra. Kto s týmto tekutým zlatom vie v kuchyni šetrne narábať, ten má rozhodne vyhraté ;)