Foto: martinis
Ryža je veľmi dobrým základom pre akékoľvek jedlo, je pripravená pomerne rýchlo a bez námahy a môžme ju kombinovať s takmer čímkoľvek. V tomto Zobraziť celý popisRyža je veľmi dobrým základom pre akékoľvek jedlo, je pripravená pomerne rýchlo a bez námahy a môžme ju kombinovať s takmer čímkoľvek. V tomto recepte namiešaná s bravčovým mäsom, cuketou a šampiňónmi :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 malý pohár |
|
2 poháre + na podlievanie mäsa |
|
1 plátok |
|
1 ks malá |
|
150 g (2/3 pohára nakladaných) |
|
1 ks menšia |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
na pospyanie |
|
Postup
-
1
Na prípravu takéhoto jedla sa podľa môjho názoru najlepšie hodí guľatozrnná hnedá ryža, ktorá sa lepí ako biela, ale je trochu tvrdšia a mne chutí viac. Ja ju nepremývam, zbytočne sa z nej vyplavuje škrob, rovno ju môžme dať do misky, kde pridáme aj na malé kúsky nakrájanú menšiu cuketu.
- 2
Na panvici zohrejeme lyžicu oleja, ryžu s cuketou opečieme, osolíme, okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom v dvojnásobnom množstve oproti ryži. Zľahka zamiešame a pod pokrývkou varíme podľa pokynov na obale, moja obľúbená BIO ryža z Tesca sa varí 35 minút.
- 3
Huby - čerstvé, či z konzervy opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Malú cibuľu ošúpeme a nesekáme na malé kocky, rovnako ako plátok bravčového mäsa (pri ňom samozrejme ponecháme väčšie kúsky :)). DO mäsa vmiešame lyžicu dobrej sójovej omáčky, trochu čierneho korenia a štipku soli. Na sójovej omáčke je fantastické to, že postačí len malé množstvo na výrazné a veľmi chutné ochutenie akéhokoľvek jedla, preto je dôležité siahnuť po kvalite.
- 4
Mäso, cibuľu a huby zmiešame a opečieme na lyžici oleja. Počas dusenia ryže postupne podlievame vývarom, až sa ryža dokončí, mäso bude výborne mäkké. Až je ryža uvarená, pod pokrývkou necháme 5 minút dôjsť, potom zľahka premiešame vidličkou a vmiešame zmes z druhej panvice. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme horúce :))
- 5
Môj tip : Tento základný recept je chuťovo neutrálny, podľa vlastnej chuti ho môžete obohatiť akýmkoľvek prídavkom, napríklad v podobe čili papričky, obľúbenej omáčky, čatní, byliniek, výraznejšieho korenia ... fantázii sa medze určite nekladú :)
- 6
Takáto ryžová miska je vďačným jedlom pre rôznych jedákov : potešíte milovníkov mäsa, zeleniny, deti aj staršie generácie, pretože neobsahuje veľa surovín, pritom je veľmi chutná a všetky ingrediencie sa dopĺňajú. Aj napriek porušeniu pravidla o postupnom prilievaní vývaru sa mi podarilo ryžu uvariť "krémovú", cuketa ju zafarbila trošku do zelena a tak na mňa pôsobí trošku chalupárskym dojmom - predsalen : cuketa, huby, mäso ... :) Chutné jedlo na zahriatie v zime aj zasýtenie v lete, či na jeseň ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@ywett , @mariandra , @brambora : ďakujem vám veľmi pekne :O)
@jerica : kyslé uhorky, to je nápad, ako som len mohol zabudnúť ?! :-)) ďakujem ti ;)
@afataga : nezvyknem ani ja, ale keď už sú rôzne panvice, prečo nie aj misky ? :) tak tak, nič revolučné, ale faj raz za čas pripomenúť a možno inšpirovať, ďakujem :))