Kuracie mäso
Kuracie mäso

Ryža biryani s kuracím mäsom

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 19:00
Ryža biryani s kuracím mäsom
Foto: Shutterstock

Objavte tradičné jedlo z Ománu. Ryža biryani sa pripravuje s mäsom, jahňacím alebo kuracím, alebo s rybou, zvyčajne s tuniakom grilovaným na otvorenom ohni.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 šálky (200 ml)
2 ks (veľké)
2 ks
1-2 PL
1/2 šálky (mrazený)
2-3 ks
2 PL (alebo kešu orechy)
2 PL




Postup

  1. 1

    Jednu cibuľu nakrájame nahrubo a vložíme ju do hrnca spolu s kuracím mäsom. Pridáme vodu, aby bolo všetko zakryté, jemne osolíme a varíme, kým sa mäso neuvarí. Vývar odložíme, mäso vyberieme, necháme vychladnúť, odstránime kožu a kosti.

  2. 2

    Ryžu je potrebné dobre premyť pod tečúcou vodou, kým z nej neodtečie čistá voda. Potom ju dobre scedíme v čistom sitku.

  3. 3

    Druhú cibuľu nakrájame na kocky a opečieme na oleji. Potom krátko na nej opečieme ryžu a pridáme zmes korenia baharat. Krátko premiešame, kým nezačne voňať.

  4. 4

    Prilejeme asi tri hrnčeky vývaru z kuracích stehien, privedieme do varu, pridáme hrášok a prikryté necháme variť na veľmi miernom ohni asi pätnásť minút. Môžeme pridať aj šafranové vlákna.

  5. 5

    Mandle oblanšírujeme a odstránime šupky. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na paličky veľkosti zápalky a krátko opečieme.

  6. 6

    Potom v horúcom oleji opečieme mandle a nakoniec doň na pár sekúnd ponoríme sultánky. Všetko vyberieme a dobre osušíme na kuchynskom papieri.

  7. 7

    Všetky opečené suroviny pridáme k ryži, takisto kuracie mäso, prípadne dochutíme soľou a ešte 10 minút spolu podusíme.

  8. 8

    Korenie baharat dostať v obchodoch s orientálnymi potravinami, ale možno si ho pripraviť aj doma. Potrebujeme naň 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL koriandrových semienok, 2 ČL rímskej rasce, 1/2 ČL klinčekov, 1/2 ČL kardamómu, 1 malú tyčinku škorice, 1/2 ČL mletého nového korenia a 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška. Na suchej panvici opečieme všetko celé korenie (teda okrem mletého nového korenia a muškátového orieška). Necháme vychladnúť, roztlčieme v mažiari a potom rozomelieme v mlynčeku na kávu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia