Kuracie mäso
Ryža biryani s kuracím mäsom
Autor receptu: redakcia
Objavte tradičné jedlo z Ománu. Ryža biryani sa pripravuje s mäsom, jahňacím alebo kuracím, alebo s rybou, zvyčajne s tuniakom grilovaným na otvorenom ohni.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Jednu cibuľu nakrájame nahrubo a vložíme ju do hrnca spolu s kuracím mäsom. Pridáme vodu, aby bolo všetko zakryté, jemne osolíme a varíme, kým sa mäso neuvarí. Vývar odložíme, mäso vyberieme, necháme vychladnúť, odstránime kožu
a kosti.
- Ryžu je potrebné dobre premyť pod tečúcou vodou, kým z nej neodtečie čistá voda. Potom ju dobre scedíme v čistom sitku.
- Druhú cibuľu nakrájame na kocky
a opečieme na oleji. Potom krátko na nej opečieme ryžu a pridáme zmes korenia baharat. Krátko premiešame, kým nezačne voňať.
- Prilejeme asi tri hrnčeky vývaru
z kuracích stehien, privedieme do varu, pridáme hrášok a prikryté necháme variť na veľmi miernom ohni asi pätnásť minút. Môžeme pridať aj šafranové vlákna.
- Mandle oblanšírujeme a odstránime šupky. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na paličky veľkosti zápalky a krátko opečieme.
- Potom v horúcom oleji opečieme mandle a nakoniec doň na pár sekúnd ponoríme sultánky. Všetko vyberieme
a dobre osušíme na kuchynskom papieri.
- Všetky opečené suroviny pridáme
k ryži, takisto kuracie mäso, prípadne dochutíme soľou a ešte 10 minút spolu podusíme.
- Korenie baharat dostať v obchodoch s orientálnymi potravinami, ale možno si ho pripraviť aj doma. Potrebujeme naň 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL koriandrových semienok, 2 ČL rímskej rasce,
1/2 ČL klinčekov, 1/2 ČL kardamómu, 1 malú tyčinku škorice, 1/2 ČL mletého nového korenia
a 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška. Na suchej panvici opečieme všetko celé korenie (teda okrem mletého nového korenia a muškátového orieška). Necháme vychladnúť, roztlčieme v mažiari a potom rozomelieme v mlynčeku na kávu.