Kuracie mäso

Ryža biryani s kuracím mäsom

Autor receptu: redakcia

Objavte tradičné jedlo z Ománu. Ryža biryani sa pripravuje s mäsom, jahňacím alebo kuracím, alebo s rybou, zvyčajne s tuniakom grilovaným na otvorenom ohni.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jednu cibuľu nakrájame nahrubo a vložíme ju do hrnca spolu s kuracím mäsom. Pridáme vodu, aby bolo všetko zakryté, jemne osolíme a varíme, kým sa mäso neuvarí. Vývar odložíme, mäso vyberieme, necháme vychladnúť, odstránime kožu a kosti.
  2. Ryžu je potrebné dobre premyť pod tečúcou vodou, kým z nej neodtečie čistá voda. Potom ju dobre scedíme v čistom sitku.
  3. Druhú cibuľu nakrájame na kocky a opečieme na oleji. Potom krátko na nej opečieme ryžu a pridáme zmes korenia baharat. Krátko premiešame, kým nezačne voňať.
  4. Prilejeme asi tri hrnčeky vývaru z kuracích stehien, privedieme do varu, pridáme hrášok a prikryté necháme variť na veľmi miernom ohni asi pätnásť minút. Môžeme pridať aj šafranové vlákna.
  5. Mandle oblanšírujeme a odstránime šupky. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na paličky veľkosti zápalky a krátko opečieme.
  6. Potom v horúcom oleji opečieme mandle a nakoniec doň na pár sekúnd ponoríme sultánky. Všetko vyberieme a dobre osušíme na kuchynskom papieri.
  7. Všetky opečené suroviny pridáme k ryži, takisto kuracie mäso, prípadne dochutíme soľou a ešte 10 minút spolu podusíme.
  8. Korenie baharat dostať v obchodoch s orientálnymi potravinami, ale možno si ho pripraviť aj doma. Potrebujeme naň 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL koriandrových semienok, 2 ČL rímskej rasce, 1/2 ČL klinčekov, 1/2 ČL kardamómu, 1 malú tyčinku škorice, 1/2 ČL mletého nového korenia a 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška. Na suchej panvici opečieme všetko celé korenie (teda okrem mletého nového korenia a muškátového orieška). Necháme vychladnúť, roztlčieme v mažiari a potom rozomelieme v mlynčeku na kávu.