Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. júla 2013
Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept)
Foto: pusta

Špaldová celozrnná múka je veľmi zdravá, s liečebnými účinkami, nízkym glykemickým indexom 48, má množstvo vitamínov, minerálov, tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami, stimuluje imunitný Zobraziť celý popisŠpaldová celozrnná múka je veľmi zdravá, s liečebnými účinkami, nízkym glykemickým indexom 48, má množstvo vitamínov, minerálov, tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami, stimuluje imunitný systém, vysokú výživnú hodnotu,je ľahko stráviteľná, môžu ju aj tí, ktorí majú alergiu na inú pšenicu a je priamo požehnaním pre zoslabnutých chorých i zdravých ľudí. Opäť sa dostáva do popredia pre svoje vynikajúce vlastnosti a široké použitie v kuchyni. Upiekla som z nej chutné, zdravé a rýchle žemle.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
3 PL
125 ml (alebo tmavé, voda)
125 ml
1 ČL (alebo umelé sladidlo, Sladenka)
1 ČL
1 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala celozrnnú špaldovú múku a ovsené vločky.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som soľ a soda bicarbonu, všetko som spolu premiešala.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priliala som svetlé pivo , mala som svetlé Corgoň 10 stupňové, pridala som domáci vlastný hustý biely jogurt, olej a med, všetko som dôkladne spracovala rukami na jednoliate tvárne nelepivé hladké cesto - asi 10 minút. Pivo môžete použiť podľa vlastného výberu alebo použiť miesto piva vodu. U diabetikov miesto medu použite vhodné umelé sladidlo alebo Sladenku, množstvo medu je však v danom prípade malé a v zásade nepodstatné.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové cesto som hned spracovávala dalej, vytvarovala do valca, ktorý som rozdelila na 6 rovnakých častí.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarovala som z každej časti bochníček v tvare žemle. S cestom sa výborne pracuje, vôbec nelepí, netreba podsypávať múkou.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Žemle som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrela som ich vodou a posypala ovsenými vločkami.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnuté žemle som vložila do košíka. Majú príjemnú orieškovú chuť špaldovej múky Žemle vdaka soda-bicarbone zväčšili svoj objem aj bez droždia a sú ľahké, aj ked majú o niečo hutnejšiu štruktúru ako kysnuté žemle, ale na rozdiel od nich nenadýmajú, zlepšujú činnosť čriev vdaka zloženiu. Nedrobia sa ako iné pečivo, a ked, tak len naozaj málo.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pohľad z blízka. Na obrázku vidno, že sa pekne zväčšili, obsahujú zdravý tuk zo špaldy i zo slnečnicového oleja, majú množstvo minerálov a vitamínov, vitamíny skupiny B sú aj v pive, obsahujú zároveň kyslo-mliečne zložky jogurtu, sú ľahko stráviteľné a vhodné pre nízky glykemický index pre diabetikov, pre tých, ktorí majú intoleranciu či alergiu na iné druhy pšenice, teda sú veľmi hodnotné zo zdravotného i výživového hľadiska. Príprava týchto žemlí je veľmi ľahká a naozaj rýchla. Poznámka: Špalda - Triticum speltu je príbuzná pšenici, ale nie je to pšenica a nie je s ňou krížiteľná.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Špalda je staroveká nešľachtená obilnina, známa už viac ako 7000 r pred n.l.,obsahuje vitamin B1, B2, B3, je zdrojom mangánu, vápnika, draslíku, fosforu, zinku a horčíka, má vysoký obsah vlákniny, nízky glykemický index - 48 /na stupnici od 0 do 100/, má vysoký podiel bielkovín 17%, kvalitný tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín až 2,7%., je výnimočná svojim zložením s príjemnou orieškovou chuťou. Vyrába sa z nej celozrnná múka, kernotto, bulgur a iné. Zo špaldovej múky sa pečie chlieb, pečivo, keksy,robia sa cestoviny, palacinky, polievky, pečú sa z nej koláče, zákusky a iné pre jej vynikajúce vlastnosti na pečenie. Využíva sa v liečbe rakoviny, leukémie, potravinovej intolerancie,alergií, črevných ochorení, obličkových ochorení, chorobách látkovej výmeny, stimulácii imunitného systému. Zo špaldy sa nepriberá.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pridávam sľúbený prierez, na obrázku dobre vidno štruktúru a že sa žemle nedrobia. dnes pre veľký úspech doma som ich upiekla znovu.

    Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

staja
Toto určite vyskúšam. Škoda, že si nejakú žemličku nerozkrojila, aké sú v reze. Skúšala som jeden recept z Varechy na žemličky bez kysnutia a boli nejaké husté a drobivé.
luss44
špaldovú múku mám rada, Tebe sa podarili krásne žemličky, domáce je len domáce, v obchode už ťažko nájsť pravé celozrnné a zdravé, ochutnala som už rôzne pečivo ražné, celozrnné a pod. ale také ozajstné mi prídu len korn rožky, ktoré si kupujem ráno cestou do práce, sú také hutnejšie ale lepšie ako tie nafúknuté, i keď hnedé pečivo. a plus Tvoj výklad k téme špalda - vďaka
anina6
tvoj recept mi prišiel akurát vhod, chcem dnes niečo také upiecť. akurát nemám špaldovú múku ale celozrnnú hladkú. díky za recept.
pusta
@marianne , verím, že sú stvorené pre teba :-)))
ty si bola prvá, kto mi napadol, ked som ich piekla.
dakujem za uloženie do kk i výstižný komentík.
pusta
@staja , škoda, že som jednu žemličku nerozkrojila, nestihla som, rozchytali sa okamžite.
určite upečiem znovu a foto doplním.
budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem.
pusta
@izabellka929 , áno sú zdravé, navyše aj dobre vyzerajú a úžasne chutia :P
dakujem za pochvalu.
pusta
@luss44 , pravdu máš - domáce je predsa len domáce a navyše vieš, čo tam dáš. je to kvalita a veľmi chutná.
o tej špalde som si naštudovala z viacerých dostupných zdrojov a tiež ma prekvapilo, aká výnimočná a liečivá obilnina to je, chutná, ľahko stráviteľná, preto som sa o vedomosti podelila, lebo je veľa chorých, ktorým sa to zíde a pomôže im to.
sama som sa o jej liečivých a iných vynikajúcich účinkoch presvedčila.
dakujem za uznanie.
pusta
@anina6 ,
iste sa dá upiecť aj z obyčajnej resp. inej celozrnnej múky, ale ja by som ti predsa len odporúčala tú špaldovú celozrnnú múku na tieto žemle.
totiž je oriešková chuť a všetky jej vynikajúce vlastnosti sú nezameniteľné so žiadnou inou múkou.
som rada, že ti môj recept na tieto žemle prišiel vhod.
dakujem
jerica
Máš ich krásne upečenéé, veru v tomto horúcom počasí som sa zmohla iba na dva plechy slivkových osúchov, aj to som mala pustený ventilátor, aby som sa nepiekla ako tie osúchy.
Ináč@ žemle , robievam s ražným kváskom .
medovnicek
špaldovú múku často nepoužívam, ale stále si vravím, že už by som konečne mala začať, takže tvoj recept si ukladám a keď si ju konečne kúpim, tak ich určite upečiem
pusta
@jarka , idem s farbou von :D práve pre horúčavy som zvolila tento recept, bol so spracovaním a s upečením hotový do pol hodiny a zjedený za 5 minút :D také chutné sú tie žemle. :-))))))
to ja mám pustenú klimatiizáciu + ventilátor - a je mi horúco až až...
na kvások sa chytám, musím nabrať odvahu. :-)))))
dakujem za pochvalu.
vážim si to.
pusta
@medovnicek , odporúčam vrelo používať špaldovú múku, je vynikajúca.
dakujem za uloženie do kk a verím, že upečieš.
potom daj vedieť, ako chutili.
vdaka.
gabriele
zemlicky vydarene...recept dam na vyskusanie dcere...ta nemoze drozdie...spaldovu muku pouzivame, lebo nam chuti...ale ked sa pozries na vedecke stranky, az na vitamin B2 a B3, ktoreho ma spalda o nieco viac, ziaden markantny rozdiel co sa nutricnej hodnoty tyka, medzi klasickou psenicou a psenicou spaldou nie je
pusta
@gabriele , neviem, čo rozumieš pod nutričnou hodnotou ako takou, ktorý konkrétny druh pšenice máš na mysli práve zo všetkých možných? ktorú vedeckú stránku? aspoň nejaké tabuľky z týchto stránok a určité kritériá, podľa ktorých sa čo s čím porovnáva? ktoré hľadisko máš na myslli?
pravdou však je, že špalda má vysoký obsah lepku, ale iného zloženia ako pšenica šľachtená a preto ju môžu aj tí, ktorí majú intoleranciu či alergiu na iné druhy pšenice. špalda je ľahko stráviteľná, stimuluje imunitný systém, má nízky glykemický index - 48, množstvo iných vynikajúcich vlastností a má výrazné liečebné účinky, čo sa využíva pri celom rade ochorení.
prosím prilož konkrétnu informáciu ev. link z tých vedeckých stránok, ktoré spomínaš o iných jednotlivých druhoch pšenice, aby sa dalo porovnať.
moje informácie o špalde sú dosť podrobné, porovnáme.
dakujem za tvoj príspevok a teším sa na doplnenie.
vdaka za krásnu pochvalu.
pusta
@rressia , špaldovú múku hladkú aj celozrnnú som kúpila v tescu a dostať ju aj inde.
sracz
... veľmi mi tieto Tvoje "opálené" žemličky, milá @pusta pripomínajú "kučeraví bosniaky" s vynikajúcou chuťou! Ani sa nedivím, že Ti tak "friško" zmizli z košíka a "pokazili" sa! Viem si predstaviť tú "dobrotu" s čerstvým maslom a "kríglom" studeného hrudkovitého mlieka v domácom prevedení! ... boli časy, boli, ... ! Ďakujem za spomienky! Kdesi "zapotrošené" v "temne" šedej kôry mozgovej, by som mal mať rcp na "vihodňarske pirohi z "tatarčenej" múky! Pokúsim sa pozbierať zvyšky svojich "mužných" síl, spomenúť si na technológiu ich prípravy, uvariť a pridať potom aj tu, na našu "Varešku.sk"!
gabriele
zivot ma naucil...ze nepodlieham neoverenym informaciam...a zvlast co sa zdravia tyka...
pusta
@gabriele , to je veľmi zvláštna odpoved od teba.
svoje predchádzajúce tvrdenie si ničím nepotvrdila a nedoložila... najprv sa odvolávaš na vedecké stránky, potom ťa život naučil. ale ako myslíš.
nabudúce bud dôslednejšia a konkrétna, ked niečo povieš.
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tie "opálené žemličky" sú vynikajúce, zdravotne mi veľmi pomohli :D
ty si nádherný muž v plnej sile, ty žiadne zvyšky zbierať nemusíš :-))))) iste si spomenieš na technologiu prípravy. už sa teším teraz na tvoje vložené spomienky na varechu v reále.
dakujem za milú a vtipnú pochvalu.
betka11
@pusta žemličky ako malované, ja ich vyskúšam so sójovým jogurtom,špaldovú múku bežne primiešavam do chlebíka a pleteniek.
lola
@pusta ,ulozene,o tyzden cestujem na Slovensko,dufam,ze budem mat viac casu,ze bezproblemovo zozeniem muku a ze konecne aj nieco vyskusam z toho vsetkeho,co si tu ukladam(-. dakujem za recept a pekny vecer(-:
pusta
@batka11 , kľudne vyskúšaj so sójovým jogurtom, viem, že máš na to vážny dôvod a verím, že budú tiež veľmi chutné. super, že používaš špaldovú múku, patrí medzi najstaršie a najpoužívanejšie múky vôbec od staroveku, dnešné druhy pšenice sa začali šľachtiť až oveľa, oveľa neskôr.
dakujem za peknú pochvalu.
pusta
@betka11 , kľudne vyskúšaj so sójovým jogurtom, viem, že máš na to vážny dôvod a verím, že budú tiež veľmi chutné. super, že používaš špaldovú múku, patrí medzi najstaršie a najpoužívanejšie múky vôbec od staroveku, dnešné druhy pšenice sa začali šľachtiť až oveľa, oveľa neskôr.
dakujem za peknú pochvalu.
pusta
jééééj @lola , to je úžasné, že prídeš o týždeň na Slovensko :-))) veľmi sa teším s tebou. to bude radosti.
iste dostaneš kúpiť špaldovú múku, majú v tescu, aj v iných hypermarketoch. potom môžeš skúšať uložené recepty, aj tento hádam upečieš. :-)))
to ja dakujem tebe.
pekný deň do slnečnej Valencie prajem a zdravím :-)))))
hendrix
vyborne zemlicky, vcera som precital recept , dneska spravil. akurat opisujes, ze cesto sa nelepi.mne sa lepilo celkom dost :) neviem kde som spravil chybu.
do cesta a na posyp som este pridal lanove semienko. vyskusaj pasuje ;)
dakujem za recept
pusta
@hendrix , nespravil si chybu nikde. množstvo tekutín musíš brať u každého pečiva a chleba len ako veľmi približný údaj.vysvetlim: každá múka saje ináč, podľa toho ako je "smädná", presnejšie niektorá je suchšia - potrebuje viac tekutín, iná múka má viac vlhkosti v sebe a potrebuje menej tekutín.
poradím ti:
konkrétne: 1.x som robila z prvého balenia múky a bolo presne, ako som v rozpise napísala - cesto nelepilo.
2.x som robila z dalšieho balenia múky a tu už lepilo, pridala
som múku, dokonca si žiadalo dosť múky, kým cesto nelepilo a bolo ok.
vždy sa riad citom svojich rúk a zistíš, kedy stačí čoho a cesto už nelepí.
ľanové semienka mám, sem som neskúsila, prima nápad, určite skúsim.
dakujem za vyskúšanie a úžasnú pochvalu :-)
veľmi si ma potešil.
ywett
krásny recept, ako všetky od teba :)
salisi
O takomto recepte som dnes ráno snívala, našla som si Váš úžasný recept vyskúšala a výsledok? Výborné....v KK, budem ich teraz jesť stále miesto chleba a rožkov z obchodu,krásne to vonia a chutí, sú mäkučké a navyše aj zdravé a oproti normálnej pšenici sa riadne špalda odlišuje,krásne čisti črevá mam vyskúšané :)
staja
Som rada, že si pridala aj obrázok rozkrojenej žemličky. Skúsim ich upiecť, zaujali ma.
pusta
@staja , sľúbila som, pridala som. svoje slovo vždy dodržím. :-)
som rada, že ťa zaujali a teším sa, že vyskúšaš.
dakujem.
pusta
@salisi , to je úžasná a potešujúca správa.
veľmi ma teší, že si žemle vyskúšala a bola si s nimi spokojná.
aj mne špalda pomohla :-)))
dakujem ti.
marianne
dakujem Ti za ne @pusta su fantasticke,pouzila som ovci jogurt...jedna mi trosicku praskla:-)



pusta
@marianne , veľmi ma teší, že si ich upiekla a chutili.
vdaka ua úžasnú správu a nádherné pridané foto :-)
fantasticky sa ti vydarili (y)
bbluelily
Pekný recept, ale neviem prečo mne sa také pekné nepodarili. Nepodvihli sa mi a vnútri boli akoby nedopečené, aj keď som ich piekla dostatočne dlho. ALe chuťovo sú vynikajúce, možno nabudúce sa mi podaria krajšie :)
pusta
@bbluelily , nič iné ma nenapadá, ako tieto 3 veci:
1. jogurt nemusel byť dostatočne hustý - ak nemáš vlastný domáci, tak použi hustý jogurt gréckeho typu, pre istotu ho nechaj cez noc odkvapkať v chladničke tak, že ho dáš do sitka vyloženého plátienkom alebo hustou gázou. použi to, čo ti zostalo v sitku ráno. tekutinu, ktorá odtiekla, nevyhadzuj, úspešne použiješ pri pečení napr. chleba.
2. možno použitým pivom.
3. cesto treba rukami dôkladne vypracovať - vymiesiť.
4. pozor na teplotu trúby, každá pečie inak. mohla byť vyššia alebo veľmi nízka - to si musíš odsledovať na vlastnej trúbe sama.
5. pozor - každá múka inak saje tekutiny, to cítiš v rukách najlepšie vo svojich rukách pri spracovaní, kým nedosiahneš potrebnú konzistenciu cesta.
pri suchšej múke treba tekutiny ubrať a pri vlhkej múke zase dať menej. ak si si nie istá, pridávaj tekutiny radšej po troche a postupne, ak ti vznikne redšie cesto, pridaj múku.
verím, že sa ti určite podarí, ak toto všetko vezmeš na zreteľ.
pusta
oprava:
* možných príčin je až 5 :D
** v bode 5. pri suchšej múke treba tekutiny pridať, pri vlhkej ubrať.
dakujem ti za správu a prajem ti úspech :-)))
bbluelily
@pusta ďakujem veľmi pekne za rady, som začiatočníčka... a asi bolo cesto redšie ako malo byť. vyskúšam určite ešte :))
pusta
@bbluelily , to nič, každý z nás bol začínajúci... :-)))
podstatné je, že vieš, kde bola asi chyba.
evicaka
Dnes som vyskúšala, a sú vynikajúce!!! Keďže som doma nemala špaldovú múku, použila som celozrnnú a miesto piva vodu. Myslím že žemličkám nič neubralo na chuti... samozrejme vyskúšam aj orginál..
pusta
@evicaka , aj tak sa dá, som rada, že sa ti vydarili tieto žemle a hlavne, že chutili.
dakujem za pochvalu a úžasnú správu
janalad
dnes som vyskusala:), super recept,vdaka zan
a chvalim aj seba, ze sa mi podarili :) na tom to recepte asi nie je co pokaazit :)))
princezka
Žemličky som vyskúšala, sú dobré iba mi tam trochu vadí chuť sódy bicarbóny. Dala by sa nahradiť práškom do pečiva?
Ďakujem,
mmartin
Varovanie pre alergikov!!! Špalda z obchodu je iba výnimočne špalda. Keď píšem tento príspevok cítim hlbokú rozhorčenosť, pretože som ako ostatní naletel obchodnej mafii a tri roky futrujem celú rodinu niečím, čo v skutočnosti iba nazvali menom špalda. Žijem v Nemecku a kupujeme takmer výlučne iba biopotraviny, za ktoré dávame momentálne trikrát viac ako za komerčne pestované. Bio-špaldu som kvôli lepšej cene kupoval iba v supermarketoch typu Lidl, Edeka a DM - drogérii. ( Jedno 50 kg vrece múky som si kúpil na Slovensku, ale chuťovo nemala so špaldou moc spoločné.) Bolo mi však čudné, prečo v biopredajni označujú niektoré múky ako urDinkel(v preklade prašpalda) a sú podstatne drahšie. Začal som čítať dôkladne popis výrobku na obale: sorta Oberkulmer Rotkorn - nekrížený so pšenicou. Prvé, čo mi napadlo: Čože??? Špalda, nie je špalda??? Začal som hľadať na internete a dozvedel som sa krutú pravdu. V snahe zvýšiť výnosy špaldy bola táto v dvadsiatom storočí mnohonásobne prekrížená so pšenicou, vďaka čomu dnes v podstate neexistuje 100% čistá špalda tak ako ju poznala liečiteľka Hildegarda von Bingen, a to aj napriek viacnásobnému spätnému kríženiu špaldy. Podarilo sa však udržať sorty, ktoré majú vlastnosti špaldy - chemické zloženie múky, rast, morfológia. Vo Švajčiarsku a Nemecku sú uznané ako čisté iba sorty, ktoré majú prímes pšenice iba do výšky 0,9 %. Možno ich spočítať na prstoch jednej ruky. Niektorý autori zaraďujú medzi čisté iba dve sorty, a to Obelkulmer Rotkorn a Schwabenkorn. Požiadavky na vlastnosti čistej špaldy však spĺňajú aj sorty Frackencorn, Steiners Rotertiroler a Baulander Spelz. Naopak za nebezpečné treba pre alergikov považovať sorty Hubel, Hercules, Rouquin, Lueg a Alkor. Tie v sebe nesú vlastnosti pšenice. Napríklad Hubel je 50% pšenica a 50 % špalda. Tieto krížence dávajú vyššie úrody a na rozdiel od špaldy dobre reagujú na umelé hnojenie, sú však náchylnejšie na hubové choroby, preto vyžadujú chemickú ochranu. Čistota sorty sa zisťuje elektrolýzou,kedy špalda vykazuje úplne iné spektrum zloženia ako pšenica a má iný pomer chem. látok, navyše obsahuje látky, ktoré sa v pšenici nenachádzajú. Existujú dva názory na pôvod špaldy, jedna tvrdí, že špalda vznikla mutáciou pšenice, keďže má väčší počet chromozómov, druhá (pravdivá) tvrdí, že špalda sa vyvíjala samostatne v paralelnej línii so pšenicou. Je to podobné, ako keď si niekto myslí, že človek sa vyvinul z opice a iní je presvedčený, ž že človek je jedinečný boží tvor. Osobne si myslím, že kríženie medzi špaldou a pšenicou je medzidruhovým krížením a teda nemožno žiaden kríženec označovať názvom špalda, ale názvom úplne novým. Rovnako názov pšenica by som z označenia pšenica špalda vylúčil, pretože špalda nemá so pšenicou nič spoločné. Špalda dosahuje výšku až dva metre, nie je náročná na pôdu, je otužilejšia, má inak usporiadané zrná v klase, klas je lámavý, zrnná su uzavreté až v dvoch obaloch, neznáša prídavné hnojenie, má odlišné chemické zloženie. Špalda bola roznášaná po Európe kresťanmi a bola známa tisícročia pred Kristom. Pôvod má v Ázii. Pre informáciu: Na Slovensku bolo v roku 2013 vydaných asi 20 povolení na pestovanie špaldy, ale iba traja výrobcovia uvádzajú akú sortu budú pestovať - čisté sorty! Ten zbytok si viete domyslieť. Potom vieme aj to, čo sa v našich mlynoch melie. Zrejme aj tí pestovatelia čistých sort všetko exportujú pre náročných zákazníkov do zahraničia. A ešte jedna informácia - alergici, ktorí si kupovali špaldové múky v rôznych obchodoch mali niekedy po požití výrobkov z nich alergickú reakciu inokedy nie. Až keď začali piecť z overenenej múky z čistej sorty nedostali alergickú reakciu. Záver: Špalda je liek. Krížence so pšenicou hrozba pre alergikov.
pusta
@mmartin , dakujem za tvoj príspevok.
ja som použila vysokokvalitnú a drahú múku Kuchenmeister, veľmi odlišnú od iných druhov špaldovej múky.
kukulienka71
@mmartin ,zosmutnela som teraz,ja nie som alergička,ale ľutujem tých,čo v takejto situácii hľadajú pre seba vhodné potraviny.Keď okolo nás sa deje toľko klamstva a zavádzania zo strany obchodníkov,pestovateľov:-(Človek aby zháňal celý deň informácie o tom,čo je pravé a čo je pančované...Myslím,že si vniesol svetlo(aj keď veľa ľudí sa tomu nepoteší)do tejto témy.
paploska
@pusta veď tú ja považujem za najlepšiu na slovenskom trhu (vyskúšala som všetky dostupné druhy)
paploska
a máš krásne žemle, mne unikli pre intoleranciu na mlieko
pusta
@paploska , ja ju tiež považujem za najlepšiu na trhu v SVK, tiež som dala fotku pri svojich rp.
mala som aj Bio múku a nevyrovnala sa jej ani zdaleka :-)
tak isto som vyskúšala všetky dostupné druhy na trhu a žiadna nemá kvalitu ako tie naše - u teba a u mňa :-)
pusta
@paploska , ved tam nemám mlieko, ale kyslo-mliečny jogurt, ak nemôžeš ani jogurt, kľudne použi vodu alebo, čo môžeš ty.
dakujem za pochvalu.
pusta
@kukulienka71 , žiadna reklama, ani informácia nie je taká horúca a ani až taká pravdivá.
netreba to brať až tak vážne.
vážne treba brať vlastné telo a jeho individuálnu reakciu jedinca.
havino
ved je to už ozaj hrozné s týmito pančovanými a nepravými a ani neviem, ako to nazvať potravinami, je to smutné, ale poučný článok @mmartin si dal, ale tiež nejdem to riešiť, ani neporiešim, špaldu už kupujem presne ako máš Ty @pusta na foto, oni sú 2 druhy, mám obe doma, jednu na koláče, z druhej miešam do chlebov a pečiva a čo je už teraz pre mňa podstatné, nedvíha môjmu cukor, ako pšenica a nejdem sa ani rozčulovať nad istou pani, ktorá len napíše, nie prvý krát a nepodloží informáciu, ako napr @mmartin , ale ona skôr svojím názorom odradí tých, ktorí by mali pre začiatok, aký taký záujem o špaldu a ked si prečítajú, že nie je takmer žiadny rozdiel medzi bielou múkou a špaldou, tak aj skončia so záujmom. Tí ktorí budú mať záujem hľadajú informácie ďalej, ale nájdu sa aj takí, čo nič, ale to tiež ja neporiešim, len mám názor, že ked do éteru niečo napíšem, aj podložím teda niečím a nech si každý vyberie potom sám. Pretože ja mám overené a nie len na mojom chlapovi, aj švagriná je DIA a omnoho viac, ako môj, po konzumácií bieleho rožka má cukor 11 a po špaldovej žemle 8. Sranda @pusta však?
marianne
ale nieco na tej spalde musi byt,lebo ja sa z psenicnych vyrobkov vysypem,aj z psenicnej muky,ale so spaldy nikdy....preto z nej peciem...
marianne
@evusik si ma ukludnila,len dufajme,ze to zrno je skutocne spaldove,pretoze ja peciem len z tejto spaldovej muky
evusik
@marianne ja tiež používam túto múku a som spokojná, ale u nás nikto netrpí zdravotnými ťažkosťami tak to neviem posúdiť...
marianne
u nas tiez nie @evusik okrem mna, ja som mala z psenicnej muky atopicky exem,odvtedy ako som ju vylucila zo stravy a pouzivam spaldu,mam 14 rokov pokoj.Na dovolenkach zjem vynimocne aj z psenicnej,ale nic sa mi uz nevratilo,som v pohode....
pusta
@dievcence moje milé, ja som sa už opakovane a podrobne k špaldovej múke viackrát vyjadrila pod mojimi receptíkmi, za najkvalitnejšie z tejto múky po odskúšaní všetkých výrobcov za bezkonkurenčnú považujem špaldovú múku rady Kuchenmeister,
podobne ako @havino , @paploska , @iva63 a tieto varecháčky už aj niečo zo špaldovej múky napiekli :-)
marianne
..ved my sa nepriecime @pusta ,ale my mame oblubenu z Biomily:-)..ale poznam aj tu ,co Ty uvadzas,mam odskusane vsetky za ten cas a mne sedi za tie roky prave tato z Biomila.
pusta
@marianne , ved ani ja sa nepriečim :-)
to už naozaj nesmiem nič povedať???? :-(
marianne
@pustaaa co zas splietas,sak sloboda slova:-)...Ty mas rada Kuchenmeinster a ja Biomilu,vybavene:-)
pusta
@marianne , však práve...
nič nesplietam, ale nech poviem akokoľvek jemne a ešte k tomu len pod mojim rp, tak hned nejaká precitlivelá reakcia.
však som len povedala za seba svoj nízor a nikomu som nebrala ten jeho.
tak som už aj ja precitlivelá...a čuduješ sa mi?
marianne
povedz mi,kde tu Ty vidis problem? ja ziaden.kazdy ma svoju oblubenu muku a vec zhasla:-) zemle som Ti pochvalila,dokonca aj upiekla aj fotku pridala,nehladat problem tam,kde ziaden nie je...a bude vsetko OK. Pekny den @pusta :-)
pusta
@marianne , dobre.
tak som pochopila tvoj koment o 11,53
citujem jeho časť:"...ale my máme obľúbenú z Biomily .-)..."
však ja som na ňu ničím nesiahla :-)
ak som zle pochopila, tak mi prepáč...potom mi už asi šibe fest!
aj ja tebe prajem pekný deň - ved o nič neide :-)
marianne
:-)) aspon vidis ako vznikaju nedorozumienia:-)) lebo ja so reagovala,na to,co si Ty napisala o 11:45 citujem

za najkvalitnejšie z tejto múky po odskúšaní všetkých výrobcov za bezkonkurenčnú považujem špaldovú múku rady Kuchenmeister,

a mne sa zase az taka dobra nezdala...:-)) chyba mi tam ta pomleta supa...
@pusta myslim,ze naozaj to nie je potrebne rozpitvavat,nemyslela som nic tym zleho a naozaj o nic nejde...
pusta
@marianne - OK
tebe vyhovuje tá Biomila múka, mne zase Kuchenmeister.
ty si nesiahla na moju :D
ja som nesiahla na tvoju :D
ber to ako nedorozumenie :DDD
vysvetlili sme si :-))))) vykašlime sa na to, ved je to somarina!
renulienka
@marianne , tiez mi vyhoduje spaldova muka z Biomily, je dokonca v bio kvalite a nedavno som skusila zistit, z akej sorty spaldy je robena, ak dostanem odpoved urcite dam vediet.A dokonca nasa slovenska ;-)
pusta
@marianne , samozrejme, že do smrti dobre - akože ináč? :DDDDD
už som v pohode a smejem sa nahlas od srdca :-)
marianne
@pusta :-D @renulienka budem Ti vdacna,ked to zistis,ze z akej sorty..mam kucharsku knihu sv.Hildegardy a tam je spalda zakladnou zlozkou stravy aj zrno, este pouzivam a zitnu muku, ale uz menej...zatial dakujem:-)
jujoska
juuuj, az mi slza dojatia skanula po lici, hotova telenovela toto :-D
renulienka
@marianne , ja pouzivam zitnu tiez menej , ale ich celozrnnu psenicnu tiez vyuzivam dost, myslim, ze sposob, ako pestuju a ako spracuvaju, kamarat bol priamo na ich poliach i vo vyrobe, videl vsetko na vlastne oci....klobuk dolu pred nimi... a ak sa k tej spalde-sorte dopracujem , urcite Ti dam vediet ;-)
renulienka
@marianne , takze ta spaldova muka z Biomily je z ekologicky dopestovanej spaldy priamo z ich regionu a cast od inych slovenskych pestovatelov, kt. maju psenicu spaldovu v kvalite bio.Odroda spaldy je OKO-10.Tato je na Slovensku registrovana.Zakladom ich produkcie je vylucenie chemickych ochrannych latok a hnojiv pocas pestovania a nasledne spracovanie na muku podla zasad ekologickej polnohospodarskej vyroby.Takze zatial takto, neviem, ci Ti to nejak pomoze, mozno skusit co to pohladat na internete o tej sorte, ak sa podari , daj vediet ;-)
mmartin
Tak sa vraciam späť k debate. Pozdravujem všetkých priaznivcov špaldy. K článku v debate chcem pridať iba toľko, že nemám v úmysle odradiť od používania špaldy. Považujem ju za veľmi chutnú a zdravú. Avšak tí, ktorí majú na pšenicu alergiu by sa mali vo svojom záujme informovať u predajcu z akej sorty je múka mletá. Tu v Nemecku kupujem múku vyrobenú zo sorty špaldy Oberkulmer Rotkorn, ktorá je považovaná za čistú s prímesou do 0,9% iných obilnín. Niekedy si ju priamo v bioobchode zomeliem v mlyne, ktorý je pre zákazníkov k dispozícii. V predchádzajúcom článku som uviedol, ktoré sorty sú považované za čisté. Ostatné majú vysoký podiel pšenice. Nevylučujem, že môžu uznať aj nové čisté sorty, ktoré získajú pestovatelia krížením čistých sort, príp. spätným krížením. Tieto snahy o dosiahnutie čistých sort špaldy sú ale vyvíjané hlavne vo Švajčiarsku, čiastočne v Rakúsku a Nemecku. Sorta OKO-10, ktorú uvádza renulienka mi však nič nehovorí a nenašiel som ju ani na internete v nemčine. Preto ju nemôžem hodnotiť. Registrované sú všetky sorty, aj tie krížené a rovnako sa všetky môžu pestovať v biohospodárstve a označovať značkou BIO. Nič to však nemení na skutočnosti, že väčšina z nich obsahuje vysoký podiel pšenice, čo môže pre ľudí alergických na pšenicu predstavovať značné riziko. Na internete som našiel zoznam vydaných povolení na pestovanie rôznych plodín, vrátane špaldy pre rok 2013. Uvediem troch pestovateľov, ktorý uvádzajú sortu. Všetci traja, čo ju uviedli by mali pestovať čistú, resp. pravú špaldu. Poľnohospodárske družstvo Kúty pestuje sortu Oberkulmer Rotkorn, AGREF spol. s r.o. Komárno sortu Franckenkorn, a nie som si celkom istý, ale zrejme aj sorta Ebners Rotkorn, ktorú pestuje PD Necpaly-Žabokreky je považovaná za čistú sortu. Ostatní producenti sortu neuvádzajú. Takže aj na Slovensku by mala byť pestovaná čistá špalda. Otázne je, kde ju melú a kto ju predáva.
mmartin
Správny výber sa netýka iba múky, ale aj všetkých špaldových výrobkov. Dúfam, že tieto informácie vám pomôžu zorientovať sa pri výbere toho, čo možno najlepšieho produktu.
mmartin
Inak, tie žemle vyzerajú super, vyskúšam ich aj ja.
gabriele
@mmartin Öko 10 je madarska odroda...patri medzi ciste sorty...malo krizene...je podobna Oberkulmer Rotkorn...pestuje sa vo velkom napr. v Rakusku
pusta
@mmartin , prepáč mi moju otvorenosť a nemaj mi to za zlé, ale bolo by dobré a užitočné, keby si založil samostatnú diskusiu o špalde zvlášť a tam o nej diskutoval do sýtosti.
rovnako prosím všetkých ostatných, aby dalej už diskutovali o špalde ako takej už len v samostatnej diskusii, nie pod týmto receptom.
dakujem za pochopenie.
pusta
@mmartin , teší ma tieto žemle sa ti páčia a že ich vyskúšaš aj ty, ak by si priložil aj foto z odskúšania, spravil by si mi veľkú radosť.
dakujem za pochvalu.
baobab
stale si taka ukecana a komentare inych ti vadia preco sa snazis to tu riadit? tak ako ty moze kazdy pisat co chce kde chce
pusta
@baobab , ja si pod svojimi rp budem písať, ako ja chcem :-) ja nič neriadim, hovorím si iba svoj názor presne tak ako ty!
je mi úplne jedno, čo si ty o tom myslíš.
a je ťa do toho nakoniec veľké h.... :-)))))
baobab
vsetkym zakaz tvoje recepty pozerat a komentovat a budu len tvoje
renulienka
@mmartin ,gabriele,rozhodne zaujimave info hlavne pre alergikov, ale poucne aj pre ,,milovnikov,, spaldy,vdaka za info ;-)
maskrtka
dnes som sa odhodlala vyskusat tieto krasne zemlicky a prave sa pecu a rastu :) Dufam ze sa vydaria a budu rodinke chutit .... miesto jogurtu som pouzila kyslu smotanu lebo mi chlapi jogurt zjedli :) fakt som zvedava ...
maskrtka
naozaj su skvele, krehke .... doma mali velky uspech piekla som ich uz 2x
arabela19
Prave som ich upiekla a su super! Chutne, vlacne, makkucke...som nadsena
buffy
Mila @pusta , zemlicky su vyborne, ale tiez sa mi veeeelmi lepili. Tak sme sa s manzelom zhodli, ze Spaldovy chlebik je ovela rychlejsi a tak zostaneme pri nom ;)
pusta
Milá@buffy , no vidíš, tebe sa veeelmi lepili, mne a ani iným zase vôbec nelepili, práve naopak,s cestom sa výborne pracuje.
či spravíš z cesta žemle a chlebík, to už je výlučne na tebe. ja si však myslím, že žemle sú oveľa rýchlejšie, kratší čas treba jednak na ich kysnutie ako aj na ich upečenie, než na chlieb.
ak tebe viac vyhovuje skôr chlebík, tak samozrejme, zostaň pri špaldového pečení chleb, súhlasím.
som rada, že i žemličky boli výborné.
dakujem za správu.
pusta
@maskrtka , to som veľmi rada, že sa ti tieto žemle vydarili, že sú naozaj skvelé a krehké, že rodinke chutili.
dakujem za úžasnú správu.
pusta
@arabela19 , to ma nesmierne teší, že tieto žemle sú super, chutné, vláčne a mäkkučké, a hlavne - že si nimi nadšená, ako píšeš :-)
dakujem za skvelú správu.
beatacsontosova
Tak odskusane dneska k lecu, trosku sa mi zdali byt nasladle ale to je asi spaldou, trosku sa mi lepili tak som pridala muku - moj drahy totiz namiesto klasickeho husteho jogurtu kupil nizkotucny...a ja som to postrehla az ked som to supla do muky :) ale inak odkladam ako rychla zachrana ked dojde pecivo mize byt :)
ifik
Vaše žemličky vyzerajú super...už ich robím aj ja,ale miesto bieleho jogurtu som tam omylom "vykydla" biely sladký...neskoro som si všimla,čo mi dcéra doniesla z obchodu... :-) tak dám vedieť ako chutili :-)
poprípade ich budeme jesť s lekvárom :-)
pusta
@beatacsontosova , je to tak ako vravíš,dobre si to postrehla :-)
inak sú naozaj výborné.
dakujem za skvelú správu,
pusta
@ifik , myslím, že tá sladkosť jogurtu, čo ste dali omylom, sa v tomto jedinom prípade úplne neutralizuje, že nič zlého sa nestalo :-)
môžete jesť spokojne aj s lekvárom ak vám to tak chutí :-)
poteší ma, ak mi o tom napíšete.
vopred dakujem.
susank
@ Pusta ahoj, dnes som skúšala tvoj recept, ale neviem, kde robím chybu. Keď som dala dokopy všetky ingrediencie (jogurt bol Rajo, domáci nemám), tak bolo z toho také riedke cesto, po 3 minútach miesenia som sa vzdala viery, že z toho bude tvarovateľná hmota, tak som prisypala múku znova a znova, potom to všetko strašne lepilo... prosím ťa, čo som urobila zle? alebo mám naozaj tú riedku masu 10 min miesiť a ono to zmení konzistenciu? inak vyzerajú skvelo! ďakujem za odpoveď
redakcia
@Susank (13.6.2016 16:41)
Autorka receptu odpovedá takto:
@Susank , nevydarili sa ti, lebo treba použiť naozaj hustý jogurt, ak nemáš domáci jogurt, tak použi hustý jogurt gréckeho typu, miesiť celozrnnú múku len 3 minúty naozaj nestačí, treba miesiť minimálne tých 10 minút i viac, kým sa ti suroviny nespoja s celozrnnou múkou v kompaktné nelepivé cesto, až potom môžeš opatrne po troškách pridať dalšiu múku, ak treba, lebo každá múka inak saje. Dúfam, že som pomohla a ver, že sa ti žemle vydaria :-)
siisa
Tak tento receptík ma veľmi zaujal...... idem dnes vyskúšať . Ďakujem :)
redakcia
Komentar od autorky receptu:
@Siisa , som rada, že ťa tieto žemle tak zaujali, že si sa rozhodla ich vyskúšať, budeš určite veľmi spokojná :-) poprosím, keby si podala správu, ako sa vydarili a ako chutili. dakujem.
siisa
Jeeeeeje, veď ja som ich robila už 2x, sú výborné....ďakujem za receptík :) Až teraz čítam tvoj komentár milá @Pusta , nabudúce aj pofotím :)
kucharka
Ďakujem za recept, jednoduché a chuťovo výborné. Hneď som zjedla jednu ešte takú horúcu a natretú maslom.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia