Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek fotorecept
Foto: pusta
Špaldová celozrnná múka je veľmi zdravá, s liečebnými účinkami, nízkym glykemickým indexom 48, má množstvo vitamínov, minerálov, tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami, stimuluje imunitný Zobraziť celý popisŠpaldová celozrnná múka je veľmi zdravá, s liečebnými účinkami, nízkym glykemickým indexom 48, má množstvo vitamínov, minerálov, tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami, stimuluje imunitný systém, vysokú výživnú hodnotu,je ľahko stráviteľná, môžu ju aj tí, ktorí majú alergiu na inú pšenicu a je priamo požehnaním pre zoslabnutých chorých i zdravých ľudí. Opäť sa dostáva do popredia pre svoje vynikajúce vlastnosti a široké použitie v kuchyni. Upiekla som z nej chutné, zdravé a rýchle žemle.
porcia
príprava
na 220 °C
Suroviny
200 g |
|
3 PL |
|
125 ml (alebo tmavé, voda) |
|
125 ml |
|
1 ČL (alebo umelé sladidlo, Sladenka) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som dala celozrnnú špaldovú múku a ovsené vločky.
-
2
Pridala som soľ a soda bicarbonu, všetko som spolu premiešala.
-
3
Priliala som svetlé pivo , mala som svetlé Corgoň 10 stupňové, pridala som domáci vlastný hustý biely jogurt, olej a med, všetko som dôkladne spracovala rukami na jednoliate tvárne nelepivé hladké cesto - asi 10 minút. Pivo môžete použiť podľa vlastného výberu alebo použiť miesto piva vodu. U diabetikov miesto medu použite vhodné umelé sladidlo alebo Sladenku, množstvo medu je však v danom prípade malé a v zásade nepodstatné.
-
4
Hotové cesto som hned spracovávala dalej, vytvarovala do valca, ktorý som rozdelila na 6 rovnakých častí.
-
5
Vytvarovala som z každej časti bochníček v tvare žemle. S cestom sa výborne pracuje, vôbec nelepí, netreba podsypávať múkou.
-
6
Žemle som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.
-
7
Potrela som ich vodou a posypala ovsenými vločkami.
-
8
Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C.
-
9
Vychladnuté žemle som vložila do košíka. Majú príjemnú orieškovú chuť špaldovej múky Žemle vdaka soda-bicarbone zväčšili svoj objem aj bez droždia a sú ľahké, aj ked majú o niečo hutnejšiu štruktúru ako kysnuté žemle, ale na rozdiel od nich nenadýmajú, zlepšujú činnosť čriev vdaka zloženiu. Nedrobia sa ako iné pečivo, a ked, tak len naozaj málo.
-
10
pohľad z blízka. Na obrázku vidno, že sa pekne zväčšili, obsahujú zdravý tuk zo špaldy i zo slnečnicového oleja, majú množstvo minerálov a vitamínov, vitamíny skupiny B sú aj v pive, obsahujú zároveň kyslo-mliečne zložky jogurtu, sú ľahko stráviteľné a vhodné pre nízky glykemický index pre diabetikov, pre tých, ktorí majú intoleranciu či alergiu na iné druhy pšenice, teda sú veľmi hodnotné zo zdravotného i výživového hľadiska. Príprava týchto žemlí je veľmi ľahká a naozaj rýchla. Poznámka: Špalda - Triticum speltu je príbuzná pšenici, ale nie je to pšenica a nie je s ňou krížiteľná.
-
11
Špalda je staroveká nešľachtená obilnina, známa už viac ako 7000 r pred n.l.,obsahuje vitamin B1, B2, B3, je zdrojom mangánu, vápnika, draslíku, fosforu, zinku a horčíka, má vysoký obsah vlákniny, nízky glykemický index - 48 /na stupnici od 0 do 100/, má vysoký podiel bielkovín 17%, kvalitný tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín až 2,7%., je výnimočná svojim zložením s príjemnou orieškovou chuťou. Vyrába sa z nej celozrnná múka, kernotto, bulgur a iné. Zo špaldovej múky sa pečie chlieb, pečivo, keksy,robia sa cestoviny, palacinky, polievky, pečú sa z nej koláče, zákusky a iné pre jej vynikajúce vlastnosti na pečenie. Využíva sa v liečbe rakoviny, leukémie, potravinovej intolerancie,alergií, črevných ochorení, obličkových ochorení, chorobách látkovej výmeny, stimulácii imunitného systému. Zo špaldy sa nepriberá.
-
12
pridávam sľúbený prierez, na obrázku dobre vidno štruktúru a že sa žemle nedrobia. dnes pre veľký úspech doma som ich upiekla znovu.
ty si bola prvá, kto mi napadol, ked som ich piekla.
dakujem za uloženie do kk i výstižný komentík.
určite upečiem znovu a foto doplním.
budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
o tej špalde som si naštudovala z viacerých dostupných zdrojov a tiež ma prekvapilo, aká výnimočná a liečivá obilnina to je, chutná, ľahko stráviteľná, preto som sa o vedomosti podelila, lebo je veľa chorých, ktorým sa to zíde a pomôže im to.
sama som sa o jej liečivých a iných vynikajúcich účinkoch presvedčila.
dakujem za uznanie.
iste sa dá upiecť aj z obyčajnej resp. inej celozrnnej múky, ale ja by som ti predsa len odporúčala tú špaldovú celozrnnú múku na tieto žemle.
totiž je oriešková chuť a všetky jej vynikajúce vlastnosti sú nezameniteľné so žiadnou inou múkou.
som rada, že ti môj recept na tieto žemle prišiel vhod.
dakujem
Ináč@ žemle , robievam s ražným kváskom .
to ja mám pustenú klimatiizáciu + ventilátor - a je mi horúco až až...
na kvások sa chytám, musím nabrať odvahu. :-)))))
dakujem za pochvalu.
vážim si to.
dakujem za uloženie do kk a verím, že upečieš.
potom daj vedieť, ako chutili.
vdaka.
pravdou však je, že špalda má vysoký obsah lepku, ale iného zloženia ako pšenica šľachtená a preto ju môžu aj tí, ktorí majú intoleranciu či alergiu na iné druhy pšenice. špalda je ľahko stráviteľná, stimuluje imunitný systém, má nízky glykemický index - 48, množstvo iných vynikajúcich vlastností a má výrazné liečebné účinky, čo sa využíva pri celom rade ochorení.
prosím prilož konkrétnu informáciu ev. link z tých vedeckých stránok, ktoré spomínaš o iných jednotlivých druhoch pšenice, aby sa dalo porovnať.
moje informácie o špalde sú dosť podrobné, porovnáme.
dakujem za tvoj príspevok a teším sa na doplnenie.
vdaka za krásnu pochvalu.
svoje predchádzajúce tvrdenie si ničím nepotvrdila a nedoložila... najprv sa odvolávaš na vedecké stránky, potom ťa život naučil. ale ako myslíš.
nabudúce bud dôslednejšia a konkrétna, ked niečo povieš.
dakujem.
ty si nádherný muž v plnej sile, ty žiadne zvyšky zbierať nemusíš :-))))) iste si spomenieš na technologiu prípravy. už sa teším teraz na tvoje vložené spomienky na varechu v reále.
dakujem za milú a vtipnú pochvalu.
dakujem za peknú pochvalu.
dakujem za peknú pochvalu.
iste dostaneš kúpiť špaldovú múku, majú v tescu, aj v iných hypermarketoch. potom môžeš skúšať uložené recepty, aj tento hádam upečieš. :-)))
to ja dakujem tebe.
pekný deň do slnečnej Valencie prajem a zdravím :-)))))
do cesta a na posyp som este pridal lanove semienko. vyskusaj pasuje ;)
dakujem za recept
poradím ti:
konkrétne: 1.x som robila z prvého balenia múky a bolo presne, ako som v rozpise napísala - cesto nelepilo.
2.x som robila z dalšieho balenia múky a tu už lepilo, pridala
som múku, dokonca si žiadalo dosť múky, kým cesto nelepilo a bolo ok.
vždy sa riad citom svojich rúk a zistíš, kedy stačí čoho a cesto už nelepí.
ľanové semienka mám, sem som neskúsila, prima nápad, určite skúsim.
dakujem za vyskúšanie a úžasnú pochvalu :-)
veľmi si ma potešil.
tvoju pochvalu znalca si veľmi vážim.
som rada, že ťa zaujali a teším sa, že vyskúšaš.
dakujem.
veľmi ma teší, že si žemle vyskúšala a bola si s nimi spokojná.
aj mne špalda pomohla :-)))
dakujem ti.
vdaka ua úžasnú správu a nádherné pridané foto :-)
fantasticky sa ti vydarili (y)
1. jogurt nemusel byť dostatočne hustý - ak nemáš vlastný domáci, tak použi hustý jogurt gréckeho typu, pre istotu ho nechaj cez noc odkvapkať v chladničke tak, že ho dáš do sitka vyloženého plátienkom alebo hustou gázou. použi to, čo ti zostalo v sitku ráno. tekutinu, ktorá odtiekla, nevyhadzuj, úspešne použiješ pri pečení napr. chleba.
2. možno použitým pivom.
3. cesto treba rukami dôkladne vypracovať - vymiesiť.
4. pozor na teplotu trúby, každá pečie inak. mohla byť vyššia alebo veľmi nízka - to si musíš odsledovať na vlastnej trúbe sama.
5. pozor - každá múka inak saje tekutiny, to cítiš v rukách najlepšie vo svojich rukách pri spracovaní, kým nedosiahneš potrebnú konzistenciu cesta.
pri suchšej múke treba tekutiny ubrať a pri vlhkej múke zase dať menej. ak si si nie istá, pridávaj tekutiny radšej po troche a postupne, ak ti vznikne redšie cesto, pridaj múku.
verím, že sa ti určite podarí, ak toto všetko vezmeš na zreteľ.
* možných príčin je až 5 :D
** v bode 5. pri suchšej múke treba tekutiny pridať, pri vlhkej ubrať.
dakujem ti za správu a prajem ti úspech :-)))
podstatné je, že vieš, kde bola asi chyba.
dakujem za pochvalu a úžasnú správu
a chvalim aj seba, ze sa mi podarili :) na tom to recepte asi nie je co pokaazit :)))
Ďakujem,
ja som použila vysokokvalitnú a drahú múku Kuchenmeister, veľmi odlišnú od iných druhov špaldovej múky.
to mám ešte overovať aj obsah špaldovej múky ??? :-(((( varím a pečiem len s ňou, takže si ma nepotešil.
mala som aj Bio múku a nevyrovnala sa jej ani zdaleka :-)
tak isto som vyskúšala všetky dostupné druhy na trhu a žiadna nemá kvalitu ako tie naše - u teba a u mňa :-)
dakujem za pochvalu.
netreba to brať až tak vážne.
vážne treba brať vlastné telo a jeho individuálnu reakciu jedinca.
www.ekotrendmyjava.sk
na tomto družstve bol aj Žídek
www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-492012-spalda...
podobne ako @havino , @paploska , @iva63 a tieto varecháčky už aj niečo zo špaldovej múky napiekli :-)
to už naozaj nesmiem nič povedať???? :-(
nič nesplietam, ale nech poviem akokoľvek jemne a ešte k tomu len pod mojim rp, tak hned nejaká precitlivelá reakcia.
však som len povedala za seba svoj nízor a nikomu som nebrala ten jeho.
tak som už aj ja precitlivelá...a čuduješ sa mi?
tak som pochopila tvoj koment o 11,53
citujem jeho časť:"...ale my máme obľúbenú z Biomily .-)..."
však ja som na ňu ničím nesiahla :-)
ak som zle pochopila, tak mi prepáč...potom mi už asi šibe fest!
aj ja tebe prajem pekný deň - ved o nič neide :-)
za najkvalitnejšie z tejto múky po odskúšaní všetkých výrobcov za bezkonkurenčnú považujem špaldovú múku rady Kuchenmeister,
a mne sa zase az taka dobra nezdala...:-)) chyba mi tam ta pomleta supa...
@pusta myslim,ze naozaj to nie je potrebne rozpitvavat,nemyslela som nic tym zleho a naozaj o nic nejde...
tebe vyhovuje tá Biomila múka, mne zase Kuchenmeister.
ty si nesiahla na moju :D
ja som nesiahla na tvoju :D
ber to ako nedorozumenie :DDD
vysvetlili sme si :-))))) vykašlime sa na to, ved je to somarina!
už som v pohode a smejem sa nahlas od srdca :-)
www.zdravysvet.sk/clanky/zdravy-zivotny-styl/zdravie-a-uc...
pod mojimi rp so špaldou bude určite viac.
skús si dať do hľadáčika: "Špalda a Hildegard" a nájdeš viac :-)
rovnako prosím všetkých ostatných, aby dalej už diskutovali o špalde ako takej už len v samostatnej diskusii, nie pod týmto receptom.
dakujem za pochopenie.
dakujem za pochvalu.
je mi úplne jedno, čo si ty o tom myslíš.
a je ťa do toho nakoniec veľké h.... :-)))))
či spravíš z cesta žemle a chlebík, to už je výlučne na tebe. ja si však myslím, že žemle sú oveľa rýchlejšie, kratší čas treba jednak na ich kysnutie ako aj na ich upečenie, než na chlieb.
ak tebe viac vyhovuje skôr chlebík, tak samozrejme, zostaň pri špaldového pečení chleb, súhlasím.
som rada, že i žemličky boli výborné.
dakujem za správu.
dakujem za úžasnú správu.
dakujem za skvelú správu.
poprípade ich budeme jesť s lekvárom :-)
inak sú naozaj výborné.
dakujem za skvelú správu,
môžete jesť spokojne aj s lekvárom ak vám to tak chutí :-)
poteší ma, ak mi o tom napíšete.
vopred dakujem.
Autorka receptu odpovedá takto:
@Susank , nevydarili sa ti, lebo treba použiť naozaj hustý jogurt, ak nemáš domáci jogurt, tak použi hustý jogurt gréckeho typu, miesiť celozrnnú múku len 3 minúty naozaj nestačí, treba miesiť minimálne tých 10 minút i viac, kým sa ti suroviny nespoja s celozrnnou múkou v kompaktné nelepivé cesto, až potom môžeš opatrne po troškách pridať dalšiu múku, ak treba, lebo každá múka inak saje. Dúfam, že som pomohla a ver, že sa ti žemle vydaria :-)
@Siisa , som rada, že ťa tieto žemle tak zaujali, že si sa rozhodla ich vyskúšať, budeš určite veľmi spokojná :-) poprosím, keby si podala správu, ako sa vydarili a ako chutili. dakujem.