Rýchle zdravé žemle zo špaldovej celozrnnej múky a ovsených vločiek (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Špaldová celozrnná múka je veľmi zdravá, s liečebnými účinkami, nízkym glykemickým indexom 48, má množstvo vitamínov, minerálov, tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami, stimuluje imunitný systém, vysokú výživnú hodnotu,je ľahko stráviteľná, môžu ju aj tí, ktorí majú alergiu na inú pšenicu a je priamo požehnaním pre zoslabnutých chorých i zdravých ľudí. Opäť sa dostáva do popredia pre svoje vynikajúce vlastnosti a široké použitie v kuchyni. Upiekla som z nej chutné, zdravé a rýchle žemle.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som dala celozrnnú špaldovú múku a ovsené vločky.
  2. Pridala som soľ a soda bicarbonu, všetko som spolu premiešala.
  3. Priliala som svetlé pivo , mala som svetlé Corgoň 10 stupňové, pridala som domáci vlastný hustý biely jogurt, olej a med, všetko som dôkladne spracovala rukami na jednoliate tvárne nelepivé hladké cesto - asi 10 minút. Pivo môžete použiť podľa vlastného výberu alebo použiť miesto piva vodu. U diabetikov miesto medu použite vhodné umelé sladidlo alebo Sladenku, množstvo medu je však v danom prípade malé a v zásade nepodstatné.
  4. Hotové cesto som hned spracovávala dalej, vytvarovala do valca, ktorý som rozdelila na 6 rovnakých častí.
  5. Vytvarovala som z každej časti bochníček v tvare žemle. S cestom sa výborne pracuje, vôbec nelepí, netreba podsypávať múkou.
  6. Žemle som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.
  7. Potrela som ich vodou a posypala ovsenými vločkami.
  8. Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C.
  9. Vychladnuté žemle som vložila do košíka. Majú príjemnú orieškovú chuť špaldovej múky Žemle vdaka soda-bicarbone zväčšili svoj objem aj bez droždia a sú ľahké, aj ked majú o niečo hutnejšiu štruktúru ako kysnuté žemle, ale na rozdiel od nich nenadýmajú, zlepšujú činnosť čriev vdaka zloženiu. Nedrobia sa ako iné pečivo, a ked, tak len naozaj málo.
  10. pohľad z blízka. Na obrázku vidno, že sa pekne zväčšili, obsahujú zdravý tuk zo špaldy i zo slnečnicového oleja, majú množstvo minerálov a vitamínov, vitamíny skupiny B sú aj v pive, obsahujú zároveň kyslo-mliečne zložky jogurtu, sú ľahko stráviteľné a vhodné pre nízky glykemický index pre diabetikov, pre tých, ktorí majú intoleranciu či alergiu na iné druhy pšenice, teda sú veľmi hodnotné zo zdravotného i výživového hľadiska. Príprava týchto žemlí je veľmi ľahká a naozaj rýchla. Poznámka: Špalda - Triticum speltu je príbuzná pšenici, ale nie je to pšenica a nie je s ňou krížiteľná.
  11. Špalda je staroveká nešľachtená obilnina, známa už viac ako 7000 r pred n.l.,obsahuje vitamin B1, B2, B3, je zdrojom mangánu, vápnika, draslíku, fosforu, zinku a horčíka, má vysoký obsah vlákniny, nízky glykemický index - 48 /na stupnici od 0 do 100/, má vysoký podiel bielkovín 17%, kvalitný tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín až 2,7%., je výnimočná svojim zložením s príjemnou orieškovou chuťou. Vyrába sa z nej celozrnná múka, kernotto, bulgur a iné. Zo špaldovej múky sa pečie chlieb, pečivo, keksy,robia sa cestoviny, palacinky, polievky, pečú sa z nej koláče, zákusky a iné pre jej vynikajúce vlastnosti na pečenie. Využíva sa v liečbe rakoviny, leukémie, potravinovej intolerancie,alergií, črevných ochorení, obličkových ochorení, chorobách látkovej výmeny, stimulácii imunitného systému. Zo špaldy sa nepriberá.
  12. pridávam sľúbený prierez, na obrázku dobre vidno štruktúru a že sa žemle nedrobia. dnes pre veľký úspech doma som ich upiekla znovu.