Rybacia polievka
Rybacia polievka

Rybacia polievka podľa starých rodičov fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 13. mája 2021
Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept)
Foto: kvakac

Tuto polievku som jedával od malého chlapca. Pôvodne v recepte boli čerstvé ryby a huby priamo z lesa. Keďže sme sa ako deti drhli Zobraziť celý popisTuto polievku som jedával od malého chlapca. Pôvodne v recepte boli čerstvé ryby a huby priamo z lesa. Keďže sme sa ako deti drhli kostičkami z ryby, tak recept prešiel úpravou. Čerstvé ryby nahradilo rybie filé a huby sme začali dávať sušené.

6
porcií
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
120 g (veľká hrsť)
120 g
80 g
60 g
60 g
200 g (zelená časť)
100 g veľké
1/2 KL
30 g (82 %)
2 PL
1,5 l




Postup

  1. 1

    Krúpy opláchneme a huby zalejeme 1/2 l horúcej vody. Rybie filé nakrájame na štvrtiny, pór na kolieska, mrkvu, petržlen a papriku pokrájame na drobno.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme olej a maslo, zohrejeme a na ňom podusíme papriky, mrkvu, petržlen a pór. Do toho pridáme rascu. Objem sa nám dusením zmenší asi o dve tretiny. To trvá asi 7 minút.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej nalejeme namočené huby aj s vodou a privedieme k varu.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme umyté krúpy. Zamiešame a znovu privedieme k varu.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vriacej polievky ďalej pridáme rybu a osolíme podľa chuti a dolejeme 1 l horúcej vody.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Stále varíme až zelenina zmäkne. Na záver ochutnáme a pripadne dosolíme. Celé sa to od masla varí asi 25 minút.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odstavíme a máme hotovo. Ak sa pýtate na iné koreniny, či tam nejdú - nie len rasca a soľ. Je to veľmi chutná polievka a pomerné hustá a sýta.

    Rybacia polievka podľa starých rodičov (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Ha, je tam treska a je krásně na úvodním fotu vidět. Já totiž tresku miluju. Pěkný receptík, hojně zeleniny. A máš pravdu, zadrhávat se kostmi nikdo nechce. Mně by chutnalo.
farbuska
Dobrá polievka! Ja použijem čerstvú rybu, keď brat chytí. A jemu bude táto polievočka veru chutiť tiež. Vďaka za recept. Už sa teším...
kvakac
@haji (13.5.2021 19:49)

Vďaka za koment. Mala si pravdu s tou treskou. Ta zelenina to veľmi dobré ochutí, hlavne ten pór s paprikou.
kvakac
@farbuska (13.5.2021 21:37)

Vďaka za koment. Keď som bol chlapec tak sme používali na polievku Lieňa. Dobré sú aj ostatné kaprovité ryby. Miesto sušených húb sa dá použiť aj hliva. To už je na tebe.
chemik
Děkuji za krásný recept a myslím to upřímně, takže v tom nehledej žádnou poťouchlost nebo nevyžádané poučování jak si se někdy omylem domníval.
garanco
 Aj ja varím rybaciu polievku, ( mám tu aj recept : varecha.pravda.sk/recepty/lahka-rybacia-polievka/8484-rec...z ).
Ale príjemne ma prekvapili huby a krúpky v Tvojej polievke. Najbližšie uvarím podľa Teba, recept si ukladám do kk.
gordonko
tak už asi viem čo urobím z druhou chyťenou rybou - prvá sa vracia nazad do vody .... ,ale lieň to isto nebude , skorej kapor ,alebo karas ..... vďaka za recept - ukladám
sracz
Som ortodoxný obdivovateľ a fanúšik všetkých receptov dýchajúcich "naftalínovou" históriou našich babičiek a dedkov, až do dávnej "pra_doby"! Pravdepodobne je to aj preto, lebo som prežil fantastické detstvo a mladosť (až do augusta 1963), v kuchyni mojej babičky lady Ann a dedka Tatuša vo vachtárni pri Toryse plnej rýb. Tvoja spomienková rybacia, vážený @Kvakac ma oslovila, lebo aj ona dýcha nostalgickými spomienkami na naše detstvo, prevoňané i prechutené jedlami, na ktoré sa dnes, žiaľ, často zabúda. Blahoželám, ďakujem a želám krásne dni plné pohody!
kvakac
@sracz (17.5.2021 01:29)

Ďakujem za pekný komentár. Niektoré spomienky a zážitky ostanú navždy v nás. Sú to roky plné obdivu k svetu a bezstarostnej mladosti plné života.
2x sracz a bembo
bembo
Dnes som túto polievku uvaril.Bola výborná,chutila nám.Moja má trochu tmavšiu farbu od dubákov.Vďaka za výborný recept.


marianne
Milujem rybacie polievky, aj táto Tvoja vyzerá výborne, s hubami som ešte nerobila. Určite na ňu dôjde.
Írsky sea food chowder je moja TOP...ryby dám, aké mám. Skús podľa videa, je ich veľa, ja dávam veľa koreňovej zeleniny v zime a v lete aj paradajky.. zeleninu miešam podľa sezóny. treba začať s originálom ...neskôr pridám na akú zeleninu mám chuť..




45678
@kvakac (6.6.2021 15:29)

Dnes sme varili rabaciu polievku podľa Teba v kotlíku, bolo celkom pekne počasie a dosť netrpezlivcov, čo kritizovalo použitie surovín, no ja som bola istá, že recept od Teba nesmie sklamať a nesklamal:-) recept putoval do ďalších troch rodín a pozdrav pre Teba s veľkou pochvalou odovzdávam skvelému kuchtikovi @kvakac :-) 👌
1x kvakac
garanco
Až dodnes stála v rade na postup do ďalšieho kola tvoja polievka. Práve sme ju dojedli, je výborná, bude aj na zajtra. Výborná kombinácia chutí, naši predkovia vedeli, čo je dobré. Ďakujem za recept, určite bude aj nabudúce :-)) !
1x kvakac