Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami fotorecept
Foto: sracz
Objednávka vnučiek našich susedov, ktorí o takej ryži nemajú ani „šajn“. Nemal som sušené slivky, tak som si pomohol sušenými datľami bez kôstok. Zobraziť celý popisObjednávka vnučiek našich susedov, ktorí o takej ryži nemajú ani „šajn“. Nemal som sušené slivky, tak som si pomohol sušenými datľami bez kôstok. Nuž a ružový preto, lebo som nemal čerešňový kompót, no čerešne v sladkom želé. Datle pravé (Phoenix dactylifera) sú bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a železo. Dbajú o sviežosť a sústredenosť a štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenia energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov.
porcií
príprava
na 180/200 °C
Suroviny
450-500 g (basmati alebo jazmínová) |
|
900-1 000 ml horúca |
|
1 KL |
|
450-500 ml čerstvé |
|
240-250 g |
|
96 g |
|
20-30 g |
|
6 ks |
|
4-5 PL |
|
120-150 g čerstvé |
|
2x425 g |
|
2-3 PL (na vysypanie) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Na štvrtinky pokrájané sušené datle som zalial dobrým ½ litrom skoro horúceho mlieka a nechal ich v ňom „nabobtnať-napučať“. Potom som začal presne tak, ako s klasickou prílohovou ryžou. Umytú a odkvapkanú som ju krátko opražil, teda skôr osušil v hlbšom hrnci, opatrne ju zalial dvojnásobkom horúcej vody, vmiešal KL soli a prikrytú varil. Len čo sa v nej začali rysovať „dierky“ vmiešal som do nej 9-10 PL masla, zalial ju mliekom s už „napitými“ datľami, pridal dve konzervy čerešní v želatíne (plnka ako polotovar do koláčov) a po zmiešaní nechal 33 minút postáť.
-
2
V pomocnej miske som vymiešal 6 žĺtkov s inštantným vanilkovým pudingom, vanilkovým cukrom a 2-3 PL krupicového cukru.
-
3
Vymiešaný „koktail“ som spojil s vychladnutou ryžou a
-
4
prelial do maslom vymasteného a jemnou strúhankou vysypaného pekáča „Tupperware“. Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (365 °F) a nechal piecť 33 minút.
-
5
Medzitým som z odložených 6 bielkov vyšľahal tuhý „sneh“, do ktorého som na záver vmiešal 2 PL cukru „krupica“.
-
6
Sneh som preložil na predpečený nákyp,
-
7
zarovnal mokrou stierkou a
-
8
po vložení do rúry, teraz už nadhriatej na 200 °C (400 °F), dopiekol približne 20 minút
-
9
na peknú zlatisto-okrovú farbu.
-
10
Tak vyzeral rez na tanieri z juhoafrického porcelánu, kedy moja pani „obetovala“ trošku mrazených višní so šťavou na ozdobu.
-
11
Ruža v plnom rozkvete na Nový rok 2020, ktorú som nazval podľa mojej vnučky Lilly.
Diskusia k receptu