Ryžový nákyp
Ryžový nákyp

Ryžový nákyp s broskyňami

Veronika Bušová
cukrárka, 8. novembra 2024
Ryžový nákyp s broskyňami
Foto: Lidl
6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180/200 °C

Suroviny

250 g
700 ml
120 g
50 g
5 ks
1 ks
štipka
400 g
80 g
Na vymastenie a vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Umytú ryžu uvaríme v mlieku. Počas varenia miešame, aby sa nepripaľovala.

  2. 2

    Zmäknuté maslo a med vyšľaháme dopenista. Postupne po jednom zašľaháme žĺtky, nastrúhanú kôru z citróna a nakoniec aj vychladnutú ryžu. Z 2 bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho zapracujeme do ryžovej zmesi.

  3. 3

    Polovicu zmesi navrstvíme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Na ňu uložíme scedené broskyne (šťavu si odložíme na neskôr) a prikryjeme druhou polovicou ryže. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.

  4. 4

    Medzitým zvyšné 3 bielky spolu s cukrom miešame metličkou nad vodným kúpeľom, kým sa cukor rozpustí. Potom vyšľaháme na vysokých otáčkach tuhý lesklý sneh. Na upečený nákyp ozdobne navrstvíme sneh, vložíme naspäť do rúry a pečieme ešte 10 minút pri 200 °C.

  5. 5

    Ryžový nákyp podávame preliaty šťavou z kompótu.

Diskusia k receptu