Ropa vieja z Gran Canarie

miskamm - fotkamiskamm, 14. marca 2017
Ropa vieja z Gran Canarie
Foto: miskamm

Ropa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, duseným a natrhaným mäsom. Ja som použila tentoraz kuracie mäso, ale môžete dať aj hovädzie či bravčové. Pôvodne to bolo jedlo, kde sa zvyšky mäsa a zemiakov/ alebo uvarenej zeleniny z predošlého dňa spolu zmiešali. Pridáva sa i chilli, cícer, zemiaky, paprika, cibuľa a paradajky. Každý dá, čo má v zásobe, dakto dáva viac cesnaku, dakto menej zeleniny alebo mäsa… podľa chute  )

4-6
porcie
30-40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (alebo 2 veľké plechovky 400 g - varený)
1 kg
700 - 800 g (alebo hovädzie, bravčové)
1 pohár
2 - 3 ks
3 - 4 ks
2 - 3 ks
2 - 3 strúčik
Poprípade:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cícer si cez noc namočíme. (Ak budete používať varený cícer z konzervy, tento len necháme odkvapkať. Nemusí sa variť s mäsom, pretože už je predvarený. Cícer pridáme k paradajkovo-paprikovému vývaru.)

  2. 2

    Namočený a odkvapkaný cícer spolu s opláchnutým mäsom (mäso má byť v kuse, nekrájať) dáme od osolenej vody a varíme v slanej vode do mäkka (ja som mäso varila skoro hodinu). Keď je mäso uvarené, vývar zlejeme (trochu si necháme do varenia) a mäso natrháme alebo nakrájame na malé kúsky.

  3. 3

    Cibuľu nakrájame najemno, paradajky a papriky na malé kúsky a cesnak v mažiari s 3 bobuľkami korenia, mletou paprikou a trochou soli rozdrvíme a orestujeme na oleji, kým nie je cibuľa sklovitá.

  4. 4

    Podlejeme bielym vínom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, tymiánom, celými bobkovými listami (poprípade pridáme šafrán, chilli). Krátko orestujeme a pridáme uvarený cícer a natrhané mäso, podlejeme trochou vody z vývaru (pozri bod 1) a necháme prejsť varom.

  5. 5

    Zemiaky (ak sú nové, nemusíme ich ošúpať, stačí ich poriadne umyť) pokrájame na kocky a surové opečieme na oleji alebo usmažíme vo fritéze a pridáme ich do "starého prádla" pred podávaním.

    Ropa vieja z Gran Canarie - obrázok 5

Diskusia k receptu

2 komentáre k receptu
@Branka (15.3.2017 11:58)

no pravda, bolo to take jedo obycajnych ludi, co ostalo, to sa na druhy den zmiesalo, zohrialo a jedlo. :-)

Ja davam aj viac ciceru, moj pes sa ide za cicerom zblaznit, vzdy jej musim za misticku dat bokom :-)

Pridaj komentár k receptu: