Foto: miskamm
Ropa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, duseným a natrhaným mäsom. Ja som použila tentoraz Zobraziť celý popisRopa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, duseným a natrhaným mäsom. Ja som použila tentoraz kuracie mäso, ale môžete dať aj hovädzie či bravčové. Pôvodne to bolo jedlo, kde sa zvyšky mäsa a zemiakov/ alebo uvarenej zeleniny z predošlého dňa spolu zmiešali. Pridáva sa i chilli, cícer, zemiaky, paprika, cibuľa a paradajky. Každý dá, čo má v zásobe, dakto dáva viac cesnaku, dakto menej zeleniny alebo mäsa… podľa chute )
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (alebo 2 veľké plechovky 400 g - varený) |
|
1 kg |
|
700 - 800 g (alebo hovädzie, bravčové) |
|
1 pohár |
|
2 - 3 ks |
|
3 - 4 ks |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 strúčik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poprípade: | |
|
|
|
Postup
-
1
Cícer si cez noc namočíme. (Ak budete používať varený cícer z konzervy, tento len necháme odkvapkať. Nemusí sa variť s mäsom, pretože už je predvarený. Cícer pridáme k paradajkovo-paprikovému vývaru.)
- 2
Namočený a odkvapkaný cícer spolu s opláchnutým mäsom (mäso má byť v kuse, nekrájať) dáme od osolenej vody a varíme v slanej vode do mäkka (ja som mäso varila skoro hodinu). Keď je mäso uvarené, vývar zlejeme (trochu si necháme do varenia) a mäso natrháme alebo nakrájame na malé kúsky.
- 3
Cibuľu nakrájame najemno, paradajky a papriky na malé kúsky a cesnak v mažiari s 3 bobuľkami korenia, mletou paprikou a trochou soli rozdrvíme a orestujeme na oleji, kým nie je cibuľa sklovitá.
- 4
Podlejeme bielym vínom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, tymiánom, celými bobkovými listami (poprípade pridáme šafrán, chilli). Krátko orestujeme a pridáme uvarený cícer a natrhané mäso, podlejeme trochou vody z vývaru (pozri bod 1) a necháme prejsť varom.
- 5
Zemiaky (ak sú nové, nemusíme ich ošúpať, stačí ich poriadne umyť) pokrájame na kocky a surové opečieme na oleji alebo usmažíme vo fritéze a pridáme ich do "starého prádla" pred podávaním.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
no pravda, bolo to take jedo obycajnych ludi, co ostalo, to sa na druhy den zmiesalo, zohrialo a jedlo. :-)
Ja davam aj viac ciceru, moj pes sa ide za cicerom zblaznit, vzdy jej musim za misticku dat bokom :-)