Pšeničné rizoto
„Rizoto“ z naklíčenej červenej pšenice
Autor receptu: jaroslavzidek
Môžete podávať samostatne alebo ako prílohu, prípadne
s volským okom.
Postup
- Pšenicu namočte do studenej vody na 24 hodín. Vodu meňte asi po každých 3–4 hodinách. Po uplynutí celkového času zlejte vodu
a pšenicu prikryte vlhkou čistou utierkou. Pri izbovej teplote ju nechajte klíčiť zhruba 1–2 dni. Následne ju uložte do chladničky.
Pre vaše „rizoto“ ju budete variť asi 20 minút v osolenej vode. Vždy si môžete nechať trochu pšenice aj do šalátu.
- Na zahustenie rizota používam paštrnákové pyré. Paštrnák očistite a nakrájajte na malé kocky. Dajte do „kuchty“ a v nej na oleji restujte. Pridajte trochu vody a zatvorte. Od zatvorenia
hrnca ešte varte asi 15 minút. Následne nechajte
odstáť cca 10 minút a hrniec zachlaďte. Takto
uvarený paštrnák rozmixujte a prepasírujte.
Dochuťte soľou a odložte. Namiesto paštrnáka
môžete zvoliť aj tekvicu, ružičkový kel, huby,
cukinu, hrášok, kukuricu a pod...
- V kastróliku zľahka orestujte akúkoľvek nakrájanú
mäkkú sezónnu zeleninu alebo huby. Pridajte
pšenicu, ktorú ste si pripravili, a zľahka podlejte vodou. Pridajte paštrnákové pyré a „prehrejte“. Na záver môžete „rizoto“ zjemniť
kúskom masla alebo kyslej smotany. Pridajte
čerstvo nasekané čerstvé bylinky, ako je ligurček, bazalka, plocholistá petržlenová vňať,
majorán alebo oregano.