Revúcke (miašaňie) guľky z Bratislavy fotorecept
Foto: elekra
Pochádzam z Gemera, u nás doma sa žiadne guľky nevarili, moji rodičia prišli na Gemer z Oravy a Turca a tak sa toto jedlo Zobraziť celý popisPochádzam z Gemera, u nás doma sa žiadne guľky nevarili, moji rodičia prišli na Gemer z Oravy a Turca a tak sa toto jedlo doma nerobilo. Poznali sme ho od susedov a ja osobne som sa naučila dynamitové (sirkovské) guľky variť od mojej svokry. Ale aby ani revúčania neboli ukrátení, tak tu je môj výtvor urobený v Bratislave.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistené zemiaky si postrúham tak, že polovicu postrúham na jemnom strúhadle a dám ich odtiecť z vody na sitko
-
2
a druhú polovicu na strúhadle na hrubšie, tie vytlačím
-
3
a pridám k odtečeným zemiakom. Pridám na oleji (alebo masti) opraženú 1 cibuľku s 2 strúčikmi cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a majoránku.
-
4
Pridám pomleté bravčové plece, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (kto nemá rád cesnakové, tak surový cesnak pridávať nemusí)
-
5
poriadne premiešam,
-
6
aby sa všetky suroviny dostali všade, kde sa dostať majú. Pripravím si hrniec so studenou vodou a dám ju variť. Medzitým si vysypem hladkú múku na pekáč a tvarujem zo zmesi guľky veľkosti tak medzi golfovou a tenisovou loptičkou.
-
7
Poriadne ich obalím v hladkej múke
-
8
a vyváram ich vo vriacej posolenej vode, ktorú si zahustím lyžicou hladkej múky rozmiešanej v troche studenej vody.
-
9
Guľky varím cca 20 minút, potom si jednu vyberiem a skontrolujem, či sú dostatočne uvarené. Ak nie, ešte ich nechám variť ďalších 5 minút.
-
10
Medzitým si upražím cibuľku na oleji pekne do chrumkava. Hotové guľky vyberiem do misky.
-
11
Z vody v ktorej sa guľky varili spravím kyslú polievku a to tak, že si na oleji mierne opražím červenú papriku (pozor, aby nezhorela, bola by horká), zalejem ju vývarom a mliekom, nechám prevrieť s bobkovým listom a zahustím hladkou múkou pozmiešanou v mlieku alebo v sladkej smotane. Povarím cca 5 až 10 minút, aby sa múka uvarila a dochutím octom, prípadne dosolím a dokorením.
-
12
Guľky podávam s kyslou polievkou "kyseľom" a opraženou cibuľkou. Ale sú chutné aj s podusenou kyslou kapustou, alebo pripečené na panvičke s cibuľkou a kyskou uhorkou, alebo len tak, do ruky.
Skús, neoľutuješ :)
v prostriedku. Tie postrúhané surové zemiaky treba dobre vyžmýkať,
lebo sa guľky rozvaria. Treba variť odkryté! Do polievky - kyseľa dávam
aj trochu nadrobno posekanej kapusty alebo hlávkovej alebo kyslej.
@ursula4 , som rada, že chutia a že si ich zaradila do Tvojho jedálneho lístka.